Voi hyvin

Neuloista apua vaihdevuosiin? "Tunne on aivan käsittämätön", testaaja kommentoi

Neuloista apua vaihdevuosiin? "Tunne on aivan käsittämätön", testaaja kommentoi
Ikivanhaa kiinalaisen hoitomuodon akupunktion sanotaan lievittävän myös vaihdevuosioireita. Toimittaja Kirsi Hemánus testasi hoitoa. Miten se vaikutti?
Julkaistu: 19.5.2020

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan ihminen on kokonaisuus, johon kuuluu keho, mieli ja Qi, joka on maailmankaikkeuden täyttävä energia tai elinvoima. Ihmiselämä on energian ilmausta kehossa. Tämä käsitys vetoaa minuun, sillä uskon kaiken olevan energiaa.

Nyt vaihdevuosissa minua vaivaavat jonkin verran unettomuus ja kuumat aallot. Nukahtamisessa ei ole ongelmia, mutta herään usein aamuyöstä ja unen laatu on kehno. Kuumat aallot ovat voimakkaita, joskaan eivät sinänsä haittaa.

Päätän uteliaisuudesta kokeilla oireisiini akupunktiota, joka on lähes 5000 vuotta vanha hoitomuoto. Sen on tarkoitus tasapainottaa keho, mieli ja Qi sekä varmistaa Qin vapaa virtaaminen kehossa.

Vastaanotolle Etelä-Helsingissä

Saavun pieneen, rauhalliseen vastaanotto-tilaan Etelä-Helsingissä. Akupunktioterapeutti ja naprapaatti Maria Eklöf tekee alkuhaastattelun ja ohjaa minut sitten hoitopöydälle.

Yhtäkkiä, maatessani siinä alusvaatteisillani ohuen kankaan peittämänä, minua alkaa hirvittää. En ole neulakammoinen, mutta ajatus siitä, mitä kohta tapahtuu, tuntuu epämukavalta.

Maria laittaa ensiksi kahdeksan neulaa päälaelleni meridiaanien mukaiseen kuvioon. Tätä kutsutaan sielun kruunuksi, hän kertoo. Hämmennyn, sillä pieni nipistys tuntuu jokaisen neulan kohdalla.

Ohuenohuet korealaiset akuneulat painetaan ihon läpi aika syvälle. Maria laittaa myös niskaani ja hartiaani neljä neulaa, koska minulla on usein migreeni. Huomaan jännittäväni. Vatsaan laitettavat neljä neulaa aristavat.

Tunnelma on kuitenkin levollinen ja luotan täysin Mariaan, jolla on 18 vuoden kokemus akupunktiosta.

Eniten sattuu kämmeneen peukalon ja etusormen väliseen alueeseen pistettävä neula. Se menee paksusuolimeridiaaniin, kertoo Maria. Kyseinen piste on myös tärkein migreenipiste; kenties siksi kudoksissa tuntuu ilkeää kaiherrusta. Tuntuu kuin jotain lähtisi liikkeelle ihon alla. ”Se on Qi, elinvoima”, sanoo Maria.

Kuumat aallot ovat tyypillisiä hoidon aikana

Kun nilkoissa ja jalkapöydässä neulat ovat paikoillaan, Maria peittää minut uudelleen kevyellä kankaalla. Kohta tunnen, miten voimakas kuuma aalto lämmittää; minulla on todella kuuma.

Maria nostaa kangasta pois ja kertoo, että on tavallista, että tulee kuuma aalto, kun neulat ovat paikoillaan. Mutta nyt ymmärrän, että kuuma aalto onkin hyvä asia. Se kertoo, että elämän energia virtaa.

Korvaani Maria laittaa kaksi nastaa, jotka jätetään paikoilleen viikoksi. Niitä on hyvä painella muutaman kerran päivässä. Nastat ovat sydän- ja pernapisteen kohdalla.

Sydänpiste pitää huolta mielen tasapainosta ja hyvinvoinnista, pernapiste taas hormonitoiminnasta, aineenvaihdunnasta ja ruoansulatuksesta. Ne hidastuvat usein vaihdevuosissa.

Jalkapöydässä sijaitsee tärkeä maksapiste. Siihen laitettava neula hoitaa ailahtelevaa mieltä. Se on keskeinen, sillä siellä sijaitsevat kiukku, suuttumus ja masennus. Munuaispiste nilkassa vahvistaa perusenergiaa ja hoitaa kuumuutta. Sielun kruunu päässä rauhoittaa mieltä.

Syvää unta ja henkistä rauhaa

Varon katsomasta neuloja, joita on kehossani yhteensä 28, enkä oikein osaa rentoutua. 40 minuutin jälkeen Maria poistaa neulat nopeasti. Hän kehottaa juomaan illan mittaan paljon vettä.

Neulat vaikuttavat vielä niiden poistamisen jälkeenkin, ja hoidon jälkeen voi tulla voimakas väsymys. Oloni on myöhemmin päivällä hieman tokkurainen, mutta tunnen, että jotain on liikahtanut elimistössäni.

Yöllä nukun erittäin syvää unta, mutta vain viisi tuntia. Seuraavana yönä sama juttu, nukun hyvin eheyttävää, sikeää unta ja herään aikaisin pirteänä. Henkisestikin oloni on hoidon jälkeen levollinen. Asiat tuntuvat olevan niin kuin pitääkin.

Seuraavan viikon aikana minulla ei ole kertaakaan päänsärkyä ja uni on hyvää. Kuumat aallot eivät ole vielä kadonneet.

Kenelle sopii?

Akupunktio sopii lähes kaikille. Esteitä voivat olla verenvuototauti tai veren-ohennuslääkitys. Maria kertoo hoitavansa akupunktiolla paljon vaihdevuosi- ja hormonihäiriöitä, erilaisia kiputiloja, aineenvaihdunta- ja ruoansulatusongelmia sekä migreeniä.

Lapsettomuuteenkin on moni saanut täältä avun. Lisäksi Marian oma poika parani 8-vuotiaana astmasta akupunktiohoidon jälkeen.

Nykyisin suosittua on kasvoakupunktio, joka kiinteyttää, kirkastaa ja kosteuttaa ihoa ja kohottaa piirteitä. Sen yhteydessä hoidetaan aina koko kehoa. Sillä Maria kertoo hoitavansa itseään säännöllisesti.

Vaihdevuosioireisiin hoitokertoja olisi hyvä ottaa aluksi viisi viikon välein, sitten toiset viisi harvemmalla tahdilla.

Kun menen toista kertaa Marian hoidettavaksi, neulat sattuvat pistettäessä enemmän, mutta nyt pystyn rentoutuman hoidon aikana. Sen jälkeen oloni tasaantuu nopeammin. Jälleen tuntuu, kuin elimistöäni olisi käyty sohaisemassa toimimaan tehokkaammin.

Seuraavina päivinä myös kuumat aallot vähenevät. Kaikkein huomattavin vaikutus on kuitenkin rauhoittunut mieli. Etenkin toisen hoitopäivän iltana tuntuu, että täydellinen zen on löytänyt minut. Tunne on aivan käsittämätön.

Hoitohinnat: 40 minuutin hoito 80 euroa. Vaihdevuosioireisiin suositellaan 5-10 hoitokertaa.

Lisää tasapainoa kehoon!

Mihin: Akupunktio rentouttaa lihaksia, voitelee niveliä, lievittää kipua ja särkyä, helpottaa nukahtamista ja parantaa unenlaatua. Se tasapainottaa ruoansulatusta, aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa sekä tuo mielenrauhaa. Siitä voi olla apua vaihdevuosiin liittyvien oireitten lievittämiseessä, kuten kuumissa aalloissa, hikoilussa, mielialan jyrkissä vaihteluissa ja itkuisuudessa.

Miten: Akuneuloja laitetaan tarkoin määriteltyihin pisteisiin kehon meridiaanien mukaan. Meridiaanit ovat kanavia, jotka kuljettavat elinvoimaa, Qita, kehossa. Päämeridiaaneja on 12, ja ne yhdistyvät kukin omaan sisäelimeensä.

Missä: Akupunktiota vaihdevuosiin antavat hoitolat ja yksityiset ammatinharjoittajat. He löytyvät netistä osoitteesta: akupunktioammattilaiset.fi/hoitajarekisteri/.

Maria Eklöf, 64

”Henkisesti oloni on levollinen. Kaikki tuntuu olevan niin kuin pitääkin.”

Eklöf on akupunktio-terapeutti ja naprapaatti.

Hän on opiskellut naprapatiaa 4,5 vuotta Ruotsissa ja käynyt perinteisen kiinalaisen lääketieteen koulutuksen Suomessa. Hänellä on ollut oma vastaanotto Helsingissä vuodesta 1978.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 9/2019.

Kommentoi »