Terve.fi

Diabetes voi viedä muistin

Diabetes voi viedä muistin
Diabetesta sairastavat iäkkäät sairastuvat dementiaan kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut, japanilaistutkimus osoittaa. Onkin mahdollista että diabeteksen yleistyminen näkyy tulevina vuosina myös dementian lisääntymisenä.
Julkaistu: 20.9.2011

Tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja ne perustuvat tuhannen yli 60-vuotiaan miehen ja naisen aineistoon. Osallistujien diabetes tutkittiin tutkimuksen alussa ja dementia yksitoistavuotisen seurannan lopussa. Seurannan alussa diabetes todettiin 150 osallistujalla ja heistä 20 sairastui myös dementiaan.

Myös diabetesta lievempi glukoositasapainon häiriintyminen liittyi dementiariskiin, mutta ei yhtä vahvasti. Verenpainetauti, korkea kolesteroli tai tupakointi eivät selittäneet tuloksia.

Diabetes on yleistynyt maailmanlaajuisesti viimeisempien vuosikymmenten aikana. Aikuistyypin diabetes on todettu noin 260 000 suomalaisella ja nuoruustyypin diabetes noin 40 000:lla. Lisäksi vähintään 200 000 suomalaista sairastaa aikuistyypin diabetesta tietämättään.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2011

Kommentoi »