Terve.fi

Bakteerien merkitys suoliston hyvinvoinnilleBakteerien merkitys suoliston hyvinvoinnille

Aikuisen ihmisen suolistossa on noin puolitoista kiloa eläviä bakteereita. Bakteereita on kymmeniä eri lajeja, eikä ihmiselimistö tule toimeen ilman niitä.

Probiootit ovat eläviä mikrobivalmisteita, jotka oikein käytettynä edistävät ihmisen terveyttä ja hyvinvointia siten, että ne

  • estävät haitallisten mikrobien kasvua ja tasapainottavat suoliston bakteerikantaa
  • vähentävät haitallisten aineiden kulkeutumista suoliston kautta elimistöön (esimerkiksi raskasmetallit)
  • vähentävät myös allergeenien imeytymistä
  • lisäävät mahdollisesti vieraiden aineiden pilkkoutumista vaarattomaan muotoon.

Probiootit käyttävät ravinnokseen prebiootteja eli imeytymättömiä hiilihydraatteja, oligosakkarideja ja ravintokuituja.

Haitalliset bakteerit (esimerkiksi salmonellat, stafylokokit, kampylo – ja listeriabakteerit) aiheuttavat infektioita ja ruokamyrkytyksiä. Esimerkiksi VTT:n ja Helsingin yliopiston tutkimuksissa on osoitettu marjojen sisältämien fenolien estävän haitallisten, mutta ei hyödyllisten bakteerien toimintaa. Marjojen antimikrobisten ominaisuuksien todettiin säilyvän hyvin myös pakastettaessa.

Suurin osa bakteereista toimii paksusuolessa, mutta myös muualta ruuansulatuskanavasta, kuten suusta ja mahalaukusta löytyy erilaisia bakteerikantoja. Probiootit alentavat suoliston happamuutta, pH:ta, ja estävät siten haitallisten bakteerien asettumista suolistoon. Probiootit vähentävät myös epäsuotuisten entsyymien ja yhdisteiden tuottoa ja sitovat haitallisia yhdisteitä. Probiootteja tutkitaan laajalti myös niiden vastustuskykyyn vaikuttavien ominaisuuksien takia. On osoitettu, että useat probiootit parantavat vastustuskykyä tehostamalla vasta-aineiden muodostumista ja paikallista immuunivastetta sekä stimuloimalla tai ehkäisemällä erilaisten välittäjäaineiden tuottoa.

Julkaistu: 27.5.2008