Terve.fi

Ehkäisyssä on paljosta kysymys

Ehkäisyssä on paljosta kysymys
Sukupuoliyhdynnässä raskauden ehkäisy ei ole ainoa asia, mistä pitää huolehtia. Vaikka olisit kuinka onnesi kukkuloilla rakastamasi ihmisen kainalossa valmiina yhteiseen seksikokemukseen, muista, että seksillä voi olla myös ei-toivottuja sivuvaikutuksia.
Julkaistu 1.2.2006

Tavallisimmat ehkäisyvälineet kuten ehkäisypillerit, kondomi, kierukka, ehkäisykapselit ja pessaari suojaavat lähes 100 %:sti raskaudelta. Keskeytetty yhdyntä tai ns. “varmat päivät” eivät ole missään olosuhteissa suositeltavia ehkäisymenetelmiä, koska raskaaksi tuleminen on niitä käytettäessä täysin mahdollinen.

Sukupuolitaudit ovat todellisuutta

Sukupuolitaudeilta voi suojautua vain käyttämällä kondomia. Varsinkin silloin, jos ei ole vakituista kumppania, kondomi on ainut järkevä ehkäisykeino. Sukupuolitaudeista suurin osa on hoidettavissa lääkkeillä. Hepatiitti -virus ja Hi-virus ovat kuitenkin pahimmillaan kuolemaan johtavia tauteja, joten niitä vastaan kannattaa aina suojautua.

On hyvin riskialtista olla sukupuoliyhteydessä henkilön kanssa, jota ei tunne kuin pintapuolisesti. Jos toinen ihminen suuttuu siitä, että otat ehkäisyn puheeksi tai kieltäytyy käyttämästä kondomia, hän ei ole valmis seksuaaliseen kanssakäymiseen ja on itsellesi paremp,i kun unohdat koko tyypin. Ehkäisy on kummankin osapuolen yhteisellä vastuulla. Puhu kumppanisi kanssa siitä, miten te haluaisitte asiat hoitaa ja mitä kumpikin seksiltä odottaa. Älä ryhdy mihinkään, mihin et ole valmis. Niin dramaattiselta kuin se saattaa kuulostaakin, totuus on se, ettei kannata turmella elämäänsä yhden harkitsemattoman teon takia. Parhaiten seksistä nauttii, kun tietää, että ehkäisy on kunnossa ja ihminen, jonka kanssa olet tekemisissä on valmis jakamaan seksiin liittyvän vastuun.

Lisää aiheesta:

Kommentoi »