Terve.fi

Akne voi vaivata aikuistakin

Akne voi vaivata aikuistakin

Teini-iän aknesta poiketen aikuisiän aknen syynä ei ole epäpuhdas iho, vaan usein joko hormonaaliset tekijät, stressi tai ruokavalio.
Mainos

Ennen kuulaaseen ihoon ilmestyy aikuisiällä finni, ja sitten vielä toinen ja kolmaskin. Näppylät voivat yllättää, varsinkin, jos ei kärsi rasvoittuvasta ihosta. Aikuisiän akne ei katsokaan ihotyyppiä, vaan se voi iskeä kehen tahansa.

Teini-iän aknesta poiketen aikuisiän aknen syynä ei ole epäpuhdas iho, vaan usein joko hormonaaliset tekijät, stressi tai ruokavalio.

Hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia, kun nainen lopettaa hormonaalisen ehkäisyn käytön. Myös vaihdevuosien aikaan kehon hormonitoiminta muuttuu. Aknen puhkeaminen voi liittyä naishormonien, eli estrogeenin ja keltarauhashormonin, vähenemiseen ja mieshormonin määrän kasvuun. Monirakkulaoireyhtymä PCOS on myös yksi mahdollinen aknen syy.

Ruokavalion merkityksestä aknen puhkeamisesta ei ole varmoja tutkimustuloksia, mutta usein tulehdusta ylläpitävän sokerin käyttöä suositellaan vähentämään. Myös gluteeniton, maidoton ja vähän punaista lihaa sisältävä ruokavalio kannattaa testata. Marjojen antioksidantit ovat iholle hyväksi.

Stressi ja tupakointi lisäävät aknen riskiä. Aikuisiän akne on naisilla miehiä yleisempi.

Ihonhoitorutiinien päivittäminen aknen puhjetessa on tarpeen. Puhdistusaineella, kasvovedellä ja kosteusvoiteella pääsee pitkälle, kunhan ne on valittu oikein. Vastoin yleistä luuloa, myös akneihoa pitää rasvata säännöllisesti.

Lääkkeellisesti aikuisiän aknea hoidetaan ensin paikallisesti geeleillä ja voiteilla. Jos tämä ei tepsi, voidaan hoidoksi määrätä tetrasykliini-antibiootti, yhdistelmäehkäisypillerit tai isotretinoiinikuuri. Viimeistään lääkkeellisesti akne saadaan yleensä kuriin.

Lähteet: Apteekki.fi, Mehiläinen

Lue lisää aknesta:

Lisätietoa aikuisiän aknesta

Aknen hoito vaatii kärsivällisyyttä

Julkaistu: 30.11.2017