Mitä ihmettä, miksi pitää näyttää kieltä? Akupunktioterapeutin vastaanotolla voi kuulla kummallisia pyyntöjä ja päästä vastaamaan oudolta tuntuviin kysymyksiin.
Fyysisten oireiden lisäksi akupunktioterapeutti kyselee usein muun muassa elämäntavoista, työstä, ihmissuhteista, tunnetiloista ja stressistä.
Hänen tarkka katseensa voi kiinnittää huomiota myös esimerkiksi ihon väriin, ryhtiin, ilmeisiin ja puheääneen.
Kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan Helena Kymäläisen mukaan taustalla on kiinalaisen lääketieteen käsitys siitä, että keho ja mieli liittyvät erottamattomasti yhteen.
Kiinalaisessa lääketieteessä ajatellaan, että sairaudet ja oireet johtuvat siitä, että ihminen on jollakin tasolla epätasapainossa. Siksi hoidon tarkoituksena on aina palauttaa ihminen tasapainoon ja harmoniaan.
”Emme pyri hoitamaan vain jotakin oiretta vaan aina koko ihmistä. Oireiden juurisyyn löytäminen ja oikean oireyhtymän määrittäminen vaatii asiakkaan elämäntilanteen ymmärtämistä”, Kymäläinen kertoo.
Sairaudet ovat merkki kehon epätasapainosta
Kiinalainen lääketiede perustuu käsitykseen ihmisestä energeettisenä olentona. Ihminen on harmoninen, kun hänen qinsä eli elämänvoimaksi kutsuttu energia virtaa ilman esteitä. Silloin ihminen on fyysisesti terve, hänen mielensä on tasapainoinen ja hän voi tunnetasolla hyvin.
Sairaudet ja oireet ovat merkkejä siitä, että kehossa on epätasapainoa tai stagnaatioita eli jumeja.
Epätasapainoa kehon energiajärjestelmään voivat aiheuttaa sekä ulkoiset että sisäiset tekijät. Ulkoisia epätasapainon aiheuttajia ovat muun muassa virukset, bakteerit ja sääolosuhteet, kuten kova pakkanen ja voimakas tuuli.
Sisäisiä epätasapainon aiheuttajia ovat esimerkiksi itselle sopimaton ruokavalio, liian vähäinen nukkuminen, liian vähäinen, liiallinen tai itselle sopimaton liikunta, kova stressi ja pitkään jatkuneet liialliset tai tukahdutetut tunteet.
”Kiinalaiselle lääketieteelle on ominaista kiinnittää paljon huomiota tunteisiin. Niiden pitäisi saada virrata vapaasti. Jos mikä tahansa tunne jatkuu hyvin pitkään, se alkaa aiheuttaa häiriötiloja”, Kymäläinen sanoo.
Tunteet liittyvät vahvasti sisäelimiin. Surun katsotaan liittyvän keuhkoihin, vihan ja ärtymyksen maksaan, pelon munuaisiin, liian huolehtimisen pernaan ja ilon sydämeen. Tunteet eivät kuitenkaan välttämättä vaikuta konkreettisiin elimiin, vaan niiden energeettiseen toimintaan.
”Esimerkiksi pitkään jatkunut suru saattaa heikentää keuhkojen energiaa, jolloin seurauksena voi olla krooninen yskä tai astma. Silloin lähdetään vahvistamaan ja tasapainottamaan keuhkojen energiaa.”
Qi virtaa kehossa 12 eri päämeridiaanissa eli energiakanavassa, mutta myös laajassa pienempien meridiaanien verkostossa.
Meridiaanien varrella on akupunktiopisteitä. Niitä stimuloimalla pyritään vaikuttamaan meridiaanien ja sisäelinten energeettiseen toimintaan ja saamaan aikaan parantava vaikutus.
”Neula itsessään ei paranna, mutta akupisteen stimuloinnin avulla se antaa keholle signaalin alkaa itse korjata itseään”, Kymäläinen kertoo.
Akupunktio sopii hyvin monenlaisten vaivojen hoitoon. Parhaiten se tunnetaan erilaisten kipujen lievittäjänä, sillä sitä käytetään paljon muun muassa päänsäryn, migreenin sekä niska-hartia- ja selkäkipujen hoidossa.
Tyypillisesti sillä hoidetaan paljon myös erilaisia toiminnallisia ja hormonaalisia ongelmia, kuten vatsavaivoja ja ruoansulatushäiriöitä sekä vaihdevuosivaivoja ja hedelmällisyyttä.
Akupunktiolla voidaan kuitenkin hoitaa myös monia muita asioita. Se muun muassa lievittää stressiä ja rauhoittaa mieltä.
”Hoidossa voi käydä myös ennaltaehkäisevästi, vaikka mitään vaivoja ei vielä olisikaan. Esimerkiksi ennen talven flunssa-aikaa on hyvä käydä nostamassa elimistön vastustuskykyä”, Kymäläinen sanoo.
Akupunktio suosittua vaihdevuosioireiden hoidossa
Vaihdevuosien oireitten lievittämiseen akupunktio on suosittu hoitomuoto. Kiinalainen lääketiede näkee menopaussin luonnollisena ajanjaksona naisen elämässä, jossa siirtymän kautta aloitetaan uudenlainen elämänvaihe. Siksi se kutsuu vaihdevuosia naisen toiseksi kevääksi.
”Vaihdevuosien ajatellaan avaavan ovia uusiin mahdollisuuksiin. Kun hedelmällinen ikä loppuu, naisella on mahdollisuus alkaa käyttää luovuuttaan uudella tavalla. Hän voi esimerkiksi aloittaa uusia harrastuksia, joihin aikaisemmin ei ollut aikaa”, Kymäläinen kertoo.
Tasapainossa olevalle naiselle vaihdevuodet eivät tuota kärsimystä. Ongelmia ja vaivoja syntyy vain silloin, kun hänen kehonsa ja mielensä eivät ole tasapainossa.
Akupunktioterapeutti Maria Eklöf on hoitanut paljon vaihdevuosivaivoja. Hän kertoo, että kiinalaisessa lääketieteessä vaihdevuosivaivojen ajatellaan johtuvan liiallisesta kuumuudesta.
Se luo kehoon ja mieleen epätasapainoa, joka aiheuttaa tyypillisiä vaihdevuosivaivoja, kuten kuumia aaltoja, hikoilua, univaikeuksia, hermostuneisuutta, kiukkuisuutta ja masentuneisuutta.
”Kun liika kuumuus päästetään ulos, elimistö alkaa tasapainottua ja oireet alkavat lievittyä”, Eklöf kertoo.
Kiinalainen lääketiede jakaa naisen elämänvaiheet seitsemän vuoden ajanjaksoiksi. Teoriassa vaihdevuosien katsotaan alkavan, kun nainen on 7 x 7 vuotta vanha eli 49-vuotias.
”Käytännössä tietysti riippuu paljon perimästä, milloin vaihdevuodet alkavat. Jotkut voivat alkaa saada oireita jo alle 40-vuotiaana, kun taas toiset saavat niitä vasta yli 50-vuotiaana.”
Keskimäärin akupunktiohoito on hyvä aloittaa 45–50-vuotiaana, kun vaihdevuosioireet eivät vielä ole pahimmillaan.
Kun elimistöä aletaan tasapainottaa hyvissä ajoin etukäteen, oireet eivät yleensä kehity kovin voimakkaiksi. Jotkut voivat välttyä niiltä jopa kokonaan.
”Jos vaihdevuosioireita ei hoideta mitenkään, ne voivat kestää useita vuosia tai jopa koko loppuelämän. Hoitamalla ne voi saada kuriin muutamassa kuukaudessa.”
Eklöfin vastaanotolla asiakkaat käyvät yleensä ensin viisi viikkoa kerran viikossa. Sen jälkeen hoitoväliä pidennetään kahteen tai neljään viikkoon. Yleensä vaikutus alkaa tuntua jo 1–3 kerran jälkeen.
”Täytyy kuitenkin muistaa, että ihminen on kokonaisuus. Jos elämässä on paljon stressiä, myös vaihdevuosioireet tulevat yleensä voimakkaampina. Siksi stressinhallinta on tärkeä osa vaihdevuosioireiden ehkäisyä.”
Akupunktiota käytetään myös kauneudenhoitoon
Terveyden hoitamisen lisäksi akupunktiota voidaan käyttää myös kauneudenhoitoon. Kasvoakupunktiohoito edistää ihon elastiinin ja kollageenin tuotantoa sekä nopeuttaa ihosolujen aineenvaihduntaa ja vilkastuttaa verenkiertoa.
Se voi näkyä esimerkiksi entistä tasaisempana ja hehkuvampana ihonvärinä.
Lisäksi kasvoakupunktio saattaa auttaa madaltamaan ja ehkäisemään ryppyjä ja juonteita, kun se vapauttaa kasvojen alueen jännityksiä.
Usein akupunktioterapeutti laittaakin neuloja kasvojen tyypillisiin jännityskohtiin, kuten kulmakarvojen väliin tai alaleuan marionettijuonteiden kohdalle.
Eklöf kuitenkin korostaa, että kiinalaisen lääketieteen koulutuksen saanut akupunktioterapeutti tekee kasvoakupunktiohoidon aina yksilöllisesti.
Jokaisen lähtötilanne kartoitetaan tarkkaan, ja neulojen paikat valitaan sen mukaan. Kasvoakupunktiohoito toimii siis samalla periaatteella kuin muukin akupunktio, eli elimistöä pyritään tasapainottamaan ja elämänvoimaa saamaan liikkeelle.
”Kasvojen lisäksi kasvoakupunktiossa hoidetaan samalla koko ihmistä eli kehoa, mieltä ja sielua. Kauneus perustuu kokonaisvaltaiseen hyvään oloon”, Eklöf kertoo.
Kaikille kasvoakupunktio ei kuitenkaan sovi. Esimerkiksi pahasti auringon vaurioittamalle tai runsaasti tupakoivan ihmisen iholle se ei toimi, koska iho on jo ohentunut ja veltostunut paljon.
”Suurimmalle osalle muista ihmisistä se sopii kuitenkin oikein hyvin.”
Monta eri tapaa hoitaa
Kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluu monenlaisia hoitotapoja, jotka tasapainottavat kehoa.
Akupunktio eli neuloilla hoitaminen on länsimaissa tunnetuin kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto. Kiinalaiseen lääketieteeseen perehtyneen akupunktioterapeutin koulutus kestää yleensä 3,5 vuotta.
Terveydenhuollon eri ammattihenkilöt voivat tarjota esimerkiksi kivunhoitoon tarkoitettuja akupunktiohoitoja myös huomattavasti lyhyemmällä koulutuksella, mutta silloin hoito ei perustu kiinalaisen lääketieteen kokonaisvaltaiseen oireyhtymän määritykseen.
Suomessa akupunktiohoidoissa käytetään aina steriloituja ja kertakäyttöisiä neuloja.
Moksibustio eli moksahoito on lämmitetyllä pujosikarilla tehtävä hoito. Se sopii erityisen hyvin talviaikaan ihmisille, jotka palelevat helposti ja ovat koko ajan kylmissään.
Tulineulahoidossa käytetään hehkuvaksi lämmitettyjä neuloja. Niillä hipaistaan kevyesti hoidettavaa aluetta.
Kuivakuppauksessa käytetään esimerkiksi pyöreähköjä lasikuppeja. Niitä voidaan pitää paikallaan tai liikuttaa iholla.
Qigong-terveysliikunta sisältää erilaisia hengitys- ja liikeharjoituksia, joita tehdään hitaasti ja läsnäolevasti.
Tuina-hieronta sisältää erilaisia hierontatekniikoita. Myös siinä käsitellään meridiaaneja ja akupisteitä.
Yksilölliset omalle kehotyypille suunnatut ravinto- ja elämäntapaohjeet auttavat ylläpitämään kehon tasapainoa.
Helena Kymäläinen
on kiinalaisen lääketieteen asiantuntija, akupunktioterapeutti ja Guo Lin Qigong -terapeutti, joka pitää vastaanottoa Helsingissä. Hän on suorittanut 3,5 vuotta kestävän akupunktioterapeutin tutkinnon Perinteisen kiinalaisen lääketieteen instituutissa Suomessa. Hän kuuluu myös Finnacun koulutettujen terapeuttien rekisteriin.
Kymäläinen hoitaa itseään akupunktiolla ja qigongilla aina tarvittaessa. Jos hän esimerkiksi tuntee flunssan olevan tulossa, hän ottaa neulat apuun.
Maria Eklöf
on akupunktioterapeutti ja naprapaatti, joka pitää vastaanottoa Helsingissä. Hän on suorittanut 3,5 vuotta kestävän perinteisen kiinalaisen lääketieteen koulutuksen Baihui ry:ssä Suomessa, ja hän on Akupunktioammattilaiset ry:n jäsen. Tavallisen akupunktion lisäksi hän tekee paljon myös kasvoakupunktiota.
Omasta terveydestään hän pitää huolta syömällä terveellisesti mutta rennosti, liikkumalla, nukkumalla riittävästi ja vaalimalla hyviä ihmissuhteita. Itseään hän hoitaa noin kerran kuukaudessa akuneuloilla.