Terve.fi

Hilseen hoito

Hilseen hoito
Tavalliseen hilseeseen riittää yleensä hiuspohjan harjaaminen ja päivittäin tapahtuva pesu shampoolla.

Jos hilseeseen auttaa itsehoito, on kyseessä tavallinen hilse. Silloin tällöin hilse voi myös paljastua silsasienen aiheuttamaksi, jolloin sienilääkkeet auttavat tautiin. Lääkärissä voidaan epäilyttävissä tapauksissa ottaa myös sieniviljely. Hilseilyn taustalla olevat ihottumat ja ihotaudit diagnosoidaan lääkärissä yleensä kliinisen kuvan perusteella.

Lue lisää hilseen oireista.

Itsehoitona lievissä tapauksissa riittää usein hiuspohjan harjaaminen ja päivittäin tapahtuva pesu shampoolla. Kaikkii hilsetyyppeihin sopivat samat sampoot, joita saa apteekeista. Näitä ovat mm. ketokonatsolia, piroktoniolamiinia tai sinkkipyritionia sisältävät sampoot, joita käytetään 1-2 kertaa viikossa, muuten pestään millä tahansa normaalilla sampoolla. Liian vahvoja shampoita on kuitenkin vältettävä ja shampoo kannattaakin laimentaa vedellä, jos päänahka on herkkä. Hiusten huolellinen huuhtominen pesun jälkeen on tärkeää. Vaikeammissa tapauksissa voidaan hoitona käyttää salisyylihappoa ja rikkiä sisältäviä voidesekoituksia, joita saa ilman reseptiä apteekista.

Tulehtuneen ja kutisevan päänähän hoitoon liitetään hoitoshampoiden ohella usein myös hydrokortisoniliuos, jota levitetään hiuspohjaan kerran tai pari päivässä viikon tai parin kuureina. Tällöin on kuitenkin ensin varmistettava, että kyseessä ei ole sienen aiheuttama tauti.

Jos hilseilyn taustalla on jokin ihosairaus (esim. psoriasis), kohdistetaan hoito siihen.

Hilseen omahoito

Seborrooinen, atooppinen ja psoriaasihilseily hoidetaan samalla tavalla. Tärkein hoito on päivittäinen pesu sampoolla. Tämä tapahtuu esimerkiksi apteekista, ilman reseptiä saatavalla ketokonatsolia, piroktoniolamiinia tai sinkkipyritionia sisältävällä sampoolla, jota käytetään 1-2 kertaa viikossa. Kemikalioista saa myös kahta viimeksi mainittua. Viikon muut pesut voidaan tehdä millä tahansa sampoolla. On hyvä tietää, etteivät kuivaan, rasvaiseen tai normaaliin päänahkaan myytävät sampoot juurikaan eroa toisistaan teholtaan tai koostumukseltaan. Pesun jälkeen voi päänahkan vaikeimmissa hilsetilanteissa käsitellä, hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävällä desinfektiokäsihuuhteella. Päänahan kohdalla ei jatkuvasta käytöstä aiheudu haittavaikutuksia.

Pesut eivät myöskään lisää päänahan rasvoittumista. Ravinnolla, hiustenhoitotuotteilla ja hiustenlämpökäsittelyillä tai värjäämisellä ei ole pidempiaikaista vaikutusta hilseen ilmenemiseen. Auringon valo tekee kohtuullisesti saatuna hyvää päänahalle.

Paksuhilseisessä tapauksessa hoito kannattaa aloittaa hilseen poistolla, joka onnistuu apteekista käsikauppavalmisteena saatavalla 5 % salisyylivaseliinilla, joka pestään pois noin puolen vuorokauden kuluttua. Pesu uusitaan tarvittaessa. Hilsettä ei tule raaputtaa tai hangata.

Sieni-infektioiden häätö tapahtuu lääkkeellisesti terbinafiinilla, itrakonatsolilla tai flukonatsolilla.

Hilse, milloin lääkäriin?

Mikäli kutina ja hilseily eivät rauhoitu sampoopesulla ja lievemmillä, ilman reseptiä apteekista saatavilla hydrokortisonilinimenttivalmisteilla, voi lääkäri määrätä tehokkaamman kuurin. Joskus hoitoon saatetaan tarvita myös antibiootti- tai hiivalääkkeitä. Myös erilaiset UVB-valohoidot voivat antaa apua hilseilyyn. Hakeudu lääkäriin myös siinä tapauksessa, että kohtaat yleisoireita tai nivelvaivoja tai mikäli päänahka on kovin haavainen ja rikki.

Lähteet:

Hilse, Lääkärikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »