Terve.fi

Atooppisen ihon muut hoidot


Eteläisissä maissa valohoito tarkoittaa yleensä auringonvaloa (helioterapia) joko yksin tai yhdistettynä suolavesikylpyihin (talassoterapia).

Valohoito

Helioterapia, ilmastohoitomatkat, talassoterapia

Ilmastohoitomatkan tulisi kestää 2-3 viikkoa, jotta siitä saataisiin tarpeeksi apua. Aurinkoa otetaan matkan aikana ohjatusti niin, ettei iho pääse palamaan. Ajankohdasta ja paikasta riippuen se tarkoittaa ensimmäisinä päivinä 5-60 minuutin oleskelua auringossa.

Muita ihottumia kuin psoriasista sairastaville UVB-suojasta aurinkovoiteessa saattaa olla hyötyä. Ihoa ei saisi koskaan polttaa.

Ilmastohoitomatkat sopivat noin 80 %:lle suomalaisista. Ilmastohoitomatkoista eivät hyödy auringolle herkät, punatukkaiset ja huonosti ruskettuvat vaaleaihoiset.

Ilmastohoitomatkoja järjestävät Suomessa Iholiitto ry ja Psoriasisliitto Raha-automaattiyhdistyksen tuella.

Auringon UVB-säteily paksuntaa orvaskettä ja lisää samalla veden haihtumista estävien keramidien tuotantoa. Tästä syystä atooppinen ihottuma on yleensä parempi kesällä. Toisaalta auringon UV-säteily estää ihon bakteerien toimintaa. UV-säteily vähentää bakteerien määrää ja parantaa ihottumaa sitäkin kautta. Merkitystä on myös sillä, että UVB-säteily hillitsee kutinaa. Se vähentää myös tulehdussolujen määrää ihossa.

UV-säteilyn vaikutus alkaa hävitä 2-3 viikon kuluttua, ja 3-4 kuukaudessa ollaan jo lähellä talviajan tilannetta. Tosin aurinkoisen kesän tai ilmastohoitomatkan jälkeen osa atooppista ihottumaa sairastavista pysyy paremmassa kunnossa koko seuraavan talven.

Atooppisen ihottuman valohoito

Valohoidoilla tarkoitetaan hoitoja, jotka perustuvat ultraviolettisäteilyyn (UV). Niitä käytetään monen ihotaudin, esimerkiksi psoriaasin, atooppisen ihottuman ja tali-ihottuman hoitoon.

UV-hoidon toteutus

UV-hoitoja annetaan aluksi yleensä kolme kertaa viikossa 4-6 viikon ajan, kunnes ihottuma on tullut lähes oireettomaksi. Hoitoa jatketaan joissakin tapauksissa 1-2 kertaa viikossa muutaman kuukauden ajan. Yleensä hoitojakson jälkeen odotetaan ihottuman uutta pahentumista ja hoito uusitaan tarpeen mukaan. Vuosittain tarvitaan tavallisesti 1-2 hoitojaksoa ihottuman pitämiseksi kurissa.

UVB-säteilyn vaikutukset atooppisessa ihottumassa

Kutina vähenee ihossa. Iho säilyttää kosteuden paremmin eli ihon läpäisyeste paranee. Valohoito rauhoittaa ihon tulehdusta. Samalla valohoito paksuntaa ihoa ja tekee siitä vastustuskykyisemmän ympäristön ärsyttäviä tekijöitä vastaan. Valohoito tuhoaa bakteereita iholla ja vähentää tulehdusriskiä.

SUP-hoito

SUP-säteilyssä (SUP = selective ultraviolet phototherapy) on UVA-säteiden lisäksi pieni määrä UVB:tä. Säteily muistuttaa kesäauringon säteilyä. SUP-hoitoa käytetään etenkin atooppisen ihottuman ja tali-ihottuman hoitoon.

Harva atoopikko saa UVA-säteilystä siitä niin paljon hyötyä, että UVA-hoitoa, eli kosmeettista solariumia, kannattaisi käyttää.

Vaihtoehtolääkintä

Uskomuslääkinnällä tai lisäravinteilla, kuten välttämättömillä rasvahapoilla, kiinalaisilla yrttivalmisteilla, B6-vitamiinilla (pyridoksiini), E-vitamiinilla, seleenillä tai sinkillä ei ole todettu olevan tehoa atooppisen ekseeman hoidossa.

Kodin lämpötila ja kosteus

Liian korkea lämpötila aiheuttaa hikoilua ja ihottuman pahentumista ihon ärsyyntymisen kautta. Kodin ihanteellinen lämpötila oleskelutiloissa on 21-22  astetta.

Lämmityskaudella sopiva ilman suhteellinen kosteus sekä asunnon että ihmisen kannalta on noin 30-40 %.

Lähteet:

Hippokrates | Duodecim: Hyvä, paha aurinko 22.1.2009

Lääkärikirja Duodecim 29.6.2009 Matti Hannuksela

Julkaistu: 25.3.2010