Terve.fi

Diabetes altistaa suusairauksille

Diabetes altistaa suusairauksille
Tiesitkö, että diabetes altistaa myös suusairauksille? Lue lisää diabeteksen aiheuttamista suusairauksista.
Julkaistu: 17.1.2017

Sekä tyypin 1 että 2 diabetekseen liittyy monia lisäsairauksia, kuten munuais- tai silmän verkkokalvonsairaus. Harva tietää, että diabetes altistaa myös monille suusairauksille.

Arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia diabeetikoista sairastaa parodontiittia eli hampaiden kiinnityskudossairautta. Diabeetikolla riski sairastua kiinnityskudossairauteen on kolminkertainen. Myös ientulehdus ja hampaiden reikiintyminen ovat diabeetikon vaivana muita useammin.

Merkittävin suusairauksien riskitekijä on elimistön matala-asteinen tulehdustila, joka diabetesta sairastavalla on kehossaan. Koska myös parodontiitti ylläpitää matala-asteista tulehdusta, on diabeetikolla selvästi kasvanut suusairauksien riski.

Parodontiitti saa aikaan infektion, joka voi tuhota hammasta kiinnittävän luun niin, että hammas irtoaa leuasta. Pahimmillaan tulehdus voi levitä verenkierron kautta muualle elimistöön lisäten sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Diabeetikolle sairaus on erityisen vakava: se voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa ja lisätä komplikaatioita. Usein hoitoon vastaamattoman diabeteksen takaa paljastuu huono suunterveys. Diabetesta hoitavan lääkärin tulisikin ohjata potilas suun ja hampaiden tutkimuksiin osana kokonaisvaltaista hoitoa. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää ienten tilaan. Aina parodontiitti ei oireile ollenkaan, mutta ienverenvuoto, mahdollinen märkävuoto sekä paha haju ja maku suussa kielivät siitä, että hampaat kannattaa tutkituttaa.

Kommentoi »