Terve.fi

Yleistietoa atooppisesta ihottumasta

Yleistietoa atooppisesta ihottumasta
Mitä atooppinen ihottuma on? Mikä atooppisen ihottuman aiheuttaa? Onko se periytyvää?
Julkaistu: 5.4.2018
Atooppinen ihottuma on atooppisen taipumuksen yksi ilmenemismuoto. Se on yleensä pahimmillaan nuoruusiässä ja lievittyy aikaa myöten. Atooppisen ihottuman oireet vaihtelevat potilaan iän ja sairauden vaikeusasteen mukaan. Pahimmillaan atooppinen ihottuma voi käsittää lähes koko vartalon, lievänä se esiintyy taipeissa hentona ihottumana. Atooppisen ihottuman aiheuttaja on monimutkainen immuniteetin häiriö.

Atooppisen ihottuman aiheuttaja

Atooppisen ihottuman taustalla on monimutkainen immuniteetin häiriö. Atopiaan vaikuttaa lisäksi perimä, ympäristö, iholäpäisyesteen puutteellinen toiminta. Tarkat mekanismit ovat vielä paljolti tuntemattomat. Atooppisella ihottumalla on taipumus kulkea suvussa. Tila johtaa ihon rasvantuotannon häiriöön, iholla luonnollisesti elävien bakteerikantojen muuttumiseen tavanomaisesta poikkeavaksi ja ihon liialliseen kuivumiseen. Ihon kuivuminen puolestaan johtaa kutinaan.

Atooppisen ihottuman seuranta

Lievää atooppista ihottumaa ei tarvitse sen kummemmin seurata, kunhan muistaa säännöllisesti hoitaa ihoa. Mikäli atooppinen ihottuma on vaikea, oma lääkäri voi järjestää yksilöllisen seuranta- ja hoito-ohjelman. Kaikkein hankalimmin oireilevat atoopikot käyvät hoidoissa ja seurannassa ihotautiklinikoissa.

Atooppisen ihottuman periytyvyys

Atooppinen ihottuma kuuluu atooppisiin sairauksiin. Taustalla oleva atooppinen taipumus kulkee selvästikin suvussa ja on näin ollen jossakin määrin periytyvä. Niinpä atooppisen ihottumankin voidaan sanoa periytyvän.

Atooppisen ihottuman yleisyys

Atooppinen ihottuma on erittäin yleinen sairaus etenkin lapsilla. Koko väestöstä noin 15-20 % sairastaa ihoatopiaa.

Atooppisen ihottuman ennuste

Lapsuusiän atooppisella ihottumalla on taipumus aikaa myöten lieventyä. Jos lapsuudessa sairastettu ihottuma on kuitenkin ollut hyvin voimakasta, oireita saattaa esiintyä vielä aikuisiällä. Atooppinen ihottuma kuuluu ns. atooppisiin sairauksiin, jolloin potilaalla on kohonnut riski sairastua muihin atooppisiin sairauksiin kuten astmaan, allergiseen nuhaan ja allergiseen silmien sidekalvontulehdukseen.
Lähteet:
Atooppinen ekseema, Käypä hoito- suositus, 2016
ICD-10:
L20.9 Määrittämätön atooppinen ihottuma
Kelan koodit:
134 Yleinen erytrodermia
Kommentoi »