Terve.fi

Grilliherkut maistuvat parhailta ilman karsinogeenejä

Juhannuksena koko Suomi tuntuu vetäytyvän mökeille ja monenkirjaviin juhannusjuhliin. Yöttömien öiden huumassa grillaajan huomiokyky voi herpaantua, minkä tuloksena saattaa olla kasa karrelle palaneita pihvejä.

Palanut liha sisältää syöpävaarallisia yhdisteitä, karsinogeenejä. Näitä yhdisteitä muodostuu, kun lihan aminohapot kuumenevat tarpeeksi. Mitä pidempi kypsennysaika ja mitä korkeampi lämpötila on, sitä enemmän karsinogeenejä syntyy.

Yksi palanut pihvi ei vielä maata kaada, mutta toistuva palaneen popsiminen kasvattaa kesän karsinogeenikuormaa huomattavasti. Grilliherkkujen karsinogeenimäärää voi vähentää huomattavasti muistamalla muutamat vinkit.

Karsinogeenimäärän vähentämiseen monta keinoa

Ensinnäkin lihan marinointi makeilla marinadeilla ennen grillausta vähentää karsinogeenien muodostumista. Grillihiilet taas ovat grillaamisessa käpyjä parempi vaihtoehto.

- Käpyjen käyttö grillaamisessa lisää karsinogeenien muodostumista, Finfood Lihatiedotuksen tiedotuspäällikkö Riitta Stirkkinen toteaa.

Liha kannattaa mahdollisuuksien mukaan kypsentää osittain kypsäksi uunissa tai mikroaaltouunissa ennen grillaamista. Lihasta tällöin erottuva liemi on heittävä pois. Stirkkinen vinkkaa, että makkarat voi puolestaan heittää vakuumipakkauksessa kiehuvaan veteen noin viideksi minuutiksi.

Pihvit kannattaa grillatessa kääntää usein, sillä jatkuva kääntely pitää lihan sisälämpötilan matalana. Stirkkisen mukaan useimmat kokit ovat sitä mieltä, että mehukkuuden säilyttämiseksi lihaa ei saisi käännellä tiuhaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan asia näyttää kuitenkin olevan päinvastoin.

Lihaa ei myöskään luonnollisesti kannata polttaa. Jos näin kaikesta huolimatta käy, palaneet osat leikataan pois.

Eri vartaat kasviksille ja lihalle

Grillauksen yhteydessä kannattaa myös syödä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, sillä niiden on havaittu vähentävän karsinogeenien vaikutusta.

- Hyvä vinkki on myös tehdä erikseen lihavartaita ja kasvisvartaita, sillä raaka-aineet kypsyvät eri tahtiin, Stirkkinen toteaa.

Julkaistu: 21.6.2007
Kommentoi »