Terve.fi

Yleistietoa aknesta

Yleistietoa aknesta
Akne on yleisimpiä nuoruusiän ihosairauksia. Iho-oireiden lisäksi aknella voi olla vaikutus nuoren itsetuntoon.
Julkaistu: 5.4.2018

Akne eli tutummin "finnitauti" on yleisimpiä nuoruusiän ihosairauksia. Iho-oireiden lisäksi aknella voi olla huomattava vaikutus nuoren itsetuntoon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Akne ei ole vain nuorten tauti vaikka kiinteästi liittyy murrosiän hormonitason muutoksiin. Akne runsaine alalajeineen on yllättävän yleinen lähes kaikissa ikäluokissa.

Aknen aiheuttaja

Aknessa tärkeää roolia esittävät talirauhaset ja lisääntynyt talin eritys. Rauhaset sijaitsevat ihon sidekudoskerroksessa eli ns. verinahassa ja avautuvat ihon pintaan, yleensä karvatuppeen.

Taustalla on sekä hormonaalisia että perinnöllisiä tekijöitä, mutta lisäksi tarvitaan taipumus tiehyen sarveiskerroksen paksuuntumiseen, mikä tukkii talin luonnollisen eritystien. Tällaisen sarveistulpan muodostuminen aiheuttaa ihomadon eli komedon syntymisen.

Lisätietoa aknen oireista.

Ulkoisista tekijöistä esim. kloori ja öljy voivat aiheuttaa tai pahentaa olemassa olevaa aknea. Myös tietyt hormonaaliset lääkkeet voivat synnyttää aknea.

Tali- ja sarveismassasta syntyvät komedot voidaan jakaa kahteen tyyppiin: sulkeutuneihin eli vaaleisiin komedoihin sekä avoimiin komedoihin eli mustapäihin. Tulehdus puolestaan syntyy, kun bakteerit muodostavat talin triglyserideistä pitkäketjuisia rasvahappoja, joilla on tulehduksellisia ominaisuuksia.

Tulehtunut finni on punoittava, ihon pinnasta koholla ja voi olla kipeä. Talin erityksen jatkuminen ulosaukon tukkeutumisesta huolimatta aiheuttaa tulehtuneen seinämän puhkeamisen ihon alle. Aknen vaikeusaste riippuukin tulehdusreaktion voimakkuudesta sekä laajuudesta ympäröivässä kudoksessa.

Aknen seuranta

Aknen seuranta on välttämätöntä, jotta lääkitys saataisiin ohjelmoitua ja valittua juuri sopivaksi yksilölliset erot huomioon ottaen. Isotretinoiinilääkityksen aikana veren maksa- sekä rasva-arvoja on syytä määrittää, sillä ne saattavat ohimenevästi nousta. Naisten on huolehdittava asianmukaisesti myös raskauden ehkäisystä ja käytävä raskaustesteissä hoidon määräävän lääkärin ohjeiden mukaisesti. Hoidon aikana on myös kiellettyä luovuttaa verta.

Aknen hoito valitaan ihotyypin, sen päätyypin ja vaikeusasteen mukaan. Lue aknen hoidosta.

Aknen perinnöllisyys

Aknen perinnöllisillä tekijöillä on osoitettu olevan osuutta aknen ilmentymisessä.

Aknen yleisyys

Lievänä tautia esiintyy jopa 80 %:lla ja vaikeana noin 2–3 %:lla nuorista. Esiintymisikä, kesto ja vaikeusaste vaihtelevat suuresti, mutta yleisimmillään ja vaikeimmillaan aknea esiintyy tytöillä noin 15 vuoden iässä ja pojilla pari vuotta myöhemmin.

Lähteet:

Akne, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Matti Hannuksela, Sirkku Peltonen, Timo Reunala, Raimo Suhonen (toim.), Akne, Ihotaudit, Kustannus Oy Duodecim 2011.

ICD-10:

L70 Akne

Kommentoi »