Voi hyvin

Dorn-terapiassa käydään kohti kivun juurisyytä

Dorn-terapiassa käydään kohti kivun juurisyytä
Sitkeän olkapääkivun syy löytyy Dorn-terapeutin käsittelyssä lavasta, jonka lihaskalvot ovat kireällä. Kokonaisvaltainen nikamien ja lihasten käsittely auttaa kehoa toimimaan jälleen hyvin.
Julkaistu 27.1.2023

Millaista on Dorn-terapia? Toimittaja Kirsi Hemanus kävi kokeilemassa:

”Saavun Porvoon keskustassa sijaitsevaan kauneushoitolaan Dorn-terapiaan toiveikkaana, sillä oikea olkapääni ja käsivarteni ovat olleet kipeitä jo useita kuukausia. Fysioterapeutin mukaan kyse on olkapään kiertäjäkalvosimen vaivasta, joka on hyvin yleinen varsinkin keski-ikäisillä naisilla.

Kivun voimakkuus olkapäässä on vaihdellut jonkin verran, mutta tilanne ei ole oleellisesti parantunut fysioterapeutin jumppaohjeilla. Olen joutunut jättämään tauolle osan liikuntaharrastuksistani. Mitään sellaista ei pidä tehdä, mikä sattuu.

Dorn yhdistelee eri terapiamuotoja

Hoitolassa minut vastaanottaa hierontaterapeutti Kari Hede, jolla on yli 30 vuoden kokemus erilaisista hierontatekniikoista. Hän on oppinut niitä niin Suomessa kuin maailmallakin.

Kari asui kahdeksan vuotta Thaimaassa ja sai tilaisuuden opiskella erilaisia aasialaisia hoitomuotoja. Suomeen palattuaan hän pääsi käymään berliiniläisen homeopatiaan erikoistuneen lääkärin käsittelyssä Kotkassa. Mies oli jo kahdeksankymppinen.

”Hän käsitteli hyvin hennoilla ja dynaamisilla otteilla selkärangan nikamia. Menetelmällä korjataan nikamien virheasentoja, ja sain itse siitä avun niska-hartiaseudun pinnetilaan”, Kari kertoo.

Kari suostutteli lopulta berliiniläisen Dorn-terapeutin ottamaan hänet oppilaakseen. Menetelmä on yhdistelmä vyöhyketerapiaa, kiropraktiikkaa, osteopatiaa ja hermoratahierontaa. Siinä hoidetaan kokonaisvaltaisesti tukirankaa, hermostoa ja lihaksistoa.

Kuivakuppaus irrottelee lihaskalvoja

Olen valmis kokeilemaan. Asetun jakkaralla istuen nojaamaan etukenossa hierontapöytään.

Kari käsittelee ensin olkavarren lihakset ja löytää trigger-pisteitä, joissa on supistunutta lihaskudosta. Sen jälkeen hän käsittelee hermostoa akupisteiden kautta. Kaikki tämä tuntuu melko miellyttävältä, eikä hoito satu.

”Hoidon kannalta on tärkeää tarkistaa tukiranka. Usein jalat saattavat olla vähän eripituiset ja lantio sekä SI-nivelet vinossa”, Kari kertoo.

SI-niveliksi kutsutaan ristiluuta ja suoliluuta, jotka liittyvät selkärangan alaosassa yhteen. Kari löytää selkärangastani ”koukun”, joka vetää toiselle sivulle. Hän suoristaa sen käsittelemällä niveliä Dorn-terapiatekniikan avulla.

Seuraavaksi asetun makaamaan hierontapöydälle vatsalleni. Kari arvelee, että olkapääkivun syy löytyy lavasta, joka on jumittunut. Hän alkaa irrottaa yhteen liimautuneita lihaskalvoja lavan ympärillä käyttämällä alipainekuppeja. Menetelmää kutsutaan kuivakuppaukseksi.

”Alipainekupit parantavat verenkiertoa ja nopeuttavat prosessia, eikä käsiä tarvitse käyttää hoidossa niin paljon”, Kari kertoo.

Hän käsittelee lavan kohottaja- ja epäkäslihakset. Epäkäslihakset ovat suuret yläselässä sijaitsevat lihakset, jotka osallistuvat olkavarren ja olkapään vetämiseen ylöspäin, sivulle ja alaspäin. Ne myös ankkuroivat lapaluun paikoilleen olkavartta liikutettaessa.

Koska lihaskalvot ovat lavan ympärillä kireällä, kuivakuppauksen aikana kovasta alipaineesta aiheutuu voimakas imu, joka sattuu. Kestän sen kuitenkin, sillä haluan päästä vaivastani eroon.

Kari siirtyy käsittelemään jalkojani. Makaan selälläni peiton alla, ja Kari ottaa käsittelyyn jalkaterän. Vyöhyketerapian periaatteiden mukaisesti jalkapohjan kaaresta löytyy koko selkäranka. Lopuksi hän niksauttelee varpaat kohdalleen.

”Tuntuu, että jotain kehossani on asettumassa kohdalleen.”

Ensin hoidetaan tukiranka kuntoon

Dorn-terapian idea on päästä käsiksi vaivan alkusyyhyn, ei oireeseen. Siksi minun tapauksessani on tärkeää saada lapa liikkuvaksi. Olkapään ongelmat juontavat juurensa lapaan, jonka lihaskalvot ovat tiukasti kiinni toisissaan.

”Esimerkiksi niskavaivat voivat johtua ristiselän virheasennosta. Korjaamalla tätä asentovirhettä voidaan saada pysyviä tuloksia”, Kari Hede sanoo.

Monet vaivat helpottavat jo yhdellä hoitokerralla, mutta omaan sitkeään vaivaani tarvitaan vielä pari hoitokertaa lisää.

”Periaatteena on, että ensimmäisellä kerralla hoidetaan tukiranka kuntoon, mistä voi tulla aika kipeäksi hoidon jälkeen. Toisella kerralla hoidetaan lihaksia ja hermostoa, minkä jälkeen olo on yleensä neutraali. Kolmannella kerralla päästään käsiksi syvälle lihaksistoon, ja sen jälkeen kaiken pitäisi jälleen toimia”, Kari kertoo.

Niinpä varaan kaksi hoitokertaa lisää. Kari kertoo, että yleensä uni maistuu hoidon jälkeen. Alkoholia ei saa nauttia samana päivänä tippaakaan eikä jumpata tai saunoa.

Hellää mutta tehokasta hoitoa

Saan hieronnasta normaalisti herkästi päänsärkyä, mutta tällä kertaa oloni on melko neutraali. Nukun seuraavan yön vähän levottomasti, ehkä siksi, että olkapääkipu oireilee eniten juuri öisin.

Mutta seuraavana viikonloppuna minua väsyttää niin, että otan useammat päiväunet. Tuntuu, että jotain kehossani on asettumassa kohdalleen.

Kari Hede kertoo, että Dorn-terapian tulokset ovat usein suorastaan hämmästyttäviä.

”Hoidon päätyttyä pitää kuitenkin itse jumpata ja pitää huolta kehosta. Se ei pysy kunnossa itsestään”, hän sanoo.

Parasta on, että hoito on sekä hellä että tehokas. Koska Dorn-terapiassa käsitellään nikamien ja jäsenten lisäksi myös lihakset, asiakas saa tavallaan kaksi hoitoa yhdellä kertaa.

Dorn-terapia on virheasentojen korjaamista

Dorn-terapia on manuaalinen, kokonaisvaltainen hoitomuoto, jota käytetään korjaamaan selkärangan ja nivelten virheasentoja.

Korjaaminen tapahtuu dynaamisessa liikkeessä, eikä mitään tehdä liiallista voimaa käyttäen. Liikkeessä pystytään vähentämään jännitystä lihaksissa, jolloin niveliä voidaan käsitellä ilman vastajännitystä. Hoito tuntuu melko lempeältä, ja sitä voidaan käyttää myös asiakkaille, joille on tehty tekonivelleikkauksia.

Hoito sisältää kuivakuppausta, syväkudoshierontaa, fasettinivelten ja lihaskalvojen sekä ääreishermoston käsittelyä. Lisäksi siinä annetaan ravintoneuvontaa ja yksilöllinen kuntoiluohjelma.

Kari Hede kutsuu itseään lonkan ja selkärangan kunnostajaksi. Hän on yhdistänyt kaiken vuosien varrella oppimansa ja karsinut turhan pois. Näin hän on kehittänyt oman hierontatyylinsä. Hede on Relax Centerin hierontapalvelujen johtaja.
Kommentoi »