Voi hyvin

Anna teen lämmittää

Anna teen lämmittää
Teelaaduissa on eroja. Mikä tee sopii sinulle?
Julkaistu: 14.1.2020

1. Vihreä tee

Vihreä tee on Aasian eniten juotu tee. Poimimisen jälkeen se vokataan Kiinassa ja höyrytetään Japanissa. Japanilaiset vihreät teet pitää valmistaa tarkkaan, kiinalaiset antavat enemmän anteeksi. Tunnettuja vihreitä teitä ovat sencha, Gunpowder, Golden Monkey ja matcha, joka on jauhettu seremoniatee. Haudutus 70–80 C, 2–3 min. Matcha sekoitetaan nopeasti kuumaan veteen.

2. Musta tee

Musta tee on eniten käsitelty tee. Se valmistetaan hapettamalla, jolloin lehtien maku muuttuu. Musta tee kehitettiin alun perin brittejä varten, ja se on länsimaiden suosituin tee. Sitä kasvatetaan kaikkialla lämpimissä maissa, missä britit vaikuttivat. Tunnettuja vaihtoehtoja ovat aromatisoitu Earl Grey, Assam ja Darjeeling. Haudutus 90–95 C, 3 min.

3. Valkoinen tee

Valkoinen tee on luonnonmukaisin tee, jonka lehdissä on vain vähän lehtivihreää. Se valmis¬tetaan teekasvin nupuista ja silmuista, jotka poimitaan ja kuivataan. Maku on hyvin hento. Tunnettuja valkoisia teitä ovat Pai Mu Tan ja Silver Needle, joka muistuttaa havunneulasia. Haudutus 80 C, 3–4 min.

4. Oolong-tee

Oolong-tee voi olla vähän hapetettua tai jopa 70-prosenttisesti hapetettua. Se muistuttaa usein erehdyttävästi mustaa tai vihreää teetä. Väri on kullankeltainen, ja maussa on vivahde hunajaa. Se on hohdokas ja hintava tee. Hienoimmat oolongit tulevat Taiwanista. Kuuluisin on Oriental Beauty, jonka nimesi Elisabeth II. Haudutus 80–90 C, 3–4 min.

5. Pu’er-tee

Pu’er-tee on kiinalainen, maailman vanhin terveystee, joka kuuluu kiinalaisen lääketieteen rohtoihin. Se myydään kakkuina. Tee tuoksuu navetalta ja maistuu pähkinäiseltä. Se on ainoa mikrobien avulla fermentoitu tee. Kutsutaanpa sitä myös teemaailman mystiseksi sinihomejuustoksi. Vanhat pu’er-kakut maksavat tuhansia euroja. Haudutus ei ole tarkkaa.

6. Rooibos

Rooibos on eteläafrikkalainen yrttihauduke, eikä siis varsinainen tee. Se kasvaa Kalaharin autiomaassa ja näyttää kanervalta. Siinä on erittäin paljon antioksidantteja, eikä lainkaan kofeiinia. Helppo valmistaa.

7. Yerba mate

Yerba mate on Argentiinan kansallisjuoma, jossa on paljon antioksidantteja ja mielettömästi kofeiinia. Yrttihauduke on kuin luonnon energiajuoma.

Asiantuntija: Teen Ystävät -yhdistyksen perustaja ja teekirjailija Pirkko Arstila.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 2/2019.

Kommentoi »