Terve.fi

Flunssa vai allergia?

Flunssa vai allergia?
Pitkittyneiden flunssaoireiden taustalla voi usein olla allergia. Noin 15 % suomalaisesta aikuisväestöstä sairastaa jonkinlaista allergista nuhaa. Lue lisää.
Teksti
Julkaistu: 2.9.2009

Pitkittyneiden flunssaoireiden taustalla voi usein olla allergia. Noin 15 % suomalaisesta aikuisväestöstä sairastaa jonkinlaista allergista nuhaa. Jatkuva nenän tukkoisuus tai toistuvat poskiontelontulehdukset ovat harvoin varsinaisesti infektion aiheuttamia oireita, vaan sen sijaan seurausta jonkin allergeenin aiheuttamasta kroonisesta (jatkuvasta) nenän limakalvojen ärsytystilasta.

Allergiaa aiheuttavia aineita, allergeeneja ovat esimerkiksi eläinten hilse, huonepöly ja ilman epäpuhtaudet ja siitepölyt. Tällaiset allergeenit saavat aikaan nenän ja poskionteloiden limakalvolla turvotusta ja limaneritystä.

Allergiseen nuhaan liittyy useimmiten aivastelu sekä kirkas ja vetinen vuoto nenästä. Samalla voi esiintyä myös silmäoireita, kuten silmien kirvelyä, vetistystä, punoitusta ja valonarkuutta. Allergiselle nuhalle on usein tyypillistä kausiluonteisuus siitepölyaikoihin liittyen. Tällöin nuhakaudet ajoittuvat tyypillisesti keväälle ja kesälle, kun taas nuhakuumeiden esiintymishuiput ajoittuvat syksyyn ja talveen. Allergista nuhaa sairastavalla potilaalla on usein myös samanaikaisesti astma.

Allergisen nuhan lisäksi erilaisista yliherkkyysnuhista (ei-allergisesta kroonisesta nuhasta) kärsii vielä 10 % aikuisväestöstä. Yhteensä siis joka neljäs aikuinen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä allergistyyppisestä nuhasta.

Ei-allerginen yliherkkyysnuha oireilee tyypillisesti ympäri vuoden, erityisesti ulkoilmassa. Ärsyttäviä tekijöitä yliherkkyysnuhasta kärsivälle ovat mm. veto, lämpötilanvaihtelu, tupakansavu, jotkut tuoksut ja mausteinen ruoka.

Allergisen nuhan epäily ja toteaminen tapahtuu tyypillisten kausiluontoisten tai tiettyyn allergeenialtistukseen yhteydessä olevien oireiden perusteella. Lisätutkimuksina voidaan tehdä ihopistokokeita ja verikokeita allergian ja tietyn spesifisen allergeenin selvittämiseksi. Usein ympäri vuoden esiintyvän yliherkkyysnuhan toteaminen on hieman hankalampaa, mutta samoja allergiatestejä voidaan käyttää mahdollisen allergian poissulkuun. Lisäksi nenän limakalvolta otetulla sivelynäytteellä voidaan etsiä limakalvolla mahdollisesti olevia ”allergiasoluja” ja näin voidaan erottaa toisistaan allerginen ja ei-allerginen nuha.

Kommentoi »