Terve.fi

Anoreksiasta voi parantua täysin

Anoreksiasta voi parantua täysin
Suomalaistutkimus hälventää anoreksiaan liittyviä myyttejä. Nuoruusikäisillä suomalaisilla anoreksia on yleinen, mutta useimmiten ohimenevä sairaus: valtaosa anoreksiaan sairastuneista naisista toipuu sairaudestaan täydellisesti, mutta toipuminen kestää yleensä useita vuosia.
Julkaistu 31.7.2007

Uutiset julkkisnaisten dramaattisesta laihtumisesta herättävät laajaa huomiota maailmalla. Tavallisen suomalaisen nuoren tytön sairastuminen anoreksiaan iskee myös usein salaman lailla perheen, koululuokan ja ystäväpiirin tietoisuuteen: anoreksiaa pidetään vakavana, pitkäkestoisena ja hengenvaarallisena sairautena. Anoreksian toinen, toiveikkaampi puoli – määrätietoinen, asteittainen vaikkakin hidas sairaudesta paraneminen – jää sen sijaan helposti huomaamatta ja uutisoimatta.

Elinaikanaan 2,2 prosenttia nuorista suomalaisnaisista sairastaa selkeän anoreksia nervosan, johon liittyy voimakas laihtuminen alipainoiseksi ja kuukautisten pois jääminen. Jos mukaan lasketaan anoreksian lievemmätkin muodot, anoreksian sairastaa noin 5 prosenttia suomalaisnaisista.

Anoreksia alkaa yleensä 10-24 vuoden iässä, ja sairastumishuippu osuu 15-19 vuoden ikään. Vain puolet anoreksiatapauksista tunnistetaan suomalaisessa terveydenhuollossa, ja huomattavasti pienempi osa saa minkäänlaista asianmukaista hoitoa oireisiinsa.

Seitsemän kymmenestä paranee

Anoreksiasta paranee nuoreen aikuisikään (alle 30 v.) mennessä 70 prosenttia sairastuneista. Anoreksian keskimääräinen kesto suomalaisnaisilla on kolme vuotta: neljännes anoreksiaa sairastavista on toipunut jo vuoden sisällä oireiden alkamisesta, kolmannes kahdessa vuodessa, puolet sairastuneista kolmessa vuodessa ja kaksi kolmannesta viidessä vuodessa.

Anoreksiasta paraneminen tapahtuu vaiheittain, usein varsin hitaasti. Paranemisen ensimmäisiä merkkejä ovat painon palaaminen voimakasta laihtumista edeltäviin lukemiin normaalipainoalueelle ja kuukautiskierron käynnistyminen uudestaan. Anoreksiasta toipuvan suhde ruokaan ja omaanvartaloon korjautuu paljon hitaammin.

Tutkimuksessa verrattiin anoreksiaan sairastuneita naisia terveisiin kaksossisariinsa sekä väestöstä poimittuihin terveisiin naisiin: viisi vuotta painon normaaliksi palaamisen jälkeen anoreksiasta toipuvat naiset eivät enää eronneet terveistä sisaristaan ja muista suomalaisnaisista ahdistuneisuustaipumuksensa, mielialansa tai itsetuntonsa suhteen. Kehonkuvan palaaminen normaaliksi vei anoreksiasta toipuvilta yleensä yli viisi vuotta.

Anoreksiaa sairastavat naiset seurustelevat ja solmivat parisuhteita huomattavasti muita suomalaisnaisia harvemmin. Anoreksiasta toipumisen jälkeen avo- tai avioliiton solmiminen ja lasten saaminen on kuitenkin yhtä yleistä kuin suomalaisilla naisilla keskimäärin. Samoin työelämään ja opintoihin anoreksiasta toipuvat naiset sijoittuvat yhtä hyvin kuin muut naiset.

Suomalaistutkimus tehtiin Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitoksen kaksostutkimusyksikössä. Tutkimukseen osallistui lähes 5 000 suomalaista vuosina 1975-79 syntynyttä kaksosta.

Tutkimus julkaistiin 1.8.2007 American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Kommentoi »