Terve.fi

Hiilihydraattien laatu voi vaikuttaa naisen diabetesriskiin

Hiilihydraattien laatu voi vaikuttaa naisen diabetesriskiin
Julkaistu 13.12.2007

Suuren glykeemisen indeksin ruoat aiheuttavat veren glukoosipitoisuudessa nopean piikin, jonka laskemiseen tarvitaan runsaasti insuliinia. Tutkijat arvelevat, että ajan myötä tämä saattaa rasittaa haimaa ja edistää diabeteksen kehittymistä.

Yhdysvaltalaistutkimukseen osallistui 59 000 afroamerikkalaista naista, joista 1 900 sairastui aikuistyypin diabetekseen keskimäärin kahdeksanvuotisen seurannan aikana. Kiinalaistutkimuksessa seurattiin yli 64 000 naista viiden vuoden ajan. Aikuistyypin diabetes todettiin 1 600:lla.

Afroamerikkalaiset naiset, jotka söivät paljon korkean glykeemisen indeksin ruokia, sairastuivat aikuistyypin diabetekseen noin viidenneksen todennäköisemmin kuin naiset, joiden ruokavalio sisälsi niitä vain vähän. Runsaasti kuituja ruoastaan saavat sen sijaan säästyivät diabetekselta muita todennäköisemmin.

Kiinalaisnaisilla korkean glykeemisen indeksin ruokavalio liittyi noin kolmanneksen suurempaan sairastumisriskiin. Yhteys oli vieläkin voimakkaampi, jos nainen söi riisiä yli 300 grammaa päivittäin. Heidän diabetesriskinsä todettiin lähes 80 prosenttia suuremmaksi kuin vähiten eli alle 200 grammaa syövien.

Uutispalvelu Duodecim

Kommentoi »