Terve.fi

Harmaakaihin ehkäisy

Harmaakaihin ehkäisy
Koska UV-säteilyn ja harmaakaihin välillä on yhteys, jokaisen kannattaisi aina ulkoillessa käyttää aurinkolaseja, lierillistä hattua tai lippalakkia.
Julkaistu 24.11.2008

Harmaakaihin ehkäisemiseksi ei tunneta mitään takuuvarmaa keinoa. Koska UV-säteilyn ja harmaakaihin välillä on yhteys, jokaisen kannattaisi aina ulkoillessa käyttää aurinkolaseja, lierillistä hattua tai lippalakkia. On myös jonkin verran näyttöä, että tupakointi on haitaksi silmille siinä missä sydämelle ja aivoillekin, mikä voi olla hyvä lisäkannustin tupakoinnin lopettamiseksi.

Antioksidanttivitamiineilla saattaa olla oma roolinsa harmaakaihin ehkäisyssä, vaikka tutkimusnäyttö onkin ollut ristiriitaista. Antioksidantit nimittäin kykenevät kaappaamaan vapaiksi radikaaleiksi kutsuttuja epävakaita molekyylejä, joiden uskotaan denaturoivan silmän mykiön proteiineja.

Sekä UV-säteilyaltistus että elimistön omat aineenvaihdunnalliset prosessit voivat aiheuttaa kudoksia vaurioittavien vapaiden radikaalien muodostumista. Vuonna 1994 Harvardin yliopistossa julkaistussa tutkimuksessa, johon osallistui 17 744 mieslääkäriä, havaittiin, että monivitamiinilisää käyttäneiden miesten riski sairastua harmaakaihiin ja joutua kaihileikkaukseen oli pienentynyt.

Muissakin tutkimuksissa on havaittu A-vitamiinia, beetakaroteenia ja E-vitamiinia käyttäneillä henkilöillä vähemmän harmaakaihia. Vuonna 2001 julkaistussa isossa Age-Related Eye Disease Study tutkimuksessa havaittiin kuitenkin, että suurilla annoksilla C ja E-vitamiinia, beetakaroteenia ja sinkkiä ei ollut vaikutusta harmaakaihin riskiin. Näyttö ei kuitenkaan ole riittävän vankkaa, jotta väestölle voitaisiin suositella antioksidanttivalmisteiden käyttöä, mutta asiasta kannattaa toki keskustella lääkärin kanssa.

Toistaiseksi näyttö ei tue käsityksiä, joiden mukaan myöskään suuresta, runsaasti antioksidantteja sisältävien hedelmien ja vihannesten kulutuksesta olisi tässä suhteessa hyötyä. Useissa vuonna 1999 julkaistuissa tutkimuksissa havaittiin kuitenkin, että eniten runsaasti luteiinia ja zeaksantiinia sisältäviä ruoka-aineita, kuten pinaattia ja muita tummanvihreitä vihanneksia syöneet sairastuivat harvemmin harmaakaihiin kuin niitä vähiten syöneet.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Kommentoi »