Terve.fi

Fatalistien ennuste on huono aivohalvauksen jälkeen

Fatalistien ennuste on huono aivohalvauksen jälkeen
Fatalistinen suhtautuminen elämään saattaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan heikentää toipumista aivohalvauksen jälkeen. Optimismi tai hengellisyys eivät sen sijaan vaikuta potilaiden ennusteeseen, Stroke-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.
Julkaistu: 7.12.2011

Tutkimukseen osallistui 670 vuosina 2004-2008 aivohalvauksen saanutta miestä ja naista, joita pian sairastumisen jälkeen pyydettiin arvioimaan kuinka fatalistisesti eli kohtalouskoisesti, tai optimistisesti he olivat suhtautuneet elämään ennen sairastumistaan. Osallistujilta kysyttiin myös masentuneisuudesta ja hengellisyydestä.

Vastausten perusteella riski kuolla seuraavan kolmen vuoden aikana oli suurin potilailla, jotka olivat taipuvaisimpia fatalismiin ennen sairastumista. Fatalismiin liitetty vaikutus havaittiin lähinnä potilailla, jotka eivät olleet masentuneita ennen sairastumistaan. Masennus itsessään liittyi myös suurempaan riskiin kuolla seurannan aikana.

Tutkimus ei vastaa siihen miksi fatalismi ja masennus heikentävät aivohalvauspotilaiden ennustetta, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Elämänasenteet ja mieliala voivat muun muassa vaikuttaa siihen, miten hyvin potilas noudattaa lääkityksiään tai hakeutuu hoitoon uusien oireiden vuoksi.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Stroke 2011

Copyright Duodecim 2011

Lue lisää:

Lääkärikirja: Aivohalvaus

Arkistosta poimittua:

Kommentoi »