Terve.fi

D-vitamiinin merkityksestä alkuraskauden aikana uutta tietoa

D-vitamiinin merkityksestä alkuraskauden aikana uutta tietoa
Australialaistutkijoiden mukaan on mahdollista, että vähän auringonvaloa raskaana olleessaan saavat äidit synnyttävät lapsia, joiden riski sairastua MS-tautiin on tavallista suurempi. Samansuuntaisia havaintoja on tehty myös pohjoisella pallonpuoliskolla.
Julkaistu: 10.6.2010

Tällaiset lapset saattavat saada muita vähemmän D-vitamiinia sikiöaikana ja siksi sairastuvat helpommin, tutkijat uskovat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin rekisteri- ja kyselytietoja, jotka kattoivat lähes 2,5 miljoonaa australialaista, joista 1 500 sairasti MS-tautia.

MS-taudin todennäköisyys riippui siitä minä vuodenaikana henkilö oli syntynyt. Yhteys kuitenkin selittyi äidin vähäisellä altistumisella ultraviolettisäteilylle raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana ja jossain määrin myös synnyinpaikalla.

D-vitamiinin vähyys on aiemminkin yhdistetty MS-tautiin, mutta sen mahdollisia vaikutuksia ei tätä ennen ole ajoitettu raskauden alkuun. Jos tulokset pitävät paikkansa, äitien D-vitamiinilisät saattavat pienentää lasten riskiä sairastua MS-tautiin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health lehdessä.

MS-taudissa keskushermosto vaurioituu veren valkosolujen tuhotessa hermoja suojelevaa vaippaa eli myeliiniä. Tautia sairastaa arviolta 6 000 suomalaista, ja se on yleisin nuorten aikuisten vammauttava neurologinen sairaus. Oireita ovat muun muassa näkö, tasapaino- ja virtsanpidätysvaikeudet, uupumus ja lihasjäykkyys.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: BMJ 2010

Copyright © Uutispalvelu Duodecim 2010

Lue lisää:

Uutisarkistosta poimittua:

Kerro sairauskokemuksesi ja lue muiden kokemuksista

Kommentoi »