Sairaudet

Aurinkoihottuma vaivaa joka viidettä

Saitko auringosta ihottumaa? Mistä tietää, meneekö se ohi itsestään vai tarvitsetko lääkkeitä? Lue ohjeet.

18.6.2009 Terve.fi

Monimuotoinen valoihottuma on yleisin valonherkkyyden muoto. Valoihottuman aiheuttaa yliherkkyys auringon UV-säteille ja joskus myös auringon näkyville säteille.

Monimuotoinen valoihottuma ilmaantuu keväällä ensimmäisten auringonsäteiden myötä ihoalueille, jotka talvella tavallisesti pidetään suojattuna. Kaula-aukko, korvanlehdet ja käsivarret ovat tyypillisiä paikkoja ihottumalle.

Ihottumaa on monenasteista, suurimmalla osalla se on kuitenkin varsin lievää ja häviää itsestään kesän myötä. Allergia- ja astmaliiton allergisen kesämuistiossa neuvotaan aurinkoihottumasta kärsiviä hoitamaan vaivaansa näillä tavoilla.

  • Tyypillisin, pieniläiskäinen ihottuma häviää tavallisesti parissa päivässä. Kutinaa voi hillitä hydrokortisonivoiteilla tai reseptillä saatavilla kortisonivoiteilla. Kortisonitabletit ovat vielä tehokkaampia. Suuri- tai koholäiskäistä ihottumaa joudutaan usein hoitamaan kortisonitableteilla. Valonokkosihottumaan auttaa antihistamiini.
  •  Atooppinen iho voi yleensä kesällä paremmin, mutta atoopikkokaan ei saa polttaa ihoaan auringossa. Auringolta täytyy suojautua. Parasta on pysyä varjossa keskipäivällä ja suojautua vaatteilla. Lisänä voi käyttää aurinkovoidetta.
  •  Jos iho pääsee varotoimista huolimatta palamaan auringossa, palanutta ihoa voi rauhoittaa hydrokortisonivoiteella. Myös viilennys vedellä ja tulehduskipulääkkeet auttavat.
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi