Terve.fi

Aknen potilasohje


Aknella eli "finnitaudilla" tarkoitet

Aknella eli “finnitaudilla” tarkoitetaan ihon talirauhasten ja karvatuppien tulehdusta, jonka aiheuttaa iholla normaalisti esiintyvät bakteerit, yleisimmin Propionibacterium acnes. Aknen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta syntyyn liittyy olennaisesti mm. ihon lisääntynyt talineritys, talirauhasten lisääntynyt bakteerimäärä ja talirauhastiehyiden tukkeutuminen. Aknetaipumuksen uskotaan olevan perinnöllistä. Myös hormonaaliset tekijät vaikuttavat aknen syntyyn, minkä takia akne alkaa usein murrosiässä. Akne on erityisesti nuorten sairaus. Se puhkeaa yleensä 12-16 vuoden iässä. Jopa 90 % nuorista kärsii jonkinasteisesta finnitaudista. Akne on yhtä yleinen tytöillä ja pojilla, mutta vaikeita aknemuotoja esiintyy enemmän pojilla. E-pillereiden käyttö voi lieventää nuoruusiän aknea tai siirtää sen puhkeamista jopa yli 30-vuotiaaksi asti.

Akne ilmenee useilla eri tavoilla. Komedoilla eli ihomadoilla tarkoitetaan tukkeutuneita talirauhasia, jotka voivat olla joko sulkeutuneita (valkopää) tai avoimia (mustapää). Lievimmillään taudissa voi esiintyä pelkkiä komedoja, etenkin leuassa, otsassa ja nenänpielissä. Tällöin puhutaan komedoaknesta.

Märkäpäillä tarkoitetaan tulehtuneita näppylöitä, joissa voi olla sisällä märkää. Yleisimmillään nuoruusiän aknessa esiintyy sekä komedoja, näppylöitä että märkäpäitä.

Vaikeissa taudinmuodoissa voi esiintyä yli viiden millimetrin läpimittaisia kyhmyjä, jotka yhtyessään voivat muodostaa monilokeroisia onteloita. Vaikeimmillaan akneen voi liittyä yleisoireina sahaavaa kuumetta sekä lihas- ja nivelkipuja. Tätä muotoa esiintyy lähes yksinomaan pojilla. Se on onneksi hyvin harvinainen.

Aknen omahoito vaatii kärsivällisyyttä

Aknen hoidossa vaaditaan kärsivällisyyttä ja hyvää motivaatiota. Hyvälläkin hoidolla tuloksia voi joutua odottamaan jopa kuukausia. Nuorella akne voi alentaa merkittävästi itsetuntoa ja vaikeuttaa sosiaalista kanssakäymistä, joten psyykkinen tuki on myös tärkeää. Hoidettaessa murrosikäisen aknea on viisasta asettaa nuori itse vastuuseen hoidosta, jolloin tulokset ovat selvästi paremmat. Ihon päivittäinen puhdistus on hoidon kulmakivi. Pelkkä vesikin voi riittää, mutta rasvaiselle iholle voi käyttää tarvittaessa saippuaa tai apteekista saatavia lievästi happamia pesunesteitä. Kuivalle iholle kannattaa käyttää vähärasvaisia kosteusvoiteita. Kosmetiikkatuotteita voi käyttää melko vapaasti, mutta tällöin ihon puhdistus käytön jälkeen on entistä tärkeämpää. Kosmetologeilla on käytössään erilaisia puhdistusmenetelmiä ja heiltä saa myös vinkkejä ihonhoitoon ja puhdistukseen liittyen. Finnien puristelu itse ei ole järkevää, koska se voi levittää tulehdusta ja aiheuttaa arpia. Vähäenerginen dieetti vähentää talivuodon määrää. Suklaan ym. rasvaisten ruokien välttäminen voi näin ollen lieventää akneoireita. Ruokavalion vaikutus on hyvin yksilöllistä ja voi vaihdella eri henkilöiden välillä. Myös auringonvalo helpottaa aknen oireita useimmilla. Lievää aknea voidaan hoitaa paikallishoitovalmisteilla (geeli tai voide), joita saa apteekista. Näistä ilman reseptiä saatavilla on bentsoyyliperoksidi, muut vaativat reseptin.

Milloin lääkäriin?

Mikäli akneoireet jatkuvat hyvästä omahoidosta huolimatta, ja niistä on sosiaalista haittaa, kannattaa käydä lääkärissä, jotta tilanne voidaan arvioida ja keskustella hoitolinjoista. Reseptillä saatavia paikallishoitovalmisteita lievän aknen hoitoon ovat tretinoiini, adapaleeni ja atselaiini. Kolme viimeistä ovat käyttökelpoisimpia etenkin komedoaknessa. Märkänäppyläiseen akneen voidaan käyttää paikallista antibioottia (klindamysiini), jota saa myös yhdistelmävalmisteena bentsoyyliperoksidin kanssa. Paikallishoitotuotteiden lisäksi voidaan harkita valohoitoa talvikautena (15-30 kertaa), jos auringonvalolla on ollut edullinen vaikutus. Valohoito on myös kosmeettisesti edullinen. Jos paikallishoitovalmisteilla ei saada riittävää hoitotulosta kahdessa kuukaudessa, voi lääkäri määrätä suun kautta otettavia antibiootteja (erytromysiini, tetrasykliini). Naisilla ehkäisyvalmisteen vaihtaminen voi vaikuttaa edullisesti. Vaikeimmissa aknetapauksissa voidaan lopulta päätyä suun kautta otettavaan isotretinoiiniin, joka on tehokkain käytössä oleva aknelääke. Sitä määräävät vain ihotautilääkärit hoidon pituuden ja lukuisten sivuvaikutusten vuoksi. Aknearpien hoitoa tarjoavat mm. monet yksityislääkäriasemat. Ensisijainen korjausmuoto on laserhoito. Sitä varten kannattaa ensin odottaa, että aktiivinen tauti on saatu hoidettua mahdollisimman rauhalliseen vaiheeseen.

Lähteet:

Hannuksela M. Karvonen J. Reunala T. Suhonen R. (toim.) 2003. Ihotaudit. 1. painos. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Terveysportti.fi

Hannuksela Matti. 3.2.2008. Aknetaudit. Lääkärikirja Duodecim.

Julkaistu: 11.3.2010