Terve.fi

HIV:n hoito

HIV:hen ei ole vielä löydetty parantavaa hoitoa. Nykyisin kuitenkin ajoissa aloitetun HAART-hoidon myötä tartunta ei enää vaikuta eliniän odotteeseen.

HIV:hen ei ole vielä löydetty hoitoa, joka tuhoaisi viruksen kokonaan elimistöstä. Nykyisin käytetään monien eri lääkkeiden yhdistelmähoitoa, koska hiv on usein resistentti tai tulee resistentiksi yksittäin annetuille lääkkeille. Nykyisin tämä yhdistelmähoito kulkee nimellä HAART-hoito. Nämä lääkkeet estävät hi-viruksen kopioitumista ja synteesiä, sekä sen pääsyä solun sisään. Tällä tavalla ne laskevat elimistön virusten määrää, jolloin niukempi määrä viruksia infektoi pienemmän määrän ihmissoluja. Hoitoon tulee sitoutua erityisen hyvin ja sitoutuminen on yksi hoidon aloituksen kriteereistä. Hoitoa tarjotaan kaikille sairastuneille, ketkä pystyvät siihen sitoutumaan. Lääkkeet menettävät tehonsa, mikäli niitä käytetään epäsäännöllisesti. HIV-potilaat hyötyvät hyvin paljon lääkehoidon lisäksi terveellisistä elämäntavoista kuten tupakoimattomuudesta ja maltillisesta alkoholin käytöstä.

HIV:n oma hoito ja ennaltaehkäisy

Suomessa HIV-tartunnat ovat lähteneet kasvuun. Tavallisen väestön keskuudessa HIV-tartunta tarttuu yleensä seksin kautta. Sen takia seksipartnerin valinta ja suojauksen eli kondomien käyttö on erittäin tärkeää. Suonensisäisiä huumeita käyttävien on tärkeää käyttää puhtaita neuloja HIV-tartunnan välttämiseksi.

Nykyisestä HIV-lääkehoidosta käytetään HAART-nimitystä. Se aloitetaan heti kun tartunta on varmistunut ja potilas on valmis sitoutumaan hoitoon. Kyseessä on yhdistelmälääkehoito, joka vaatii käyttäjältään sitoutumista ja tarkkuutta, jotta paras hoitotulos saavutettaisiin. Tärkeintä hoidon onnistumiselle onkin henkilön oma hoitomyöntyvyys ja psyykkisten voimavarojen ylläpito, sillä kyseessä on sairaus, joka voi olla varsin raskas yksin kannettavaksi.

Milloin lääkäriin?

Ihmisillä, joilla on taustallaan riskikäyttäytymistä, on suurempi vaara saada HIV-infektio. Heidän on syytä käydä testauttamassa itsensä.

Riskikäyttäytymiseksi luetaan seuraavat seikat:

  • Seksin harrastaminen ilman suojausta vaihtuvien partnereiden kanssa
  • Seksi prostituoidun kanssa tai seksiturismi ulkomaille
  • Miesten väliset seksikontaktit eri partnereiden kanssa
  • Menneisyydessä sairastetut sukupuolitaudit
  • Suonensisäisten huumeiden käyttö

Ikinä ei ole huono idea testauttaa itseään sukupuolitautien poissulkemiseksi, jos itsellä on tartunnasta epäilys. Jos epäilee saaneensa tartunnan ja ilmestyy ensioireita, joita alle puolet HIV:hen sairastuneista saa, kannattaa lähteä testattavaksi.

Ensioireina ilmaantuu yleensä 2-6 viikon kuluttua tartunnasta lämpöilyä, väsymystä, kurkkukipua, päänsärkyä, ripulia, lihas- ja nivelsärkyä sekä joskus imusolmukkeiden suurentumia tai iholle ilmestyvää ihottumaa. Oireiden esiintyessä on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Joissain tapauksissa HIV-infektio tulee esille vasta vuosia tartunnan jälkeen, kun HIV-infektio muuttuu luonteeltaan oireilevaksi tai AIDS-vaihe alkaa. Tällöin taustalla on yleensä selittämätöntä laihtumista tai verenkuvassa näkyy jotain epäilyttävää. Alentuneen immuunipuolustuksen takia sairastelu ja hiivainfektiot ovat yleisempiä, jolloin on merkit voivat olla varsin hälyttäviä ja liittyä AIDS:in liitännäistauteihin. Jos tällöin henkilöltä löytyy HIV-infektio, on hänen kumppaninsakin testattava.

Lähteet:

Suomen HIV strategia 2018-, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Hivpoint.fi Haettu 8.2.2018

Global Health Observatory (GHO) data, HIV/AIDS, World Health Organization. Haettu 8.2.2018

Antiretroviraalisen hoidon ohjeistus, arvosta.fi. Haettu 8.2.2018

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »