Terve.fi

Aurinkoihottuma vaivaa joka viidettä

Aurinkoihottuma vaivaa joka viidettä
Saitko auringosta ihottumaa? Mistä tietää, meneekö se ohi itsestään vai tarvitsetko lääkkeitä? Lue ohjeet.
Julkaistu: 18.6.2009

Monimuotoinen valoihottuma on yleisin valonherkkyyden muoto. Valoihottuman aiheuttaa yliherkkyys auringon UV-säteille ja joskus myös auringon näkyville säteille.

Monimuotoinen valoihottuma ilmaantuu keväällä ensimmäisten auringonsäteiden myötä ihoalueille, jotka talvella tavallisesti pidetään suojattuna. Kaula-aukko, korvanlehdet ja käsivarret ovat tyypillisiä paikkoja ihottumalle.

Ihottumaa on monenasteista, suurimmalla osalla se on kuitenkin varsin lievää ja häviää itsestään kesän myötä. Allergia- ja astmaliiton allergisen kesämuistiossa neuvotaan aurinkoihottumasta kärsiviä hoitamaan vaivaansa näillä tavoilla.

  • Tyypillisin, pieniläiskäinen ihottuma häviää tavallisesti parissa päivässä. Kutinaa voi hillitä hydrokortisonivoiteilla tai reseptillä saatavilla kortisonivoiteilla. Kortisonitabletit ovat vielä tehokkaampia. Suuri- tai koholäiskäistä ihottumaa joudutaan usein hoitamaan kortisonitableteilla. Valonokkosihottumaan auttaa antihistamiini.
  •  Atooppinen iho voi yleensä kesällä paremmin, mutta atoopikkokaan ei saa polttaa ihoaan auringossa. Auringolta täytyy suojautua. Parasta on pysyä varjossa keskipäivällä ja suojautua vaatteilla. Lisänä voi käyttää aurinkovoidetta.
  •  Jos iho pääsee varotoimista huolimatta palamaan auringossa, palanutta ihoa voi rauhoittaa hydrokortisonivoiteella. Myös viilennys vedellä ja tulehduskipulääkkeet auttavat.
Kommentoi »