Hyvinvointi

Töitä rakastava Arja Saijonmaa, 77, asuu kolmessa maassa: ”Kun menee koko ajan ja voimia riittää, ei tajua ylikuormitusta”

Arja Saijonmaalle tärkeintä on mielen ja kehon harmonia. Luonto on hänelle pyhä paikka, joka tarjoaa vihreää elämän eliksiiriä. Kävelysauvat kuljettavat laulajaa niin suomalaisessa metsässä kuin Ateenan Akropolis-kukkulallakin.

Teksti Anna-Liisa Hämäläinen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Antti Vettenranta
25.2.2022 Apu Terveys

Siinä on jotakin kutkuttavaa, kun Arja Saijonmaa mainitsee harrastavansa sauvakävelyä. Pelkällä läsnäolollaan tähtipölyä levittävä laulaja kertoo nauraen, millaisia reaktioita hän sai aikaan Ateenan Akropo­liilla. Historiallista kukkulaa kiertää pitkä kävelyreitti, joka on juuri sopiva sauvakävelyyn.

– Herätin suurta huomiota. Ihmiset katsoivat sen näköisinä, että olen hullu. Eihän täällä voi hiihtää!

Arjalle sauvakävely tuli tutuksi jo 1980-luvulla. ­Hänen äitinsä alkoi harrastaa sitä Mikkelissä heti, kun laji keksittiin. Arja naureskeli, mutta vain tovin. Hän nimittäin kuuli, että sauvakävely polttaa 20 ­prosenttia enemmän rasvaa kuin tavallinen kävely. ­Tämä sai Arjan kiinnostumaan. Siitä asti hän on ­kävellyt aina, kun voi.

Kiivaan elämäntahtinsa vuoksi Arja joutuu usein myös korvaamaan muuta liikuntaa kävelyllä, vaikka lihaskuntoakin pitäisi harjoittaa. Hän kokee olevansa liikunnallisempi sauvojen kanssa, ja talviaikaan ne auttavat liukkailla teillä.

Kävely vie Arjan saumattomasti luontoon. Kaupungissa hän saattaa pysähtyä puiston penkille, kirjoittaa päiväkirjaa ja opiskella laulujen sanoja, sillä ne painuvat muistiin paremmin raikkaassa ilmassa. Hän nukkuu ikkuna auki kesät talvet. Arja kuvailee itseään vahvasti luontoriippuvaiseksi.

– Tarvitsen metsää ja vihreää väriä, elämän eliksiiriä.

Hän ei koskaan kuuntele musiikkia tai kirjoja kävellessään.

– Laineiden liplatus, lintujen viserrys ja hiljaisuus ovat minulle parasta musiikkia. En halua sulkea aistejani viemällä mölyä mukaani luontoon. Se on ­minulle pyhä paikka.

Ennen korona-­aikaa Arja Saijonmaa kävi säännöllisesti jumpparyhmässä, jossa tehtiin niin hengitysharjoi­tuksia kuin hikitreeniä. – Inhoan kuntosaleja. Ne ovat hikisiä ja kolisevia paikkoja, joissa on liikaa laitteita.
Ennen korona-­aikaa Arja Saijonmaa kävi säännöllisesti jumpparyhmässä, jossa tehtiin niin hengitysharjoi­tuksia kuin hikitreeniä. – Inhoan kuntosaleja. Ne ovat hikisiä ja kolisevia paikkoja, joissa on liikaa laitteita.

Enemmän kuin ulkokuori

Arja sanoo palaavansa aina siihen, että tärkeintä on mielen ja kehon harmonia. Se on perusasia niin ­a­ntiikin Kreikan ajattelussa kuin zen-filosofiassa ja qigongissa, joka on kiinalainen oppi energian yllä­pitämisestä ja vahvistamisesta liikunnan ja henkisten harjoitusten avulla.

– Ihminen ei ole vain ulkokuori. Nykyään mitataan askelia ja liikuntaa sekä kohotetaan kasvoja, jotta saadaan ideaalimalli. Tämä on juuri sitä, mikä on poissa harmoniasta. Henkinen puoli on vähintään yhtä tärkeä. Siihen kuuluvat myös nautinto ja rentoutuminen.

Arja sanoo, että harmoniaa voi kokea missä tahansa, jos pystyy saamaan sisäisen rauhan.

– Ei tarvitse mennä kalliille kursseille tai lukea itse­hoito-oppaita. Jokainen voi löytää oman tapansa. Ei tarvita mantraa, jota pitää huutaa. Harmonia voi olla mitä tahansa. Minulle se on luonto ja hiljaisuus.

Arja käy säännöllisesti akupunktiossa ja hieronnassa, ja hän pitää kylpylähoidoista. Ne kuuluvat ­erityisesti Thaimaan-matkoille. Arja rakastaa thaihierontaa. Kehonhuolto ja palautuminen ovat muutenkin tärkeitä esiintyjälle.

– Esiintyminen kysyy paljon voimia. Myös laula­minen on fyysistä työtä. On pysyttävä kunnossa ja ­lisäksi varjeltava itseään muun muassa vilustumi­selta, ettei ääni tule käheäksi.

Aika ajoin Arja myös joogaa, erityisesti Thaimaan-­matkoillaan. Hän tutustui lajiin hyvin nuorena, sillä hänen ensimmäinen laulunopettajansa Ture Ara oli myös arvostettu joogaopettaja.

Vuonna 1979 menehtynyt Ara oli jo iäkäs, kun hän opetti Arjaa. Kun Arja meni tunneille opettajansa ­kotiin, siellä tuoksuivat suitsukkeet. Seinällä flyygelin takana oli gurujen kuvia. Laulun ohella Ara opetti joogan viisauksia. Arja sanoo, että Ture Ara opetti hänelle keskittymisen taidon.

Arja on palannut keskittymisharjoituksiin tilanteissa, jotka ovat tuntuneet mahdottomilta, kuten laulaessaan Olof Palmen hautajaisissa vuonna 1986. Silloin on kovetettava sielu, oltava itkemättä ja hoidettava työ.

– Kerään työkalut kiperiä tilanteita varten kaikesta oppimastani. Se on minun itsehoito-oppaani.

”Kerään työkalut kiperiä tilanteita varten kaikesta oppimastani.”
Arja Saijonmaa

Kitkutellen esiintymislavalle

Joulun välipäivinä 2018 Arja vietti aikaa Pariisin-­kodissaan. Hän kävi uimassa läheisessä uimahallissa, sillä kuntoa piti kohottaa tulevia koetuksia varten.

Tammikuussa hänellä olisi esiintyminen hyvin suositussa Melodifestivalen-laulukilpailussa eli Ruotsin euroviisukarsinnoissa. Lisäksi hänen piti matkustaa Ateenaan haastattelemaan säveltäjä ­Mikis Theodorakisia dokumenttiohjelmaan, johon kerättiin materiaalia Mikisistä ja Arjasta.

Arja alkoi kuitenkin tuntea itsensä viluiseksi, ja häntä rupesi väsyttämään mahdottomasti. Hän kävi naprapaatilla ja hieronnassa, mutta väsyi yhä enemmän. Aamuisin oli kuumetta, ja Arja tutkitutti tulehdusarvot. Ne olivat korkealla.

Hän lähti kuitenkin Ateenaan, hoiti Theodorakisin haastattelun ja makasi lopun ajan hotellihuoneessa. Zürichin lentokentältä hän soitti tutulleen Ruotsiin ja pyysi hankkimaan lääkärin.

Lääkäri totesi, että Arjalla oli molemminpuolinen keuhkokuume. Esiintymiseen Melodifestivalenissa Göteborgissa oli kymmenen päivää. Hän vei projektin läpi, vaikka tunsi itsensä sairaaksi ja väsyneeksi – eikä lääkäri todellakaan suositellut esiintymistä.

– Jos olisin perunut esiintymiseni, siitä olisi noussut kamala elämä ja isot lööpit, joten pidin sairauden salassa. Sain antibiootti- ja kortisonikuurin ja kitkuttelin itseni laulamaan.

Arjan sairauden aiheuttajaa ei koskaan tunnistettu. Kevään mittaan hän parantui.

Arja sanoo, että hänellä ei ole aikaa sosiaaliselle medialle eikä hän halua olla olemassa siellä. Mieluummin hän kävelee metsässä, opiskelee, ui tai nauttii ystävien kanssa lasin viiniä.
Arja sanoo, että hänellä ei ole aikaa sosiaaliselle medialle eikä hän halua olla olemassa siellä. Mieluummin hän kävelee metsässä, opiskelee, ui tai nauttii ystävien kanssa lasin viiniä.

Pandemia päästi lepäämään

Maaliskuussa 2020 Arja oli juuri aloittanut Riksteaternin Love Songs -musiikkinäytelmän kiertueen. Ryhmä suuntasi kohti Pohjois-Ruotsin Kiirunaa, ja kiertueen oli tarkoitus loppua toukokuussa Lundiin Skooneen. Neljän esityksen jälkeen koronavirus sulki Ruotsin, ja ryhmä lähti kiireesti paluumatkalle Tukholmaan.

Vähän kotiinpaluun jälkeen Arjalle nousi kuume. Hän oli nuhainen, ja haju- ja makuaisti katosivat muutamaksi viikoksi. Oireet olivat kuitenkin lieviä.

Tuolloin ei kuitenkaan ollut koronatestejä saatavilla, joten Arja meni tutkimuksiin vasta kesäkuun puolivälissä. Silloin todettiin, että hänellä oli veressään koronaviruksen vasta-aineita. Niitä oli vielä vuotta myöhemminkin, kun hänet testattiin Helsingissä. Sen jälkeen Arja on ottanut kaksi koronarokotusta.

Arja sanoo, että hän pääsi koronasta vähällä. Hän on kiitollinen, koska kyseessä on kuitenkin vaarallinen pandemia. Kuten useimmat ihmiset, hän tilasi korona-aikana ruokaa kotiin ja vältteli ulkoillessaan toisia ihmisiä.

– Mietin kyllä, että jos minulle olisi tullut jotakin keuhkoihin, olisin tullut Suomeen millä tahansa ­pelillä. En olisi halunnut jäädä Ruotsiin.

Koronapandemian vuoksi Arjalta loppuivat työt, kuten muiltakin esiintyviltä taiteilijoilta. Hän joutui – tai pääsi – lepäämään. Arja sai olla kotona ja katsoa televisiota. Hän ahmi uutisia ja halusi tietää kaiken maailmanpolitiikasta, yhteiskunnasta ja kulttuurista. Koronaa edeltävänä aikana hän oli tehnyt tavalliseen tapaansa todella paljon töitä.

– Kun menee koko ajan ja voimia riittää, ei tajua ylikuormitusta. Nyt mietin, haluanko enää entistä elämääni. En vielä tiedä sitä.

Matkustaminen ei ole Arjan mielestä nykyään ­mukavaa, sillä koronapandemia on tehnyt siitä vaivalloista. Toki taiteilija nauttii, että on päässyt jälleen yleisön eteen.

– Toivon, että koronasta jäisi sellainen opetus, ­ettei mikään korvaa henkilökohtaista tuntemusta.

”Kun menee koko ajan ja voimia riittää, ei tajua ylikuormitusta.”
Arja Saijonmaa

Nyt sai vihdoin revitellä

Suomalaiset saivat nauttia Arjan karismasta viime syksynä television Elämäni biisi -ohjelmassa. Siellä hän lauloi milloin Violeta Parraa, milloin Abbaa. Ohjelma jatkuu taas ensi syksynä.

Yhteydenotto ohjelman tekijöiltä tuli viime keväänä. ­Arja sai kuulla, että musiikkiohjelma on suomalainen konsepti ja hyvin suosittu. Kiinnostaisiko Arja Saijonmaata olla yksi ohjelman laulajista?

Kiinnosti, sillä Arja on koko uransa ajan halunnut pitää yhteyttä suomenkieliseen yleisöön. Tarjous ­innosti siksikin, että aika harvassa ohjelmassa saa laulaa suorassa lähetyksessä orkesterin kanssa ja esittää kappaleita, jotka eivät kuulu omaan ohjelmistoon.

– Asetin itseni mukavuusalueeni ulkopuolelle. Vihdonkin sain revitellä!

Esiintyminen Elämäni biisissä oli hienoa ja jännittävää myös sen vuoksi, että lähes kahden vuoden tauon jälkeen Arja pääsi polttopisteeseen, suoraan lähetykseen.

– Oli aika laittaa keho, aivot, muisti ja keskittymiskyky kuntoon. Harjoitteluaika oli suhteellisen lyhyt, ja laulut vaihtuivat.

Arja kertoo iloisena, että Elämäni biisi ohitti syk­syllä jopa tv-uutisten katsojaluvut. Hän itse on saanut ohjelman vuoksi todella paljon huomiota: ihmiset saattavat pysäyttää ja kiittää, että hän on ­ollut mukana.

– Olen saanut kokea, että Suomessa ihmiset ovat odottaneet minua. Kiitos on sydäntä hellyttävää.

Arja on ollut kahdesti mukana Ruotsin Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Viime kesänä hän kuvasi länsinaapurissa opetussarjaa, jossa neljä tunnettua henkilöä opiskelee elämään maatilalla mahdollisimman ilmastotietoisesti.
Arja on ollut kahdesti mukana Ruotsin Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Viime kesänä hän kuvasi länsinaapurissa opetussarjaa, jossa neljä tunnettua henkilöä opiskelee elämään maatilalla mahdollisimman ilmastotietoisesti.

Arja Saijonmaa

Ikä: 77 vuotta.

Ammatti: laulaja.

Kotipaikat: Helsinki, Pariisi ja Tukholma.

Harrastaa: Samaa kuin tekee työkseen. Muuhun ei ole ollut vielä aikaa.

Ajankohtaista: Esiintyi viime syksynä Elämäni biisi -ohjelmassa, joka jatkuu taas syksyllä 2022.

Arja Saijonmaan hyvinvoinnin lähteet

”Sauna on elämäni eliksiiri. Se on medi­tatiivinen keskukseni, jossa kuuntelen oman sieluni ja kehoni ääntä. Saunomiseeni kuuluu uinti järvessä tai meressä ympäri vuoden.”

Arja Saijonmaa ahmii kirjoja mielellään.
Arja Saijonmaa ahmii kirjoja mielellään.

”Kirjat ovat paras tapetti, joka kotona voi olla. Ahmin niitä. Merkitsen ostamiini kirjoihin, mistä olen ne hankkinut, enkä luovu niistä.”

”Hiljaisuus on parasta musiikkia. Minun on pakko pestä korvani kaikesta hälystä.”

Suomalainen talvimaisema
Arja Saijonmaa rakastaa suomalaisia maisemia.

”Suomalainen maisema on ­minulle zen, ­paikallaan pysyvä energian lähde.”

”Kävelen missä tahansa. Harrastan sauvakävelyä ja koen olevani liikunnallisempi, kun kävelen sauvojen kanssa.”

Sauvakävely on Arja Saijonmaan lempiliikuntaa.
Sauvakävely on Arja Saijonmaan lempiliikuntaa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi