Terve.fi

Amerikkalainen tapakulttuuri

Amerikkalainen tapakulttuuri

Amerikkalainen kulttuuri perustuu vanhoihin eurooppalaisiin kulttuureihin. Tämän johdosta Pohjois-Amerikan protestanttisilla ja Latinalaisen Amerikan katolilaisilla kulttuureilla on yhtymäkohtia, vaikka niitä ei olekaan helppo havaita.
Teksti Toimitus
Mainos

Amerikkalainen kulttuuri perustuu vanhoihin eurooppalaisiin kulttuureihin. Tämän johdosta Pohjois-Amerikan protestanttisilla ja Latinalaisen Amerikan katolilaisilla kulttuureilla on yhtymäkohtia, vaikka niitä ei olekaan helppo havaita. Yhteistä kummankin mantereen osalle on se, ettei niiden alkuperäiskulttuureilla ole suurtakaan merkitystä nykyiselle tapakulttuurille.

Pohjois-Amerikka koostuu kolmesta valtiosta, jotka ovat Kanada, Amerikan Yhdysvallat sekä Bahamasaaret. Yhdysvallat itsenäistyi lopullisesti 1789 ja sen jälkeen siitä kehittyi monien eurooppalaisten siirtolaisten turvapaikka. Kanadan tapakulttuuri on sekoitus amerikkalaisuutta, brittiläisyyttä ja ranskalaisuutta. Eurooppalaisuus on yhdistävä kulttuuripiirre. Latinalaisessa Amerikassa katolilaisuus ja kansallisen itsenäisyyden korostaminen on yhteinen piirre, se muistuttaa eteläeurooppalaista elämäntapaa.

Amerikkalaiset tervehtivät lyhyesti ja mutkattomasti. Tervehdys on usein vain sanallinen, mutta silloin kun kätellään, kädenpuristuksen tulee olla luja ja vakuuttava. Esittäytyminen tehdään tarkasti, hymyillen, epämuodollisesti ja huumorilla. Nimi on hyvä mainita selkeästi ja amerikkalaiset vaihtavat usein esittäytyessään käyntikortteja. Yhdysvalloissa henkilöitä kutsutaan nimeltä ja titteleiden käyttö on harvinaista. Titteleillä on merkitystä ainoastaan silloin, kun selvitetään ihmisten virka-asemaa. Sinutteluun siirrytään nopeasti, sillä amerikkalaisille etunimien käyttö on kohteliaisuuden muoto. On syytä kuitenkin odottaa, että amerikkalainen aloittaa sinunkaupat.

Seurallinen keskustelu on oiva keino tutustua uusiin ihmisiin ja luoda nopeasti suhteita. Keskustelunaiheet ovat vapaat, seura huomioiden. Amerikkalaisille on tyypillistä suora kommunikointi, koko ajatteluprosessin ilmaiseminen ja heidän on vaikea sietää hiljaisuutta. Puhetaidon hallinta on erittäin arvostettua ja hyvä keskustelija selittää kaikki avomielisesti ja suorasukaisesti. Riitelykin katsotaan osaksi kommunikointia. Puheen keskeytykset ja päälle puhuminen on yleistä. Amerikkalaiset ovat myös taipuvaisia liioitteluun. Kohteliaisuuksia viljellään runsaasti, mutta niistä ei kiitellä yhtä paljoa. Hyvää huumorintajua ihaillaan ja huumori on usein piikikästä, hyökkäävää ja niin sanottuja käytännön piloja. Elekielen käyttö on runsasta ja eläväistä. He voivat pitää niukkaeleistä puhujaa hiukan kylmäkiskoisena. Katsekontakti kestää noin 3-10 sekuntia.

Latinalaisamerikkalaiset ovat ylpeitä kielestään, mutta he eivät oleta kaikkien osaavan sitä. Latinalaisessa Amerikassa on ulkomaalaiselle on suurta etua, jos he puhuvat hiukan espanjaa tai portugalia. Latinalaisamerikkalaisten espanjankieli poikkeaa osittain Espanjan espanjasta. Maasta toiseen on monia paikallisia ilmauksia, jotka voivat toisessa maassa olla täysin sopimattomia ilmauksia.

Tervehtiessä sekä tavattaessa että erotessa kätellään sydämellisesti. Eleillä ja kasvoilla ilmaistaan, että toista arvostetaan ja hänestä pidetään. Lähisukulaiset vaihtavat poskisuudelmia, mutta läheiset tuttavat taputtelevat toisiaan olkapäille tai selkään kätellessään. Naisten ja miesten välillä tervehtiminen on hieman mutkikkaampaa. Ensimmäistä kertaa tavattaessa kätellään, mutta seuraavilla kerroilla tervehdystapa vaihtelee tuttavuuden asteesta riippuen. Poskisuudelma on yleinen seuraavilla tapaamiskerroilla. Puhuteltaessa tittelit ovat tärkeitä, kun puhutellaan muodollisesti, käytetään molempia sukunimeä (äidin tyttönimeä sekä isän sukunimeä). Puhuttelukäytännön tarkistaminen kannattaa tehdä maittain.

Keskustelu on usein vilkasta ja varsinkin positiivisia tunteita ilmaistaan avoimesti ja runsain sanoin. Fyysinen läheisyys ja koskettaminen ovat ystävyyden merkki. Katsekontakti on yleensä pitkä. Huumoria viljellään ahkerasti ja varsinkin kömmähdyksille naureskellaan. Huumorille on tyypillistä likaiset sanat ja sanojen kaksoismerkitys. Keskustelu on usein kova äänistä ja tiivistahtista. Elekielen käyttö on mutkatonta ja runsasta, se korostaa puhetta ja mukanaoloa.

Julkaistu: 21.6.2012