"Hiukseni vähenivät lyhyessä ajassa puoleen" – asiantuntija antaa näppärät neuvot hiusongelmien selättämiseen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Plantur 39
"Hiukseni vähenivät lyhyessä ajassa puoleen" – asiantuntija antaa näppärät neuvot hiusongelmien selättämiseen
Hiusten rasvoittuminen, hiustenlähtö ja hiusten läpi kuultava päänahka - mistä apua pulmiin? Planturin asiantuntija antaa tässä artikkelissa vinkkejä varsinkin niille naisille, joiden hiusten hyvinvointiin ikääntyminen on jo vaikuttanut.
Julkaistu: 4.5.2022

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, erityistason seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila vastaa erilaisista hiusongelmista kärsivien lukijoiden kysymyksiin.

Brusila muistuttaa, että ikääntyminen vaikuttaa aina hiusten kasvunopeuteen. Lisäksi hiusten rakenne ohenee ja hiusten määrä vähenee, kun ikävuosia karttuu lisää.

Lue artikkelista, millaisia vinkkejä Brusila antaa hiusten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusila muistuttaa, että terveillä elintavoilla on tärkeä rooli hiusten hyvinvoinnissa.

Kasvuvauhti

Onko mahdollista vaikuttaa hiusten kasvuvauhtiin vitamiineilla tai ravinnolla? Miten hiukset saisi kasvamaan sekä nopeammin että tuuheammiksi?

Hiuksen kasvuvaihe on 2–6 vuotta. Noin reilun kolmen kuukauden lepovaiheen jälkeen hius irtoaa ja karvatupessa alkaa uuden hiuksen kasvu. Hiuksista 85 prosenttia on kasvuvaiheessa, 1–15 prosenttia lepovaiheessa. Päivittäin irtoaa normaalisti 70–100 hiusta. Yksittäinen hius kasvaa noin sentin kuukaudessa ja 10–15 senttiä vuodessa. Voimakkainta kasvu on yleensä 15–35-vuotiaana. Sen jälkeen kasvu hidastuu, ja hius sekä lyhenee että ohenee rakenteellisesti, koska karvatupet kutistuvat.

Pohjoismainen vaalea hiustyyppi on perinnöllisesti ohuehko verrattuna esimerkiksi eteläeurooppalaiseen tummaan hiukseen. Hiuksen kasvua ei juurikaan voi nopeuttaa. Raskausaikana hiusten kasvu on hormonaalisista syistä erityisen vahvaa, mutta valitettavasti synnytyksen jälkeen hiuksia lähtee vastaavasti erityisen runsaasti.

Ahkera permanenttaus ja/tai värjäys vahingoittavat hiuksen rakennetta, samoin auringonpaahde tai kuuma kiharrin. Säännölliset elämäntavat, kuten riittävä uni ja monipuolinen kasvispitoinen kotiruoka, sekä hellävarainen pesu ovat hiusten hyvän kunnon perusta. Lisävitamiinit tai -ravinteet eivät varsinaisesti tehosta kasvua tai tuuheuta hiuksia nuorilla naisilla.

Noin 40 vuoden iästä alkaen hiuksen kasvua ja rakennetta voi kuitenkin koettaa virkistää kofeiinipitoisella shampoolla, joka tutkimusten* mukaan vaikuttaa suoraan karvatuppeen elvyttävästi.

* T. W. Fischer, et. al.; Br. J. Dermatol. 2014, 171, 1031–1043.

Pohjoiseurooppalainen hius on luonnostaan hento, mutta liian varhaiselle ohenemiselle kannattaa etsiä syitä.

Hiustenpesu

Olen 55-vuotias nainen. Pesen hiukset kaksi kertaa viikossa ja käytän hoitoainetta. Millainen shampoo voisi ehkäistä hiustenlähtöä? Pitäisikö sillä shampoolla pestä hiukset useammin?

Mikään shampoo ei estä hiustenlähtöä, sillä hiuksen elinkaari on 2–6 vuotta. Elinkaareen voivat vaikuttaa ikä, elintavat, sairaudet ja monet lääkityksetkin. Ikääntyessä hiuksen pituus lyhenee ja sen rakenne ohenee.

Fytokofeiinia sisältävällä shampoolla on osoitettu kuitenkin voitavan vaikuttaa suoraan karvatuppeen, jolloin hiuksen rakenne vahvistuu ja kasvukin virkistyy. Shampooksi voisitkin kokeeksi vaihtaa kofeiinishampoon, ja muina päivinä käyttää pariksi minuutiksi hiuspohjaan hierottavaa kofeiinipitoista hoitonestettä.

Oletko täyttänyt 40 vuotta? Nyt on aika toimia!

Useimmat tuskailevat hiustenlähdön kanssa jossakin vaiheessa elämäänsä. Naisilla hiustenlähtö voi liittyä esimerkiksi imetykseen, vaihdevuosien tuomiin muutoksiin, lääkkeisiin tai stressiin.

Joskus vaihdevuodet alkavat oireilla vähitellen jo neljänkymmen vuoden tienoilla. Hiusten ja ihon hyvinvointiin kannattaa alkaa kiinnittää huomiota viimeistään silloin. Katso täältä lisää vinkkejä siitä, kuinka voit auttaa hiuksiasi taistelemaan ikääntymisen merkkejä vastaan.

Rasvoittuminen

Väheneekö hiusten määrä iän myötä? Vaikuttaako stressi hiuksiin rasvoittavasti? Onko rasvaisten ja ohenevien hiusten jokapäiväisestä pesusta mahdollista päästä eroon, kun ikääkin on jo 60?

Hiusten kasvu hidastuu ja rakenne ohenee iän myötä, samoin hiusten määrä vähenee, mikä näkyy ensin hiusrajan vetäytymisenä ylös ohimoilta ja vähitellen harvenemisena myös päälaella ja niskassa.

Syynä ovat karvatupen rakenteelliset ja toiminnalliset ikääntymisestä johtuvat muutokset. Hiustyypin ja hiuspohjan tilanteen tunteva oma kampaaja osannee arvioida, millainen shampoo ja hoitoaine parhaiten voisivat rauhoittaa hiuspohjasi talirauhasia. Jos hiuspohjan rasvaisuus on todella runsasta, kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa.

Hiustenlähtö

Hiukseni ovat pitkät ja ohuet. Pari vuotta sitten keväällä hiukseni vähenivät yhtäkkiä lyhyessä ajassa lähes puoleen entisestä. Mikä voi olla syynä? Olen 73-vuotias ja syön lisäravinteita.

Hyvin monet tekjät voivat aiheuttaa hiuksiin muutoksia, mutta äkillisten muutosten syytä ei usein perusteellisissakaan selvityksissä varmuudella löydetä. Äkillinen oheneminen johtuu yleensä hiusten ennenaikaisesta irtoamisesta.

Voimakkaimmin ilmiö nähdään synnytyksen jälkeisessä hormonaalisessa muutostilanteessa, joka saa hiuksia irtoamaan suorastaan tukuittain. Lisäravinteista ei hiusten kannalta ole osoitettu olevan hyötyä, sillä hius saa tarvitsemansa hiven- ja rakennusaineet monipuolisesta, kasvispitoisesta kotiruoasta.

Toki muutoinkin terveet elämäntavat, kuten tupakoimattomuus ja säännöllinen, riittävä uni sekä hiusten ja hiuspohjan hellävarainen hoito ovat tärkeitä.

Hiusten harveneminen

Hiukseni ovat muutenkin ohuet ja latteat, mutta nyt päänahka on alkanut kuultaa vielä enemmän hiusten alta. Voiko ravinnolla tai lisäravinteilla ehkäistä hiustenlähtöä? Olen 60-vuotias nainen.

Iän myötä hiustuppikin ikääntyy ja rappeutuu, jolloin hius ohenee ja sen kasvuikä lyhenee. Vaihdevuosien jälkeen estrogeenin erityksen loppuessa sen hiuksen kasvua tukeva vaikutus jää pois. Vuosien saatossa hiusraja alkaa ohimoilta vetäytyä ylös, ja päälaki kuultaa harvenevien hiusten vuoksi. Kofeiinipitoisella shampoolla ja hoitonesteellä on osoitettu olevan 40 vuoden iästä alkaen hiusten kasvua ja vahvuutta edistävää vaikutusta karvatupessa.

6 kommenttia