Terve.fi

Ehkäisylaastari -potilasohje

Ehkäisylaastari -potilasohje

Iholle kiinnitettävä ehkäisylaastari on helppo ehkäisymenetelmä.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Iholle kiinnitettävä ehkäisylaastari on helppo ehkäisymenetelmä. Oikein käytettynä sen ehkäisyteho on yhtä luotettava kuin e-pillereiden, eli 99 prosenttia. Ehkäisylaastari vapauttaa ihon läpi verenkiertoon hormoneja tasaisesti. Hormonit, etinyyliestradioli ja norelgestromiini, estävät munasolun irtoamisen eli ovulaation. Myös kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä huonosti läpäiseväksi.

Ehkäisylaastari on reseptivalmiste.

Ehkäisylaastarin käyttö

Laastari kiinnitetään puhtaalle, kuivalle, karvattomalle ja ehjälle terveelle iholle pakaraan, vatsaan, olkavarren ulkopintaan tai ylävartaloon kohtaan, jossa tiukka vaatetus ei hankaa sitä. Kukin seuraava laastari kiinnitetään eri kohtaan kuin edellinen, ihon ärtymisen ehkäisemiseksi. Alueella, jolle laastari on kiinnitetty tai johon se aiotaan pian kiinnittää, ei saa käyttää meikkejä, ihovoiteita, kosteusemulsioita, puutereita tai muita ulkoisesti käytettäviä tuotteita. Lisäksi kannattaa tarkistaa päivittäin, että laastari on kunnolla kiinni.

Ehkäisylaastaria pidetään kerrallaan viikon ajan. Käyttö aloitetaan kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä, ja uusi vaihdetaan kierron 8. ja 15. päivinä. Kolmen käyttökerran jälkeen (kierron päivä 22) laastari poistetaan. Seuraavat 7 vuorokautta ollaan ilman laastaria. Tällöin yleensä tulee kuukautisvuoto.

Päivittäiset toiminnot kuten kylpy, sauna, suihku ja liikunta eivät vaikuta laastarin pysymiseen.

Ehkäisylaastarin mahdolliset sivuvaikutukset

Tavallisimpia sivuvaikutuksia ovat ihon ärtyminen kiinnityspaikassa, lisäksi haittavaikutukset voivat olla samankaltaisia kuin muissakin hormonaalisissa ehkäisymenetelmissä eli rintojen aristus, päänsärky, sekä pahoinvointi. Joskus voi esiintyä mm. huimausta, migreeniä, erilaisia vatsaoireita, mielialan vaihtelua tai kuukautisvuodon muutoksia tai häiriöitä.

Hormoneja sisältävien ehkäisyvalmisteiden käyttöön voi liittyä veritulppien lisääntynyt riski, tupakointi lisää riskiä. Alttius rintasyöpään saattaa hieman lisääntyä, mutta vaara on alle 40-vuotiailla naisilla yleensäkin pieni. Maksaläiskiin taipuvaisten kannattaa välttää auringon ottoa. Aurallinen migreeni on vasta-aihe ehkäisylaastarin käytölle.

Lähteet: Duodecim, OrthoMcNeil Pharmaceutical

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 15.7.2010

Lue myös

Tietopaketti ehkäisymenetelmistä

Julkaistu: 27.6.2006