Treeni ja ravinto

Helpoin dieetti ikinä - Nukkumisdieetti!

Painonpudotus on suurimmaksi osaksi kovaa työtä ja tuskaa. Kuitenkin, laihduttajille pilkahtaa aurinko pilven takaa: nukkuminen voi toden totta laihduttaa.

Teksti Kaisa Kakko
28.6.2010 Terve.fi

Kaikkihan sen tietävät, että väsymys lihottaa. Väsyneenä tarttuu helpommin houkutuksiin, kuten suklaaseen, pullaan, karkkeihin, pizzaan. Nopeat hiilihydraatit ja niistä saatava energia piristää, mutta liika on liikaa. Rasvainen ruoka maistuu väsyneelle paremmin. Väsyneenä liikunta jää myös vähäisemmälle, kun sohva tai sänky houkuttaa. Unettomuus aiheuttaa siis lihomista, ainakin välillisesti.

Unettomuuden vaikutukset kasvavat sitä mukaa, mitä enemmän unetonta aikaa kertyy. Väsymys on paheneva kierre, josta on vaikea taistella irti. Unettomuuden kerryttäminen on pidemmän päälle vaarallistakin, sillä ihmiskeho tarvitsee säännöllistä lepoa toimiakseen oikein.

Unen ja painon yhteys

Nukkumisen vaikutus painoon johtuu osittain aineenvaihdunnasta. Keskimääräinen unentarve on noin 7,5 tuntia vuorokaudessa. Jos nukut tämän verran ja nukut vähän lisää, se ei juurikaan vaikuta painoon. Mutta jos kärsit useamman tunnin unenvajauksesta vuorokaudessa, ja lisäät nukkumisen määrää tarvittavaan, paino alkaa pudota.

Yöunen yhteys painonpudotukseen johtuu kehon hormonitasoista. Kehossa on greliini¬-nimistä hormonia, joka käskee aktivoitumaan ja toimimaan, kuten syömään. Väsyneenä tämän hormonin toiminta on voimakkaampaa. Leptiini-niminen hormoni taas kehottaa lopettamaan syömisen, ja uupuneena leptiiniä erittyy vähemmän. Enemmän greliiniä ja vähemmän leptiiniä aiheuttaa painonnousuun johtavan yhtälön. Kun syö enemmän, ja aineenvaihdunta hidastuu, lihoo. 

Ratkaisu oravanpyörään

Mitä unettomuudelle sitten tekisi? Kiinnitä huomiota unen laatuun. Jos nukut näennäisesti 7,5 tuntia, mutta unen laatu on huonoa, on sama kuin nukkuisit paljon vähemmän. Mieti myös ruokavaliotasi ja liikuntatottumuksiasi. Vältä kofeiinia, koska se valvottaa. Lopeta kahvin- tai teenjuonti jo iltapäivällä, jolloin se ei enää vaikuta yöuniisi.

Liikunta voi auttaa unettomuuteen, mutta ei liiallisena eikä liian myöhään harrastettuna. Vältä rehkimistä ennen nukkumaanmenoa, koska se voi virkistää sinua liikaa. Toisaalta raskas liikunta väsyttää – etsi itsellesi sopiva liikuntarytmi ja -aika.

Vältä raskaita aterioita ennen nukkumaanmenoa. Liialliset ateriat valvottavat, ja voivat aiheuttaa närästystä. Suosi kevyitä ja terveellisiä iltapaloja, kuten vaikkapa pientä annosta muroja tai kasviksia. Syö kevyesti ennen nukkumaanmenoa, niin täysinäinen olo ei häiritse nukkumistasi.

Jos tunnet olosi uupuneeksi kaikesta huolimatta, osallistu unitutkimuksiin. Esimerkiksi uniapnea voi aiheuttaa nukkumisongelmia ja sitä myöten paino-ongelmia. Jos kärsit unettomuudesta tai jatkuvasta väsymyksestä, ota yhteys lääkäriin.

Lue lisää:

Vältä turhat kalorit kesän juhlissa – 5 vinkkiä!

Miksi painolla jojoilu on epäterveellistä?

Pikadieetit vahingoittavat terveyttä

5 huonointa dieettiä – varo näitä!

Proteiineista kylläisyyttä 

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi