Terve.fi

Atooppinen iho - suomalaisten riesa

Atooppinen iho - suomalaisten riesa
Atooppisesta ihosta kärsivä ei ole yksin – vaiva kiusaa lähes miljoonaa suomalaista. Poliklinikka.netin kyselyyn heinäkuussa 2005 vastanneista noin puolet ilmoitti kärsivänsä atooppisesta ihosta ja noin 13 prosenttia ei osannut sanoa, onko ihossa atooppisia oireita.
Julkaistu 28.6.2006

Loput 37 prosenttia kaikkiaan 1642 vastaajasta ei kärsi tästä yleisestä ihosairaudesta. Atooppinen ihottuma puhkeaa yleensä lapsena ja on usein pahimmillaan nuoruusiässä. Oireita ovat kuiva ja kutiseva iho sekä punoittava ihottuma erityisesti taipeissa. Monilla potilailla oireet pahenevat talvisin, kun taas kesät saattavat kulua oireitta. Taudin aiheuttaa monimutkainen immunologinen häiriö ja useilla potilailla esiintyy myös allergista nuhaa tai astmaa. Tärkein lääkeryhmä taudin hoidossa ovat kortikosteroidivoiteet. Perusvoiteilla puolestaan estetään ihon kuivumista ja näin ehkäistään oireita. Uusia lääkkeitä ovat takrolimuusi- ja pimekrolimuusivoiteet, jotka eivät ohenna ihoa toisin kuin kortikosteroidivoiteet.

Lähteet: Polilinikka.netin artikkeli Atooppinen iho melkein miljoonalla suomalaisella. Julkaistu 05.2.2004. Poliklinikka.netin artikkeli Atooppinen ihottuma. Julkaistu 04.6.2004. Poliklinikka.netin kysely, heinäkuu 2005 .

Kommentoi »