Terve.fi

Auringonpistokset kohtalokkaita kaupunkien vanhuksille

Auringonpistokset kohtalokkaita kaupunkien vanhuksille
Ranskalaistutkimuksen mukaan pitkään jatkuvien helteiden aiheuttamat auringonpistokset voivat olla kohtalokkaita kaupunkilaisvanhuksille. Tutkijoiden mielestä Euroopassa pitäisikin tehostaa auringonpistosten hoitoa etenkin, kun helleaaltojen odotetaan yleistyvän ja pahenevan ilmaston lämpenemisen seurauksena.
Julkaistu: 15.8.2007

Tutkimuksessa analysoitiin lyonilaisessa sairaalassa vuoden 2003 elokuussa hoidettuja auringonpistostapauksia. Tuolloin Eurooppaa riivannut helleaalto vaati pelkästään Ranskassa lähes 15 000 henkeä.

Tarkastelun kohteena olleista 83:sta keskimäärin 80-vuotiaasta auringonpistospotilaasta 58 prosenttia kuoli kuukauden sisällä sairaalahoidosta. Kahden vuoden kuluttua potilaista oli menehtynyt jo 71 prosenttia, ja henkiin jääneistä suuri osa oli joutunut vuodepotilaiksi.

Heikoimmin selviytyivät laitoshoidossa olleet ja verenpainelääkkeitä käyttävät. Myös sairaalahoidon alkaessa todetut elinten toimintahäiriöt, sydämen- ja verisuoniston oireet, virtsattomuus ja kooma liittyivät suurentuneeseen kuolleisuuteen.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

Kommentoi »