Terveys

Akupunktio auttaa raskaudenaikaisiin lantiokipuihin

Lantiokipu on tavallinen oire raskauden aikana eikä siihen ole kunnollista hoitoa. Ruotsalaistutkimuksen mukaan akupunktio ja lantion lihaksistoa vahvistavat harjoitukset lievittävät raskaudenaikaista lantiokipua. Tutkimukseen värvättiin 386 raskaana olevaa naista, joilla oli ilmennyt lantiokipua.

25.4.2005 Terve.fi

Naiset arvottiin kolmeen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä sai vakiintunutta hoitoa (lantiovyö ja voimisteluohjelma). Toinen ryhmä sai edellisen lisäksi myös akupunktiohoitoa. Kolmas ryhmä sai vakiintuneen hoidon lisäksi tasapainoa ja liikkuvuutta parantavia ohjeita. Potilaat arvioivat kivun joka aamu ja ilta käyttäen kipujanaa. Riippumaton tutkija tarkasti kaikki naiset vielä tutkimuksen päättyessä kuuden viikon kuluttua.

Hoidon päättyessä akupunktioryhmässä sekä tasapainoa ja liikkuvuutta parantavaa ohjelmaa noudattaneessa ryhmässä kipu oli vähäisempää kuin vain vakiintunutta hoitoa saaneiden ryhmässä. Riippumattoman arvioijan mielestä akupunktio oli tehonnut ylivoimaisesti parhaiten. Akupunktio näyttää muun hoidon lisänä tuovan merkittävää lisälievitystä hankalaan lantiokipuun, joka kuitenkin onneksi vähenee synnytyksen jälkeen.

Lähde: British Medical Journal, online first 18.3.2005

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi