Terve.fi

Fluori


Fluoria on ihmisen elimistössä eniten luustossa ja hammaskiilteessä ja määrä on suhteessa kokonaissaantiin.
Teksti Toimitus

Fluoria on pieniä ja hyvin vaihtelevia määriä lähes kaikkialla, maaperässä, vedessä, kasveissa ja eläimissä, ja sisältyy näin ollen ruokavalioon. Fluoria on ihmisen elimistössä eniten luustossa ja hammaskiilteessä ja määrä on suhteessa kokonaissaantiin. Fluoria ei voida pitää välttämättömänä hivenaineena ihmiselle, mutta kylläkin suotuisana ja terveyttä ylläpitävänä.

Fluori, vaikutus

Fluorin vaikutus karieksen ehkäisyssä on hyvin tunnettu. Fluori muodostaa helposti komplekseja ja voi näin inaktivoida tai vähentää monien eri entsyymien toimintaa, esim. munuaisen rasvahappo-oksidaasia, suolen lipaasia ja maksan glukoosi-6-dehydrogenaasia. Se on myös kofaktorina adenyylisyklaasi- ja amylaasi-entsyymeissä. Lisäksi fluori edistää raudan imeytymistä.

Fluori, tarve ja saanti

Fluoria saadaan yleensä ravinnon kautta riittävästi. Pääasiallisia lähteitä ovat kunnallinen juomavesi (fluoripitoisuus 0,7-1,2 mg/l), tee ja meren elävät. Fluoria lisätään hammastahnoihin ja hammaslääkärit käyttävät paikallisesti fluorigeeliä, jota sivellään hampaiden pintaan. Käytössä on myös imeskelytabletteja, jotka sisältävät 0,25 mg fluoria.

Fluori, puutos ja yliannostus

Varsinaista fluorin puutosta ei tunneta, mutta vähäinen saanti korreloi hampaiden reikiintymiseen. Tässä tapauksessa suurin merkitys on veden pienellä fluoripitoisuudella, jolloin fluorin saantia pitäisi korvata muilla keinoilla.

Fluorimyrkytystila saavutetaan kun vuosikausia nauttii 20-80 mg:n päiväannoksia. Ylimäärä fluoria aiheuttaa laikkuja hampaiden kiilteeseen, luun kovettumista, nivelsiteiden kalkkiutumista ja mahdollisesti hermosto-oireita.

Julkaistu: 24.11.2005