Terve.fi

Harmaakaihin toteaminen

Harmaakaihin toteaminen
Harmaakaihi on täysin kivuton ja hitaasti etenevä sairaus.
Julkaistu: 24.11.2008

Näkö tavallisesti sumenee ja himmenee, ja valojen sekä auringon häikäisy voi olla hyvin kiusallista. Harmaakaihipotilaalla saattaa ilmetä kaksoiskuvia sekä kuvien vääristymistä.

Sairauden alkuvaiheessa voi kehittyä jopa likitaittoisuutta, koska mykiön taittovoima on sitä suurempi, mitä paksumpi se on. Pimeänäkö heikkenee ja väritkin näyttävät haaleammilta.

Useimmiten harmaakaihi kehittyy hyvin hitaasti, joten sairastuneet eivät ymmärrä, mikä on vialla, kunnes näön voimakas heikkeneminen saa heidät hakeutumaan toistuvasti optikon vastaanotolle tarkistuttamaan silmälasireseptiään. Nämä yritykset ovat kuitenkin hyödyttömiä, koska silmälasit tai piilolinssit eivät pysty korjaamaan kaihin aiheuttamaa samentumaa.

Aina, kun silmissä tuntuu sumenemista tai epämukavuuden tunnetta, kannattaa heti hakeutua silmälääkärin perinpohjaiseen tutkimukseen, koska harmaakaihi on vain yksi näköön vaikuttavista, merkittävistä silmäsairauksista. Silmälääkäri tutkii asiakkaan näön näkötaulun avulla ja todennäköisesti laajentaa mustuaiset laajentavilla silmätipoilla.

Tutkimalla silmän sisäosia silmälääkäri voi nähdä samentuman muodostusta ja arvioida samentumien laajuutta. Lisätutkimuksilla ja testeillä voidaan sulkea pois muita silmätauteja, kuten glaukooma tai silmänpohjan ikärappeuma.

Harmaakaihin oireet

Mikä tahansa seuraavista oireista yhdessä tai molemmissa silmissä voi olla merkki harmaakaihista:

  • Sumea tai himmeä näkö
  • Häikäistyminen kirkkaassa valossa
  • Kaksoiskuvat
  • Kuvien vääristyminen
  • Lisääntynyt likitaitteisuus
  • Heikentynyt hämäränäkö

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Kommentoi »