Terve.fi

Eturauhassyövän PSA-testit parhaimmillaan vasta kuusikymppisillä

Eturauhassyövän PSA-testit parhaimmillaan vasta kuusikymppisillä
Eturauhassyövän seulominen PSA-testillä paljastaa runsaasti eturauhasen kasvaimia, mutta suuri osa löytyneistä kasvaimista ei ole miehille hengenvaarallisia. Tuoreiden tulosten mukaan testit kuitenkin ennustavat kuolleisuutta 60-vuotiailla.
Julkaistu: 13.10.2010

British Medical Journalissa julkaistussa meta-analyysitutkimuksessa PSA-testit eivät ennustaneet 45-80-vuotiaiden miesten kuolleisuutta, vaikka paljastivatkin monia kasvaimia.

Toisessa, 1 200:n 60-vuotiaan ruotsalaismiehen tutkimuksessa sen sijaan yli 2 mikrogramman PSA-pitoisuus litrassa verta ennusti etäpesäkkeistä eturauhassyöpää ja syöpäkuolemia. PSA-pitoisuudet mitattiin miesten ollessa 60-vuotiaita ja kuolleisuutta seurattiin seuraavat 25 vuotta.

Tutkijat huomauttavat, että näistäkin miehistä vain pienelle osalle kehittyy tappava eturauhassyöpä, mutta silti noin 90 % eturauhassyövän aiheuttamista kuolemista todetaan heillä. Näin ollen seulontojen keskittäminen heihin on järkevää.

Alle mikrogramman PSA-pitoisuuskaan ei sulkenut pois kasvainta, mutta tällaisille miehille kehittyneet kasvaimet olivat harvoin vakavia tai tappavia, tutkijat havaitsivat. Heille jatkoseulonnat eivät todennäköisesti toisi lisähyötyjä.

Tulokset auttavat kohdentamaan PSA-testit miehiin, jotka niistä todennäköisimmin hyötyvät. Näin myös tarpeettomat hoidot ja huoli voivat vähentyä.

Lehden pääkirjoituksessa muistutetaan, että säännöllinen seuranta on yhä paikallaan nuoremmille miehille, joiden PSA-pitoisuus on suuri ja joiden sairastumisvaara on kohonnut esimerkiksi perhetaustan takia.

PSA eli prostataspesifinen antigeeni on verestä mitattava merkkiaine, jonka avulla voidaan löytää eturauhasen kasvaimia oireettomilta miehiltä. PSA ei ole kovin tarkka, sillä sen nousu voi liittyä syövän lisäksi myös vaarattomaan eturauhasen liikakasvuun. Toisaalta miehellä voi olla eturauhassyöpä, vaikka PSA-pitoisuus olisi viitearvojen sisällä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähteet: BMJ, BMJ

Copyright Duodecim 2010Lue lisää:

Arkistosta poimittua:

Kommentoi »