Terve.fi

Epiduraalipuudutus säästää äidin alapäävaivoilta

Epiduraalipuudutus säästää äidin alapäävaivoilta
Uuden tutkimuksen mukaan epiduraalipuudutus saattaa suojata synnytyksessä avainasemassa olevia lihaksia ja tällä tavoin vähentää pidätysvaikeuksia tulevaisuudessa, kertoo BBC. Tutkimukseen osallistui 400 naista.
Julkaistu 28.8.2010

Tutkijat havaitsivat, että useammalla kuin yhdelläkymmenestä vaginaalisesti synnyttäneellä naisella oli vammoja lihaksissa, jotkakannattelevat sisäelimiä. Lisäksi kolmanneksella pihtisynnytyksen kokeineistanaisista oli havaittavissa vammoja samoissa lihaksissa. Epiduraalipuudutuksenhuomattiin kuitenkin vähentävän vammojen riskiä kaikilla naisilla.

Synnytyksen aikana lantion lihaksiin muodostuvan vammantiedetään olevan pääriskitekijä elinten esiinluiskahduksessa.

Naiset, jotka ovat synnyttäneet kerran, tarvitsevat neljäkertaa todennäköisemmin sairaalahoitoa esiinluiskahduksen takia kuin ne, jotkaeivät ole koskaan synnyttäneet. Riski on kahdeksankertainen niillä naisilla,jotka ovat synnyttäneet vaginaalisesti.

Esiinluiskahdus tapahtuu, kun lantion lihaksista tulee niinheikkoja, että niiden tukemat sisäelimet, kuten rakko ja kohtu, alkavat pudota.Oireet vaihtelevat, mutta saattavat pitää sisällään seksuaalisia ongelmia,pidätysvaikeuksia sekä virtsatessa että ulostaessa tai kroonista ummetustariippuen lihasvammojen laadusta. Hoitokeinoja on useita, joista leikkaus onyleensä tehokkain pitkäaikainen vaihtoehto.

Synnytyksenkesto avainasemassa

Australialainen tutkimusryhmä seurasi 367 naista, jotkasynnyttivät vuosien 2005 ja 2008 välillä. Yli kolmannes heistä oli kokenut jokosuunnitellun tai hätä-keisarinleikkauksen, eikä näissä tapauksissa havaittulihasvammoja tai repeämisiä.

Vaginaalisesti synnyttäneistä naisista 13 prosentillahavaittiin jonkinlaisia vammoja. Lihasten repeämisen riski oli hieman alhaisempi niillänaisilla, joiden synnytystä avustettiin imukupilla. Pihtien käyttäminensynnytyksessä kuitenkin lisäsi riskiä, sillä kolmanneksella pihtisynnytyksenkokeneista naisista havaittiin lihasvammoja.

Synnytyksen kesto on avainasemassa. Pitkäaikainentyöntäminen on vahvasti yhteydessä vammojen muodostumiseen. Epiduraalipuudutuksen havaittiin kuitenkin alentavanvammojen riskiä. Kaksi kolmannesta vammoja saaneista naisista eivät olleetottaneet puudutusta.

Tutkijoiden mukaan tähän voi olla parikin syytä. Ensiksikinepiduraalipuudutuksen ottaneille naisille yleensä kerrotaan, milloin heidänpitää työntää, sillä he eivät pysty enää tuntemaan supistuksia. Tämä tarkoittaasitä, liiallisesta työntämisestä johtuvien vammojen riski vähenee. Lisäksi muutokset lamaantuneessa lihaksessa saattavatsuojata sitä vammoilta.

Lue lisää synnytyksestä ja kivunlievityksestä:

Keskustele epiduraalipuudutuksesta:

Kommentoi »