
Allergia kuriin luonnon keinoin: voiko homeopatia tai akupunktio auttaa?
Allergioita voidaan hoitaa luonnonmukaisesti joko akuutisti tai hoitamalla ihmisen allergiataipumusta pidemmällä tähtäimellä. Tulokset sekä homeopatiassa että kiinalaisessa lääketieteessä ovat yleensä hyviä.
Nenä tukossa, silmät vuotavat ja ihoa kutittaa. Erilaiset allergioiden aiheuttamat oireet tekevät monen elämästä hankalaa. Jo varhain keväällä voi alkaa vaivata koivun siitepöly, ja heinät ärsyttävät toisia vielä loppukesästä. Pitkin vuotta eläin- ja ruoka-aineallergiat saattavat rajoittaa monella tavalla arkielämää.
Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kokonaisvaltainen ihmiskäsitys on tuttu monista luonnonmukaisista hoitomenetelmistä, kuten homeopatiasta ja kiinalaisesta lääketieteestä.
Voiko homeopatia auttaa allergiaan?
Homeopatia kehitettiin Saksassa 1700-luvulla, ja se on monissa Keski-Euroopan maissa nykyisin hyvin suosittu ja tunnustetumpi kuin meillä. Hoitomenetelmässä nähdään, että esimerkiksi allergian oireet ovat merkkejä kehon epätasapainotilasta, eivät sairaus sinänsä.
”Oireet ovat kehon pyrkimyksiä parantua”, homeopaatti Satu Järvilehto kertoo.
Siksi homeopatialla pyritään auttamaan kehoa poistamaan oireiden alkuperäinen syy, ei vain vähentämään oireilua.
Homeopaattiset lääkeaineet aktivoivat, tasapainottavat ja vahvistavat elimistön omaa vastustuskykyä.
”Ne antavat buustin kehon omalle paranemisprosessille.”
Homeopaattisilla lääkevalmisteilla hoidetaan paljon allergioita. Akuuttitilanteessa oireita voidaan hoitaa tietyllä lääkevalmisteella. Sellaisen saa mukaan homeopaatin vastaanotolta, tai sen voi ostaa itsekin.
Valmisteita on satoja, ja niistä valitaan aina mahdollisimman hyvin oireita vastaava. Oirekuvaan liittyy myös ihmisen mieli eli mieliala, tunteet ja elämäntilanne.
Esimerkiksi siitepölyallergiassa on akuuttivaiheen lisäksi hyvä hoitaa myös allergiataipumusta rakennehoitona. Se tehdään siitepölykauden loputtua eli joulu–tammikuussa. Silloin saatetaan käyttää eri lääkevalmistetta kuin akuuttihoidossa, aina tapauksesta riippuen.
”Rakennehoidossa otetaan syvällisemmin huomioon ihminen kokonaisuutena ja käydään läpi hänen historiansa lapsesta asti. Ihmisellä voi olla muitakin vaivoja, joita hoidetaan samalla”, sanoo Järvilehto.
”On mysteeri, miten homeopaattiset lääkevalmisteet toimivat.”Satu Järvilehto
Homeopatia on täydentävää hoitoa
Holistinen näkemys ihmisestä tarkoittaa juuri tätä: osia ei voi erottaa toisistaan.
”Kun ihminen tasapainottuu, keho ei enää reagoi yliherkästi allergeeneihinkaan.”
Siitepölyallergian rakennehoitoon riittää Järvilehdon mukaan usein kaksi käyntiä, yksi vastaanottokäynti ja yksi seurantakäynti.
Näin on käynyt Sadun omassa perheessä: hänen kolme lastaan ja aviomies ovat päässeet homeopatian avulla eroon siitepölyallergioista. Oireilua ei ole ollut enää kymmeneen vuoteen.
Eläin- ja ruoka-aineallergioissa rakennehoito voidaan tehdä milloin vain vuoden aikana. Vaikkapa kissan tai hevosen aiheuttamia akuutteja oireita voidaan hoitaa heti, mutta myöhemmin asiaan palataan rakennehoidossa, etteivät oireet tulisi aina uudestaan.
”Tulokset ovat olleet yleensä erittäin hyviä”, Järvilehto sanoo.
Yleensä tulos on sitä parempi, mitä nuorempi ihminen. Jos ihmisellä on jo terveydentilan suhteen paljon taakkaa ja lääkitystä, on homeopatialla vaikeampi hoitaa.
Homeopaattisella hoidolla ei ole tarkoitus korvata lääkärin hoitoa, vaan se on täydentävää hoitoa ja sopii käytettäväksi yhdessä muiden hoitomuotojen kanssa.
”Esimerkiksi kenenkään astmalääkitykseen ei tietenkään puututa. Homeopaatti ei tee myöskään diagnooseja tai nimeä sairauksia.”

Lähes pelkkää vettä
Homeopaattisia lääkeaineita valmistetaan muun muassa kasveista, mineraaleista, eläinkunnasta tai jopa äidinmaidosta. Ne ovat turvallisia käyttää, eivätkä ne voi aiheuttaa allergiaa, sillä niissä ei ole vieraita proteiineja.
Lääkevalmiste, joka terveessä henkilössä aiheuttaa oireita, parantaa ne sairaassa henkilössä minimaalisesti annosteltuna. Paranemisprosessi käynnistyy, kun lääkeaine on valittu mahdollisimman tarkasti oireiden mukaan.
Valmisteet ovat voimakkaasti laimennettuja ja sisältävät käytännössä lähes pelkkää vettä. Mitä laimeampi liuos, sitä voimakkaammin se kuitenkin tehoaa.
”Mekanismia, jolla homeopaattiset lääkevalmisteet toimivat, ei ole pystytty aukottomasti selittämään. Se on mysteeri. Homeopatiassa onkin mukana paljon kokemusperäistä tietoa 1700-luvulta lähtien.”
Laimennetuissa lääkevalmisteissa on kuitenkin havaittu nanopartikkeleja eli hyvin pieniä määriä lähtöainetta.
”Sanotaan, että vedellä on muisti ja se järjestyy eri tavalla riippuen siitä, minkä aineen kanssa se on ollut kosketuksissa. Myös lääkepurkin ravistelu vaikuttaa tehostavasti, sillä se lisää valmisteeseen kineettistä liike-energiaa.”
Homeopaattinen lääkevalmiste antaa sysäyksen ihmisen omalle immuunijärjestelmälle ja buustaa sitä toimimaan tehokkaammin.
”Kun hoidamme perusterveyttä, sivutuotteena allergiat ja esimerkiksi suolistovaivat vähenevät. Paraneminen tapahtuu aina ihmisen oman immuunijärjestelmän kautta.”
”Ihmisellä voi olla muitakin vaivoja, joita hoidetaan samalla kuin yliherkkyyttä.”Taina Alakulppi
Lämmin ruoka tukee immuniteettia
Kiinalaisessa lääketieteessä allergiat ja yliherkkyydet voidaan jakaa kahteen ryhmään: ne, jotka aiheutuvat ruoka-aineista ja ne, jotka aiheutuvat jostain ulkopuolisesta ärsykkeestä. Tällainen voi olla esimerkiksi siitepöly, pöly tai eläimen hilse.
”Keskeinen käsite kiinalaisessa lääketieteessä on Wei Qi, joka tarkoittaa immuniteettia. Qi tarkoittaa energiaa”, kertoo kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Taina Alakulppi.
”Jos Wei Qi on heikko, ihminen ei pysty tunnistamaan, mitkä asiat ovat keholle vaarallisia tai ei-vaarallisia. Silloin elimistö alkaa toimia siten kuin sitä uhkaisi vaara.”
Ihmisen nauttima ravinto tuottaa Wei Qitä, joka on kehoa suojaavaa ja vastustuskykyä parantavaa energiaa. Ruoasta ja juomasta muodostetun Qin ravitsevat osat kiertävät ihmisen meridiaaneissa, ja karkeammista osista syntyy Wei Qi.
Kylmien, raakojen ruokien katsotaan haittaavan Qin muodostusprosessia. Ruoansulatus toimii parhaiten, jos nautimme lämmintä, kypsennettyä ruokaa.
”Lasten ruoansulatussysteemi kehittyy seitsemään ikävuoteen saakka, joten pienillä lapsilla se ei ole vielä täysin kehittynyt. Allergiat ovatkin yleisempiä pikkulapsilla ja katoavat usein myöhemmin.”
Vanhuksilla puolestaan ruoansulatus ei välttämättä enää toimi optimaalisesti. Ruoansulatusta voidaan kuitenkin korjata myös aikuis- ja keski-iässä täsmentämällä ruokavaliota.
”Tämän vuoksi akupunktiohoidon yhteydessä keskustellaan usein myös ruokavaliosta. Suositeltavaa on, että ruokavalio ei sisältäisi kovin paljon maitotuotteita tai sokeria. Lämmin, kypsennetty ruoka on hyvästä.”
Vuodenajatkin vaikuttavat. Meillä Suomessa on varsinkin talvella tärkeää syödä lämpimiä, kypsennettyjä ruokia.
Ruoka-aineet voivat myös sinänsä olla viilentäviä tai lämmittäviä. Lämmittäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi monet mausteet, kuten chili tai inkivääri.
Viilentäviä ruoka-aineita voi nauttia kesähelteillä ja ne viilentävät kehoa, vaikka ne nautittaisiinkin hieman kypsennettynä tai lämmitettynä.
”Jokainen tietää, ettei ole helppoa muuttaa omaa ruokavaliotaan pysyvästi.”Taina Alakulppi
Akupunktio avuksi siitepölyallergiaan?
Kun akupunktiolla hoidetaan allergiaa, riippuu ihmisestä kokonaisuutena, montako neulaa asetetaan ja mihin kohtiin. Hoitaja pyrkii haastattelemaan asiakkaan mahdollisimman tarkkaan.
”Ihmisellä voi olla muutakin pulmaa kuin allergia, ja silloin hän saa hoidosta muutakin etua.”
Jos ihmisellä on heikko Wei Qi, hän saattaa aivastella, nenä voi vuotaa ja kurkkua kutitella. Hän myös yleensä saa usein hengitystieinfektioita. Heikon Wei Qin katsotaan liittyvän sisäelimistä erityisesti keuhkoihin, mutta myös ruoansulatuselimiin, koska se muodostuu siellä.
Nuhan ja flunssan hoitoon on olemassa paikallisia pisteitä, joita voi käyttää itsekin avuksi.
”Jos nenä on tukossa tai vuotaa, voi painaa napakasti sormella kohtaa, jossa sieraimen ulkolaita osuu nenän ja huulen väliseen vakoon. Tämä helpottaa usein nuhaista oloa”, Alakulppi sanoo.
Kun akuutteja allergiaoireita hoidetaan akupunktiolla, saadaan reaktio yleensä loppumaan. Myöhemmin on suositeltavaa ottaa kokonainen hoitosarja, jotta tilanne ei toistuisi. Hoitosarja voi olla esimerkiksi 3–5 hoitokertaa.
Siitepölyallergioita hoidetaan pidemmällä hoitosarjalla etukäteen talvella, kun siitepölyä ei ole.
”Näin saadaan kasvatettua Wei Qin määrää, ja allergiataipumus vähenee. Samalla hoidetaan koko kehoa.”
Ei vakaviin ruoka-aineallergioihin
Myös ruoka-allergioihin saadaan usein apu akupunktiosta.
”Aluksi jätetään pois yliherkkyyttä aiheuttava ruoka-aine. Kun ruoansulatus alkaa toimia vähän paremmin, voidaan ruoka-ainetta kokeilla uudelleen.”
Taina Alakulppi ei hoida vakavia ruoka-aineallergioita, kuten kala- tai pähkinäallergioita, jotka voivat aiheuttaa pahimmillaan anafylaktisen reaktion.
”Jos kyseessä on lievempi yliherkkyys, ihmiselle riittää usein se, että hän pystyy hoidon seurauksena syömään ruoka-ainetta jonkin verran.”
Myös eläinallergioita voidaan hoitaa akupunktiolla samalla tavalla, ensin akuutisti ja myöhemmin hoitosarjalla.
”Kun suolisto saadaan toimimaan edes vähän paremmin, elämä helpottuu.”Taina Alakulppi
Ruokavalion muuttaminen auttaa suolistoa
Syy ruokayliherkkyyksiin on kiinalaisen lääketieteen mukaan aina ruoansulatusjärjestelmän epätasapainotilassa.
Alakulppi uskookin, että ruoka-aineallergiat johtuvat osittain siitä, että muut elämäntavat ovat heikentäneet ihmisen ruoansulatussysteemiä. Hänen vastaanotolleen tulee nykyisin usein ihmisiä, joilla on suolistovaivoja tai -sairauksia.
”Kun suolisto saadaan toimimaan edes vähän paremmin, tilanne helpottaa ja koko elämä helpottuu.”
Usein se vaatii ruokavaliomuutoksia, jotka ovat ihmisille yleensä vaikeita.
”Jokainen tietää, ettei ole helppoa muuttaa omaa ruokavaliotaan pysyvästi.”
Homeopatian tavoin kiinalaisessa lääketieteessä ihminen otetaan huomioon kokonaisuutena. Siksi asiakkaan kanssa puhutaan myös unesta ja mieleen liittyvistä asioita. Emootiot ovat tärkeitä ihmisen kokonaishyvinvoinnin kannalta.
”Niin kauan kuin tunteet tulevat ja menevät, ne ovat ok. Mutta jos tunne on todella voimakas tai pitkäkestoinen, se alkaa yleensä haitata kehon toimintaa”, Taina Alakulppi sanoo.
Allergiasta voi päästä eroon myös siedätyksellä
Koululääketieteessä allergioita siedätetään lääkkeillä tai pistoksilla
Suomessa lehtipuiden ja heinäkasvien siitepölyt sekä eläimet aiheuttavat allergista nuhaa ja silmän sidekalvotulehdusta. Ajoittaisesta tai jatkuvasta allergisesta nuhasta kärsii noin miljoona suomalaista. Heillä on 2–3,5-kertainen riski sairastua astmaan verrattuna henkilöihin, joilla ei ole allergista nuhaa.
Siitepölyallergiassa siedätyshoito aloitetaan siitepölykauden ulkopuolella, viimeistään tammi–helmikuussa. Muissa allergioissa hoito voidaan aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa. Ruokasiedätys on toistaiseksi kokeellista tutkimusta.
Siedätyshoitoa kannattaa harkita, jos kärsii jatkuvasti allergiseen nuhaan liittyvistä allergiaoireista, ne ovat hankalia tai niitä esiintyy toistuvasti. Ampiaisen tai mehiläisen pistosta vaikean yleisreaktion saaneille suositellaan siedätyshoitoa.
Siedätyshoito vaatii usean vuoden sitoutumista. Hoidon kesto on kolme vuotta ja pistiäissiedätyksessä yleensä viisi vuotta.
Siedätyshoito vähentää oireita ja tarvetta käyttää lääkkeitä. Tulokset kestävät useamman vuoden.
Lähde: www.duodecim.fi
Taina Alakulppi
on kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja toinen Kiinalaisen lääketieteen Akatemian perustajista ja pääopettajista. Hän toimii myös perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistyksen Finnacu Ry:n puheenjohtajana.
Taina asuu Helsingissä Etu-Töölössä ja rentoutuu kävelyillä sekä kuuntelemalla äänikirjoja.

Satu Järvilehto
valmistui klassiseksi homeopaatiksi vuonna 2009, ja hän on toiminut siitä asti päätoimisena homeopaattina Helsingissä. Lisäksi hän opettaa homeopatiaa Tampereen Homeopatiaopistossa.
Sadun vaihdevuosia käsittelevä kirja Naiset, jotka tanssivat kuun valossa – Hyvät vaihdevuodet (Readme.fi) ilmestyy syksyllä. Aiemmin on ilmestynyt Lapsiperheen käsikirja (2021) sekä Sadun yhdessä Katja Rikalan kanssa kirjoittama Homeopatia – Opas luonnolliseen terveyteen (2019).

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 8/2022.