Terve.fi

Arat ongelmat

Arat ongelmat

Sukupuolitaudit voivat tarttua kaikissa tilanteissa, joissa sukupuolielinten, suun tai peräaukon limakalvot ovat kosketuksissa toisiinsa. Seksitautia ei voi aina havaita päältäpäin eikä sitä sairastava usein itsekään ole tietoinen taudistaan. Jokaisen on siis opittava suojaamaan itsensä aina jokaisessa yhdynnässä näiltä erittäin ikäviltä sairauksilta.
Teksti Hannu Penttinen
Mainos

Sukupuolitaudeista

Sukupuolitauteja ei voi saada sattumalta ilman seksuaalista kanssakäymistä. Ne eivät tartu vessoista, uimahalleista, saunoista, pyyhkeistä tai vuodevaatteista. Tavanomainen suukottelu ei levitä seksitauteja. Syvälle nieluun tunkeutuvia kielisuudelmia tulisi välttää, koska nielussa olevia bakteereita voi tarttua toiseen ihmiseen.

Klamydia ja tippuri

Yleisin bakteerin aiheuttama sukupuolitauti on klamydia, jota esiintyy eniten alle 20-v naisilla. Harvinaisempi bakteerin aiheuttama sukupuolitauti on tippuri. Oireena on usein kirvelyä virtsatessa. Lisäksi pojilla voi olla märkäistä vuotoa virtsaputkesta ja tytöillä lisääntynyttä tai pahanhajuista valkovuotoa, veristä vuotoa yhdynnän jälkeen, alavatsakipuja tai kuumeilua. Taudit voivat olla myös täysin oireettomia. Hoitamattomana ne voivat aiheuttaa naisella lapsettomuutta. Pojilla bakteerit aiheuttavat virtsaputken ja lisäkivesten tulehdusta. Nämä kaksi tautia voidaan hoitaa antibioottilääkkeillä. Hoitamattomina taudit voivat johtaa vaikeisiin tulehduksiin ja muiden elinten vaurioihin.

Kondylooma ja herpes

Virustaudeista yleisin on kondylooma, jonka aiheuttaa papilloomavirus. Suurimmalle osalle viruksen saaneista ei tule havaittavia oireita ja osalla tauti voi parantua itsestään. Joskus virus aiheuttaa sukupuolielinten limakalvoille tai iholle näppylöitä, syyliä tai muita solumuutoksia. Kondylooma-näppylät voivat joskus muistuttaa erehdyttävästi sukupuolielinten luonnollisia nystermiä. Näkyvät ihomuutokset hoidetaan syövyttämillä aineilla, sähkö- tai lasertekniikalla. Usein papillomavirus jää pysyvästi elimistöön, vaikka se ei aiheutakaan näkyviä oireita. Naisilla papillomavirus lisää kohdunkaulasyövän riskiä.

Sukuelinherpes on myös viruksen aiheuttama sairaus. Oireina on kirvelyä, kutinaa ja kipua sukupuolielimissä ja sitten tulee punottavat rakkulat, jotka puhkeavat ja aristavat. Taudin oireita voidaan lääkehoidolla kyllä lievittää, mutta itse tautia on erittäin vaikea saada kokonaan pois. Kerran saatu virustartunta voi puhjeta sairaudeksi uudestaan milloin vain. Herpes-virus voi tarttua myös syntyvään lapseen ja aiheuttaa lapselle vaurioita.

Kerran saadun virustaudin tarttuminen eteenpäin jokaiselle uudelle seksikumppanille on valitettavan yleistä. Ilmeisesti monikaan seksitaudin sairastanut ei ajattele olevansa enää taudin kantaja, jos oireet ovat jo parantuneet. Jos epäilee saaneensa sukupuolitaudin tartunnan, kannattaa käydä lääkärissä. Sukupuolitautien tutkimus ja hoito ovat maksuttomia terveyskeskuksessa.

HIV ja hepatiitti

Vakavin seksitauti on epäilemättä HIV-infektio, josta voi kehittyä sairaus nimeltä AIDS. Sen aiheuttaa HI-virus, joka päästyään elimistöön, sitoutuu solujen perintötekijöihin ja tuhoaa vähitellen puolustuskyvyn tulehdustauteja vastaan. Nykyään HI-virusta vastaan on tehokkaita lääkkeitä, jotka eivät voi parantaa tautia mutta tehokkaasti estävät taudin etenemistä.

HI-viruksen voi saada kaikissa seksisuhteissa, joissa suun, sukupuolielinten tai peräaukon limakalvot koskettavat toisiaan tai limakalvot joutuvat kosketuksiin toisen ihmisen eritteiden kanssa. Seksileikeissä käytetyt välineet voivat myös toimia tartunnan välittäjinä. HI-virus tarttuu yhtä hyvin hetero- ja homoseksuaalisissa suhteissa.

Virus voi tarttua myös ihon sisään tehtyjen pistosten välityksellä. Tällöin kyseeseen tulevat useimmiten huumeruiskujen käyttö tai muut epäpuhtaat pistokset.

HI-viruksen tapaan voi tarttua myös maksatulehdusta aiheuttavat virukset. Tällaista sairautta kutsutaan hepatiitiksi. Ne saattavat parantua itsestään, mutta varsin usein hepatiitti jää elinikäiseksi sairaudeksi ja voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Hepatiittia voidaan hoitaa joskus lääkkeellä.

Muut sukupuolielinten vaivat

Sukupuolielimissä voi olla varsinaisten seksitautien lisäksi myös muita vaivoja ja sairauksia. Sukupuolielinten limakalvot ja iho saattavat tulehtua, jolloin ne aristavat ja punottavat. Myös kutiseva ihottuma voi joskus vaivata. Tytöillä voi olla emätintulehdus, munasarja-, kohtu- tai kohdunkaulatulehdus, jolloin oireina ovat alavatsakivut ja usein lisääntynyt valkovuoto. Pojilla saattaa esiintyä kives- ja lisäkivestulehdusta, jolloin kivekset ovat kipeitä. Jomottava alapään kipuilu saattaa johtua eturauhasen tulehduksesta. Virtsarakon tulehdus on varsin yleinen tyttöjen vaiva ja oireena on tihentynyt virtsaamistarve, kirvelyä virtsatessa tai verinen virtsa. Pojilla virtsatietulehdukset ovat harvinaisia.

Seksuaalisen aktiviteetin jälkeen saattaa tytöillä ja pojilla joskus esiintyä virtsatessa kirvelyä, vaikka mitään sairautta ei olisikaan. Tällainen kirvely on ohimenevää ja yleensä aivan vaaraton oire. Mikäli jokin vaiva jatkuu, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Raiskaus

Raiskaus tarkoittaa väkisin suoritettua yhdyntää tai sen yritystä. Raiskauksen kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Raiskaus on aina väkivaltaa, siitä on määrätty rikoslaissa rangaistus. Raiskaus tai sellaisen yritys tulee aina ilmoittaa poliisille välittömästi tapahtuman jälkeen. Painostaminen ja uhkailu ovat myös väkivaltaa ja sellaisen käyttö seksin yhteydessä voidaan katsoa myös raiskaukseksi.

Uhri ei ole koskaan syyllinen, mutta hänelle jää yleensä tapahtuneesta paha olo ja syyllisyyden tunne. Tähän kannatta hakea apua, ettei masennus ja katkeruus tuhoa omaa elämää. Auttajia löytyy terveydenhuollosta ja alan järjestöistä.

Julkaistu: 21.2.2006