Pulputtaako keittiössäsi leipäjuuri tai tykkäätkö suolakurkuista? 5 syytä, miksi hapatettu ruoka on mahtavan terveellistä

Pulputtaako keittiössäsi leipäjuuri tai tykkäätkö suolakurkuista? 5 syytä, miksi hapatettu ruoka on mahtavan terveellistä
Nauti juurileipää, viiliä tai hapankaalia. Hapatetussa ruoassa on mahtavat terveysvaikutukset. Näiden herkkujen suosio ei ole turhaa hapatusta.
Julkaistu: 15.2.2021

1. Se tekee hyvää suolistolle

Hapatus eli fermentointi on ikivanha säilöntämenetelmä, jolla voi parantaa ruokien säilyvyyttä. Samalla syntyy suoliston toimintaa tukevia hyviä bakteereja. Ne rauhoittavat vatsaa ja saattavat myös auttaa ehkäisemään turvotusta, ummetusta ja muita vatsavaivoja, jopa ärtyvän suolen oireyhtymää.

2. Se kohentaa vastustuskykyä

Tutkimusten mukaan hapatettu ruoka vahvistaa immuunipuolustusta. Ota hapankaalipurkki esiin erityisesti flunssakautena. ­Ravinteikas hapatettu ruoka voi auttaa flunssan torjunnassa tai lyhentää taudin kestoa.

3. Se edistää ruoan sulamista

Hapatus pilkkoo ruoan sokerit helpommin imeytyvään muotoon. Siksi jogurtti ja muut hapanmaitotuotteet sopivat usein laktoosi-intolerantikolle ja juurileipä heille, joille leipä yleensä aiheuttaa vatsanväänteitä.

4. Se parantaa ravintoarvoja

Juurileipää ja kimchiä kannattaa syödä paitsi maun takia myös siksi, että saat samasta raaka-aineesta enemmän irti. Hapatus voi lisätä eri ruokien vitamiini­n, antioksidanttien ja esimerkiksi raudan määrää.

5. Se voi vähentää sairausriskiä

Hapanmaitotuotteiden käyttö voi parantaa luuston terveyttä, laskea korkeaa verenpainetta sekä auttaa ehkäisemään peräsuolisyöpää ja sydänsairauksia. Hapatettujen ruokien probiootit voivat myös tukea mielenterveyttä ja painonhallintaa.

Lähteet: Gut Microbiota for Health, Healthline ja Terve.fi.

Kommentoi »