Terve.fi

Energiajuomat eivät ole sen tehokkaampia kuin kahvi

Energiajuomia mainostetaan mieltä ja kehoa virkistävillä sanoilla, kuten guaranalla ja ginsengillä. Nyt uusi tutkimus on kuitenkin osoittanut, että energiajuomien ainoa hyödyllinen ainesosa on kofeiini.

Energiajuomia mainostetaan mieltä ja kehoa virkistävillä sanoilla, kuten guaranalla ja ginsengillä. Nyt uusi tutkimus on kuitenkin osoittanut, että energiajuomien ainoa hyödyllinen ainesosa on kofeiini, kertoo Daily Mail.

Tutkimuksessa havaittiin, että vaikka energiajuomissa usein onkin esimerkiksi tauriinia, guaranaa ja ginsengiä, ei ole kuitenkaan olemassa juuri mitään pitäviä todisteita siitä, että kyseiset ainesosat tehostaisivat suorituskykyä. Silti energiajuomien mainostetaan parantavan sekä fyysistä että kognitiivista suorituskykyä.

Tutkimuksessa käytiin läpi tusinoittain artikkeleita, joissa tutkittiin joko energiaa tehostavia aineita yksinään tai yhdessä kofeiinin kanssa.

Tutkijat löysivät ainoastaan heikkoja todisteita glukoosin ja guaranauutteen tehosta. Kofeiinia lukuunottamatta he eivät löytäneet muiden energiajuomien ainesosien tehosta vakuuttavia todisteita.

Lisäksi lääkärit varoittavat, että energiajuomia saavat lapset saattavat lihoa, koska he eivät ole riittävän aktiivisia polttaakseen juomista tulevia ylimääräisiä kaloreita.

Energiajuomat sisältävät 10–270 kilokaloria per annos, eikä niitä lääkäreiden mukaan pitäisi koskaan antaa lapsille.

Lue myös:

Julkaistu: 17.12.2012
Kommentoi »