Terve.fi

Yleistietoa flunssasta

Yleistietoa flunssasta
Flunssa eli nuhakuume on ylempien hengitysteiden eli nenän, nielun ja kurkunpään äkillinen virustulehdus.

Flunssa (nuhakuume) on ylempien hengitysteiden eli nenän, nielun ja kurkunpään äkillinen virustulehdus. Vastoin yleisiä uskomuksia, flunssa ei ole seurausta kylmettymisestä tai vilustumisesta, vaan taudin aiheuttaa virus. Flunssa on ihmisen yleisin akuutti sairaus - aikuiset sairastavat flunssan keskimäärin 1-5 kertaa vuodessa, lapset jopa 5-10 kertaa vuodessa.

Flunssan aiheuttaja

Yleisin flunssan aiheuttaja on rinovirus, joka on syynä noin 30-50 %:ssa tautitapauksista. Rinovirus aiheuttaa nimenomaan nenänieluntulehdusta, mutta voi infektoida myös alempia hengitysteitä. Toinen tärkeä flunssan aiheuttaja on koronavirus ja muita merkittäviä flunssaviruksia ovat mm. parainfluenssa-, adeno-, RSV- ja influenssavirus. Tarkkaa aiheuttajaa ei voida päätellä taudin oireista, eikä sillä ole merkitystä hoidon kannalta.

Flunssa voi tarttua eri tavoin taudinaiheuttajasta ja tilanteesta riippuen. Toisinaan riittää pelkkä aerosoli- eli pisara-altistus ja tällöin tartuntaan riittää pelkkä samassa tilassa oleilu. Yleensä kuitenkin tartunta tapahtuu kosketuksen välityksellä, jolloin esim. flunssapotilaan kättely välittää tartunnan. Flunssa voi tarttua myös epäsuorasti sairaan henkilön eritteillä tahriintuneiden tavaroiden esimerkiksi lelujen välityksellä. Tällä tarkoitetaan potilaan käsittelemien esineiden koskettelua tuoreeltaan.

Lyhyesti sanottuna: flunssaa on vaikea välttää.

Flunssan seuranta

Flunssa vaatii harvoin erityisempää seurantaa.

Flunssan periytyvyys

Flunssa on tartuntatauti eikä periydy.

Flunssan yleisyys

Flunssa on ihmisen yleisin akuutti sairaus aikuiset sairastavat flunssan keskimäärin 1-5 kertaa vuodessa, lapset jopa 5-10 kertaa vuodessa.

Flunssan ennuste

Flunssa voi aiheuttaa terveydellisen riskin lähinnä vaikeasti sairaille potilaille. Muille se voi joskus teettää kiusallisia jälkitauteja, kuten korva- ja poskiontelotulehduksia.

Lähteet:

Liira H, Jousimaa J. Aikuisten hengitystieinfektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016

Lumio J. Tietoa potilaalle: Nuhakuume, flunssa, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017

Jalanko H. Tietoa potilaalle: Flunssa lapsella, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2016

Lehtimäki L, Moilanen E. Yskä ja yskänlääkkeet, Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia, Kustannus Oy Duodecim 2017

ICD-10:

J00 Äkillinen nenän ja nenänielun tulehdus

J06 Useissa tai määrittämättömissä ylähengitysteiden kohdissa esiintyvä akuutti infektio

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »