Terve.fi

Folaattipitoisuuden muutokset voivat liittyvät dementian puhkeamiseen

Folaattipitoisuuden muutokset voivat liittyvät dementian puhkeamiseen
Folaatin, B12-vitamiinin ja homokysteiinin pitoisuuksien muutokset saattavat liittyä [elink=http://www.poliklinikka.fi/dementia]dementian[/elink] puhkeamiseen.
Julkaistu: 5.8.2008
Tämä käy ilmi korealaisesta tutkimuksesta, jossa seurattiin yli 500 iäkästä miestä ja naista kahden ja puolen vuoden ajan. Osallistujat eivät sairastaneet dementiaa tutkimuksen alussa ja heidän folaatti-, B12-vitamiini- ja homokysteiinipitoisuutensa määritettiin useasti seurannan aikana.
Tuloksista ilmeni, että lähtöarvoista vain pieni folaattipitoisuus ennusti dementian puhkeamista. Lisäksi folaattipitoisuuden pienenemisen todettiin liittyvän dementiaan sairastumiseen. Vastaavasti homokysteiinipitoisuuden suurenemisella seurannan aikana havaittiin yhteys dementiaan.
Kaikkien näiden yhteyksien merkitys pieneni, kun tutkijat ottivat huomioon potilaiden painon laskun. Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että kyseisten pitoisuuksien muutokset voivat olla ennemminkin seuraus dementiaan yleisesti liittyvästä ruokahaluttomuudesta ja painon laskusta, kuin syy dementian syntyyn.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Kustannus Oy Duodecim 2008
LisätietojaLääkärikirja: Dementia – Poliklinikka.fi
Kommentoi »