Voi hyvin

Herra Ylppö kokosi viisautensa elämänohjeiksi: ”Yritän kertoa, että rakastan”

Herra Ylppö kokosi viisautensa elämänohjeiksi: ”Yritän kertoa, että rakastan”
Herra Ylppö on kirjoittanut elämänohjekirjan, jossa kaikki perustuu enemmän tekemiseen kuin teoriaan. ”Uskon karman lakiin. Jos kohtelee toisia ihmisiä hyvin, se tulee lopulta takaisin. Samoin huonotkin teot”, hän sanoo. Lue tästä lyhennelmä haastattelusta, joka ilmestyi Voi hyvin -lehdessä 3.5.2023!
Julkaistu 2.5.2023

Lähiöbaarissa iltapäivällä istuva nuorehko nainen ilahtuu, kun kerron, ketä odottelen. ”Ei ole totta – mä olen sen suuri fani.”

Herra Ylppö saapuu paikalle sovittuun aikaan ja ihailija saa havittelemansa yhteiskuvan. Ylppö istuutuu suojaiseen nurkkapöytään. Taustalta kuuluu kovaäänistä keskustelua Tapparasta ja Ilveksestä sekä siitä, kuinka pikkukaupungissa olisi helpompaa, kun siellä ei tarvitse valita puolta. Pian kaiuttimista soimaan pärähtää Pate Mustajärvi.

Ylppö muutti Tampereelle viime vuonna, ja paikka tuntuu hiljaisen Porvoon jälkeen piristävältä.

”Minulla on hieno perhe, meillä on kiva talo, metsä on lähellä ja remontti etenee. Juuri nyt olen oikein onnellinen, kirjan lisäksi myös elokuvani on valmistunut.”

Monipuolinen taiteilija täytti maaliskuussa 50 vuotta ja julkaisi samana päivänä elämänohjekirjan.

Herra Ylpön työhuoneessa kaikki on järjestyksessä, jotta työnteko onnistuisi mahdollisimman hyvin. ”Unelmia toteuttavat ne, jotka tekevät töitä.”

Kaikki alkoi vain reilu vuosi sitten. Ylppö rakastaa asioiden listaamista, ja hän kirjoitti ensin tärkeitä elämänohjeita ja opetuksia muistiin itseään varten. Sadan ohjeen lista syntyi kolmessa päivässä.

Ensimmäinen ohje ”Halaa lapsiasi ja sano heille, että rakastat heitä” kuulosti niin hyvältä, että taiteilija päätti jakaa sen Instagramissa. Seuraavana päivänä hän postasi uuden ohjeen, ja koska tykkäyksiä tuli, hän jatkoi. Somesuosio kasvoi ja pian kustantajakin otti yhteyttä.

”Päätin kirjoittaa kuhunkin ohjeeseen tarinan ja lyhyet perustelut. Siihen meni viisi päivää. Kirja syntyi siis kahdeksassa päivässä.”

”Olen muuttunut helvetin paljon ja enimmäkseen parempaan suuntaan.”
Herra Ylppö

Toisaalta kirja on ollut koko elämän pituinen urakka.

”Minusta on tullut tällainen aikuinen hölmöilemällä ja pöljäilemällä. Olen kokenut oman arkeni ajoittain aika hankalaksi, ja monet asiat ovat ottaneet päähän. On ollut kaikenlaista kirjoa, ja eteenpäin on pitänyt selvitä.”

Ylppö viittaa diagnoosiin, jossa hänellä on määritelty olevan autismikirjon ja Aspergerin oireyhtymän häiriöitä. Nuorena hänen oli vaikea löytää paikkaansa, ja hän on ajoittain kärsinyt keskittymisvaikeuksista, paniikkihäiriöistä ja ahdistuksesta.

Miten tarkkailuluokkaa käyneestä, ammattikoulun kesken jättäneestä Herra Ylpöstä tuli lopulta muusikko? Entä miten hän selvisi raskaasta erokriisistään? Lue koko haastattelu uusimmasta Voi hyvin -lehdestä 5/2023, joka ilmestyi keskiviikkona 3.5.

Kommentoi »