
Haluatko kuulla vaihteeksi jotain hyvää? Alkuvuoden 5 ilahduttavinta terveysuutista
Kuidut voivat auttaa painonpudotukseen ja keliakiaan saattaa sittenkin löytyä hoito. Onnea myös sinulle, joka vietit tipattoman tammikuun. Lue, mitä positiivista terveysrintamalla tapahtuu juuri nyt!
1. Keliakiaan voi löytyä siedätyshoito
Keliakia on autoimmuunitauti, jossa ihmisen suolisto herkistyy gluteenille. Keliakiaa sairastaa tiettävästi noin 2 prosenttia suomalaisista. Geneettinen alttius sairastua keliakiaan on silti jopa 30–40 prosentilla kansasta.
Keliakia voi puhjeta missä iässä tahansa. Tavallisia oireita ovat erilaiset suolistovaivat, vatsanväänteet ja ripuli. Toistaiseksi ainoa hoito on jättää gluteeni pois ruokavaliosta.
Lääkäritutkija ja immunologi Tobias Freitag Helsingin yliopistosta on kehittänyt verenkiertoon ruiskutettavia nanohiukkasia, jotka sisältävät vehnän gluteeniproteiineja, gliadiineja. Nämä nanohiukkaset auttavat keliakiaa sairastavan immuunijärjestelmää uudelleenohjautumaan ja sietämään gluteenia. Jos jatkotutkimusten siedätyshoidot onnistuvat, voivat potilaat tulevaisuudessa parantua keliakiasta kokonaan.
Freitagin mukaan vastaavia nanohiukkasia voi olla mahdollista kehittää myös diabeteksen, narkolepsian tai muiden autoimmuunisairauksien hoitoon, kunhan tautia ylläpitävä tekijä tunnetaan.
Lähde: Helsingin yliopisto 2020
Lue myös: Kaura on turvallinen vilja keliakiaa sairastaville
2. Juoksuharjoittelu voi nuorentaa verisuonia
Maratoniin valmistava juoksuharjoittelu voi laskea verenpainetta ja nuorentaa verisuonia jo muutamassa kuukaudessa. Verisuonten jäykistyminen voi altistaa erilaisille sydän- ja verisuonisairauksille.
Tuoreessa, maratonjuoksuun liittyvässä tutkimuksessa verisuonet nuorentuivat jopa neljällä vuodella biologiseen ikään verrattuna. Aorttaa tutkittiin magneettikuvauksissa, jotka tehtiin sekä puoli vuotta ennen maratonia että kaksi viikkoa maratonin jälkeen.
Tutkimukseen osallistui Iso-Britanniassa yli sata ihmistä, naisia sekä miehiä, jotka valmistautuivat ensimmäiseen maratoniinsa. Ikäjakauma oli 21-vuotiaasta 68-vuotiaaseen. Iäkkäät ja hitaasti juoksevat miehet saivat harjoituksista eniten terveyshyötyjä.
Juoksuharjoitusten ja lenkkien intensiteettiä ja voimakkuutta lisättiin ohjelmassa pikkuhiljaa. Maratonohjelmassa juoksulenkkejä oli noin kolme kertaa viikossa.
Lähde: Journal of the American College of Cardiology 2020
3. Punttien nostelu voi laskea verenpainetta
Uuden tutkimuksen mukaan verenpaineen nousua voi ehkäistä jo sillä, että nostaa painoja kerran viikossa.
Voimaharjoittelu paransi verenpaineetta huolimatta siitä, kuinka paljon vastaaja harrasti aerobista liikuntaa, mikä hänen painoindeksinsä oli. Siihen ei myöskään vaikuttanut alkoholin käyttö tai tupakointi, erinäiset sairaudet eikä ikä tai sukupuoli.
Yhdysvalloissa tehtyyn tutkimukseen osallistui yli 1,5 miljoonaa ihmistä.
Lähde: Journal of Hypertension 2020
Lue myös: Vaivaako verenpaine? Liikunta luultua nopeampi ja parempi tapa verenpaineen hoitoon
4. Kuitu tukee painonhallintaa aina
Uuden tutkimuksen mukaan kuitujen lisääminen ruokavalioon voi auttaa laihduttamaan, vaikka söisi yhtä paljon kuin ennenkin. Tutkimuksessa oli käytetty yhteensä 62 aiemman tutkimuksen aineistoja.
Vaikka kuidun lisäämisen vaikutus oli melko pieni, se kuitenkin vaikutti vyötärönympärykseen ja painoindeksiin. Selkeimmin tulokset näkyivät ylipainoisilla ja diabetesta sairastavilla.
Kuidulla on muutenkin paljon hyviä terveysvaikutuksia. Runsaskuituinen ruokavalio voi pienentää sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja suolistosyöpien riskiä.
Päivittäin kuituja olisi hyvä saada ainakin 25 grammaa. Kuituja saa erityisesti täysjyväviljasta ja palkokasveista.
Lähde: The American Journal of Clinical Nutrition 2020
Lue lisää: Kuitupitoinen ruokavalio auttaa painonpudotuksessa
5. Tipaton tammikuu voi antaa pysyvää hallinnantunnetta
Sussexin yliopisto tutki tipattoman tammikuun vaikutuksia juomatapoihin puolen vuoden jälkeen tipattomuudesta. Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin elokuussa heidän juomatavoistaan, mistä selvisi, että juominen oli hillitympää kuin vuoden alussa. Tuloksia verrattiin koko väestön käyttäytymiseen, jossa samaa ilmiötä ei huomattu.
Sussexin yliopistossa on tehty vastaavia tutkimuksia aiemminkin, ja uusi tutkimus tukee niiden tuloksia. Tällä kertaa kysely järjestettiin kuitenkin laajempana kuin ennen.
Vertaistukea saaneet onnistuivat olemaan juomatta kaksi kertaa todennäköisemmin kuin he, joilla ei ollut muiden tukea.
Alkoholin käytön vähentämisellä on monia hyviä vaikutuksia: unen laatu paranee, maksa saa levätä ja mahdolliset vatsavaivat sekä painonhallinta voivat helpottua. Jos juominen aiheuttaa ongelmia, voi tipaton parantaa myös ihmissuhteita tai esimerkiksi seksielämän laatua.
Tipaton tammikuu voi auttaa myös tarkastelemaan omaa suhdettaan alkoholiin ja sen vaikutuksia omaan elämään.
Lähde: University of Sussex joulukuu 2019
Lue myös: Paras ilman pisaraakaan?