Treeni ja ravinto

Folaattipitoisuuden muutokset voivat liittyvät dementian puhkeamiseen

Folaatin, B12-vitamiinin ja homokysteiinin pitoisuuksien muutokset saattavat liittyä [elink=http://www.poliklinikka.fi/dementia]dementian[/elink] puhkeamiseen.

5.8.2008 Terve.fi

Tämä käy ilmi korealaisesta tutkimuksesta, jossa seurattiin yli 500 iäkästä miestä ja naista kahden ja puolen vuoden ajan. Osallistujat eivät sairastaneet dementiaa tutkimuksen alussa ja heidän folaatti-, B12-vitamiini- ja homokysteiinipitoisuutensa määritettiin useasti seurannan aikana.

Tuloksista ilmeni, että lähtöarvoista vain pieni folaattipitoisuus ennusti dementian puhkeamista. Lisäksi folaattipitoisuuden pienenemisen todettiin liittyvän dementiaan sairastumiseen. Vastaavasti homokysteiinipitoisuuden suurenemisella seurannan aikana havaittiin yhteys dementiaan.

Kaikkien näiden yhteyksien merkitys pieneni, kun tutkijat ottivat huomioon potilaiden painon laskun. Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että kyseisten pitoisuuksien muutokset voivat olla ennemminkin seuraus dementiaan yleisesti liittyvästä ruokahaluttomuudesta ja painon laskusta, kuin syy dementian syntyyn.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry 2008;79:864-868

Copyright Kustannus Oy Duodecim 2008

LisätietojaLääkärikirja: Dementia – Poliklinikka.fi

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi