Kauneus & Terveys

Helppo sporttitukka

Helppo sporttitukka

Hiusten mallilla on väliä, kun harrastaa liikuntaa tasaisin väliajoin.
Teksti Mari Kakko
Kuvat Fotolia
Mainos

Sporttailijan kannattaa valita hiuksiin malli, jota ei tarvitse juuri laittaa pesun jälkeen. Lyhyt tukka onkin vaivattomin vaihtoehto: se ei valahda silmille liikkuessa, se kuivuu nopeasti ja asettuu kuosiinsa sipaisulla muotovaahtoa tai geeliä.Lyhyitä hiuksia täytyy kuitenkin leikata usein, jotta malli säilyy. Kun hiuksia ei saa enää vaivattomasti kuosiinsa pesun jälkeen, se on merkki mennä kampaajalle. Puolipitkät hiukset, jotka eivät vielä ylety poninhännälle, saa hyvin kuriin pinneillä liikunnan ajaksi. Myös huivi pitää hiukset poissa silmiltä ja estää samalla hien valumisen silmiin.

Kosteutta hiuksille 

Pitkätukkaisen kuntoilijan kannattaa valita voimakkaasti kosteuttava ja selvittävä hoitoaine. Hiuksiin jätettävä hoito säästää sporttailijan aikaa. Lyhyet, käsittelemättömät hiukset eivät välttämättä tarvitse hoitoainetta laisinkaan. Jos hiukset ovat todella kuivat, kannattaa kokeilla pesua joka toinen kerta pelkällä hoitoaineella.

Varo aurinkoa! 

Aurinko on pahin vitsaus kevät- ja kesäkuntoilijan hiuksille, sillä se kuivattaa voimakkaasti ja haalistaa väriä. Polttavilta säteiltä voi suojautua hatulla tai huivilla sekä käyttämällä UV-suojan sisältäviä shampoita, hoitoaineita, suihkeita ja muotoilutuotteita.

Uimarin vinkki 

Jos käyt usein uimahallissa ilman uimalakkia, hiukset on hyvä puhdistaa kloorista kerran kuussa. Kloorin jäänteet eivät lähde tavallisella shampoolla, vaan tarvitset syväpuhdisteen, joita saa kampaajilta.Testaa hiustesi elastisuus10–15 prosenttia hiuksesta on kosteutta, joka antaa suortuvalle sen elastisuuden ja kimmoisuuden. Hiustesi elastisuuden voit testata irrottamalla yhden hiuksen ja venyttämällä sitä. Jos hius venyy, se on elastinen, jos se napsahtaa heti poikki, tarvitaan lisää kosteutta. Sitä saa käyttämällä tehokosteuttavia shampoita, hoitoaineita, muotoilutuotteita ja erikoishoitoja.

Tärkeä pH 

Ihon ja hiusten pH on 4,5–5,5. Käytä tuotteita, jotka ovat mahdollisimman lähellä hiuksen omaa pH:ta. Oikea happo-emästasapaino estää tehokkaasti kosteuden haihtumista ja haitallisten bakteerien lisääntymistä. Se myös suojaa hiusta.Proteiini vahvistaaHiuksesta 70–80 prosenttia on proteiinia. Paljon proteiinia sisältävät tuotteet vahvistavat tukkaa, ja käsitellylle kuontalolle se on elintärkeää.Proteiini on kallis raaka-aine. Paljon hoitavia aineita sisältävissä kampaamotuotteissa sitä on yleensä kaupan tuotteita enemmän, ja siksi ne ovat myös kalliimpia.

Lue myös:

Näin hiukset ikääntyvät

Miksi kaljuunnun?

Tässä on ohentuneiden hiusten pelastus!

Julkaistu: 17.6.2009