Terve.fi

Gastroskopia -potilasohje

Gastroskopia -potilasohje

Gastroskopia: Gastroskopia on tähystystutkimus, jossa kameralla varustettu letku viedään suun kautta mahalaukkuun. Gastroskopiaa ei pidetä kivuliaana, mutta nieluärsytyksen aiheuttama yökkäily koetaan epämiellyttäväksi. Lue lisää gastroskopiasta.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Yleistä

Gastroskopia on tähystystutkimus, jossa kameralla varustettu letku viedään suun kautta mahalaukkuun. Gastroskoopin kautta voidaan tutkia limakalvoja ruokatorvesta, mahalaukusta ja ohutsuolen alkuosasta. Näistä otetaan tavallisesti myös koepaloja (biopsioita) mikroskooppista tutkimusta varten. Gastroskoopin kautta voidaan myös tehdä erilaisia toimenpiteitä.

Ennen tutkimusta

Mahalaukun on oltava tyhjä ennen tutkimusta. Tutkimukseen tulevan tulee olla syömättä kuusi tuntia ja juomatta kaksi tuntia ennen tutkimusta. Lääkkeet voi ottaa veden kera viimeistään kaksi tuntia ennen tutkimusta. Diabeteksen tablettilääkkeet kannattaa ottaa mukaan tutkimuspaikalle ja ottaa ne tutkimuksen jälkeen. Insuliiniannostukseen voi tulla muutoksia kuuden tunnin syömättömyyden takia. Happosalpauslääkkeet (Nexium, Zolt, Gasterix, Lanrec, Lantil, Lanvone, Losec, Omeprazol, Gastrostad, Somac, Pantoprazol, Giasemin tai Pariet) tulisi tauottaa viikoksi ennen tutkimusta, paitsi jos ne on määrätty käytettäväksi mahahaavan takia, jolloin taukoa ei pidetä. Verenohennuslääkkeitä (Marevan, Plavix, Primaspan) käyttävien kannattaa kysyä lähettävältä lääkäriltä ohjeet niiden käyttöön tutkimusta edeltävinä päivinä. Potilaat, joilla on joskus ollut endokardiitti tai joilla on keinotekoinen läppä- tai verisuoniproteesi, voivat tarvita antibioottia tutkimuksen aikana. Muista ilmoittaa penisilliiniallergia/puudutusaineallergia! Jos gastroskopia tehdään keliakian todistamiseksi, tulee gluteeniton ruokavalio lopettaa vähintään kolmeksi kuukaudeksi ennen näytteen ottoa.

Miten tutkimus tapahtuu

Tutkimus tapahtuu vasemmalla kyljellä maaten, ja sen aikana voi hengittää aivan normaalisti koko ajan. Tutkimusta ei pidetä kivuliaana, mutta nieluärsytyksen aiheuttama yökkäily koetaan epämiellyttäväksi. Nielu voidaan tarvittaessa puuduttaa. Myöskään koepalojen otto ei ole kivuliasta. Mahalaukkuun laitetaan tutkimuksen aikana ilmaa paremman näkyvyyden saamiseksi. Tämä saattaa tuntua turvottavana, mutta valtaosa ilmasta saadaan imettyä pois. Tutkimus kestää tavallisesti 10-15 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen potilaalle kerrotaan mitä tutkimus näytti ja tarpeen mukaan potilas saa reseptit tarpeelliseen lääkitykseen. Jos nielua on puudutettu, voi potilas syödä 1-2 tuntia tutkimuksen jälkeen, ilman puudutusta aikaisemminkin. Jos tutkimuksen aikana annetaan rauhoittavaa ja/tai kipua lievittävää lääkitystä, ei potilas saa ajaa itse autoa kotiin. Jos tutkimuksessa otettiin koepaloja, tulisi syödä tai juoda jotain kylmää ja pehmeää, esimerkiksi jäätelöä. Koepalojen vastaukset tulevat sekä lääkärille että potilaalle yleensä n. 4 viikon kuluttua tutkimuksesta.

Lähteet:

Lääkärin käsikirja 23.11.2009 Ilkka Kunnamo

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ohje nro 16

Vaasan keskussairaalan potilasohje

Keliakian Käypä hoito -suositus

Julkaistu: 7.2.2013