Terve.fi

Hajutesti paljastaa Alzheimerin taudin

Hajutesti paljastaa Alzheimerin taudin
Ns. raaputa ja haista -tutkimukseen osallistui 90 keski-iältään 67-vuotiasta henkilöä, joilla oli vähäisiä muistihäiriöitä. Koehenkilöt saivat haistaa 40 eri tuoksua, kuten mentolia, maapähkinää ja saippuaa, ja heidän tuli tunnistaa jokainen tuoksu neljästä eri vaihtoehdosta.
Julkaistu: 28.6.2006

.

Newyorkilaistutkijat seurasivat potilaita yli puolentoista vuoden ajan ja havaitsivat, että yhdelläkään testin hyvin läpäisseistä 30 henkilöstä ei kehittynyt Alzheimerin tautia. Sen sijaan tauti kehittyi lähes puolelle niistä tutkituista, joilla oli vaikeuksia tunnistaa tuoksuja.

Tutkimusten valossa kyvyttömyys tunnistaa tuoksuja saattaa olla siis merkki lähestyvästä Alzheimerin taudista. Lisätutkimuksia tarvitaan vielä, mutta tuloksia pidetään järkeenkäypinä koska taudin vaiheisiin kuuluu hajuaistin vaurioituminen.

Tutkijoiden mukaan parantumattoman ja dementiaa aiheuttavan sairauden varhainen toteaminen auttaisi potilaita saamaan tehokkaampaa hoitoa aikaisemmin. Alzheimerin tautia sairastaa arvion mukaan noin 12 miljoonaa ihmistä maailmassa.

Kommentoi »