Terve.fi

Hinkuyskärokotteiden suoja heikkenee ilman lisätehostetta

Hinkuyskärokotteiden suoja heikkenee ilman lisätehostetta
Pikkulapset saavat rokotteista suojan hinkuyskää vastaan, mutta vähitellen rokotteiden antama suoja heikkenee. Lue lisää hinkuyskästä.
Julkaistu: 29.11.2012

Pikkulapset saavat rokotteista suojan hinkuyskää vastaan, mutta vähitellen rokotteiden antama suoja heikkenee, tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa.

Yhdysvaltalaisten havainnot tukevat suomalaiskäytäntöä, jonka mukaisesti kaikille koululaisille annetaan pikkulapsena saatujen rokotteiden lisäksi tehosteannos 14–15 vuoden iässä. Tehosteen ansiosta suoja kestää aikuisikään.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 680 hinkuyskään sairastuneen 4–10-vuotiaan ja 2 000 terveen verrokin terveys- ja rokotustietoihin. Sairastumiset tapahtuivat vuonna 2010, jolloin Kaliforniassa oli pahin hinkuyskäepidemia kuuteenkymmeneen vuoteen.

Tulokset osoittivat hinkuyskätapaukset yleisimmiksi lapsilla, jotka eivät olleet saaneet kaikkia rokotusohjelmaan kuuluvia hinkuyskärokotteita. Hinkuyskätapaukset myös lisääntyivät mitä pitempään rokotusten saamisesta oli, vaikka lapsi olisi saanut kaikki tarvittavat rokoteannokset.

Hinkuyskän hillitseminen on tärkeää, koska imeväisikäisille se voi olla vaarallinen. Pienet vauvat eivät rokotteita saa, joten koululaisten tehosterokotukset on hyvä keino vähentää myös imeväisten tartuntoja. Tänä vuonna hinkuyskärokotukset lisättiin myös varusmiesten rokotusohjelmaan.

Lähde: JAMA 2012

Lue lisää:

Kommentoi »