Kauneus & Terveys

Annimari Korte: Jokainen terve aamu on ihme


Juoksija Annimari Korte on joutunut ylittämään muitakin esteitä kuin pika-aidat. Hän on sairastanut liki koko elämänsä ja taistellut tiensä huipulle vasta kolmikymppisenä. Mikä on ollut menestyksen hinta?
Kuvat Sanna Lehto

Aurinko paistaa keltaisen omakotitalon pihalle Kirkkonummella. On lähes hikisen kesäistä. Annimari Korte on pukeutunut pitkähihaiseen ja -lahkeiseen mustaan verryttelypukuun. Hän haluaa pysyä varmasti lämpimänä, kylmettymiseen ei ole varaa.

Annimari kantaa puutarhapöytään myöhäisen lounaansa. Naudan grillipihvi täyttää puolet lautasesta, grillattu maissi toisen puolen. Annos riittäisi tyydyttämään raavaan rekkakuskinkin nälän. Sekarotuiset pikkukoirat Raad ja Maya tanssivat ympärillä. Nekin haluaisivat osansa ateriasta.

Ennen kuin lähtee päivittelemään naudanlihan vaikutusta ilmastonmuutokseen, on hyvä tietää, että Anni­marin lautasella on kaksi niistä harvoista ruoka-aineista, joita hän voi syödä. Vakavat allergiat ja ruokatorvivaivat ovat karsineet hänen ruokavalionsa lähes askeettiseksi.

Lemmikit saavat omat herkkupalansa. Ne sitkeät, joita Annimari ei pysty nielemään.

Pitkällä urheilu-urallaan hän on joutunut nielemään kaikenlaista, mikä on jäänyt kaihertamaan mieltä. Vaikka juoksisi Suomen ennätyksen, kuten Annimari tänä kesänä, se ei tunnu riittävän arvostelijoille.

Kouluaikoina kiusaajat haukkuivat häntä rumaksi. Nyt puututaan siihen, että hän meikkaa näyttävästi.

Keväällä keskustelua herätti se, näyttääkö hoikistunut juoksija epätervettä mallia nuorille. Vielä kaksi vuotta sitten Annimari painoi 15 kiloa enemmän.

Hän laittoi nettisivuilleen ennen- ja jälkeen-kuvat.

Olin aiemmin urheilijaksi ylipainoinen. Halusin osoittaa, millaisen työn olen tehnyt päästäkseni kuntoon. Sain palautetta, että näytän sairaalta.

Juoksijan valmentaja on tyytyväinen.

– Hän sanoo, että olen nyt tarpeeksi laiha mutten liian laiha, joten voimatasoni ovat hyvät.

Pienikokoinen blondi herättää ärtymystä, jonka syitä on vaikea hahmottaa.

Kaikkia ei voi miellyttää, kun päättää juosta omaa polkuaan. Mutta Annimari on kova luu. Siitäkin huolimatta, että hänellä on ollut lukuisia ongelmia erilaisten rasitusmurtumien ja loukkaantumisten takia.

Kyse on henkisestä vahvuudesta. Ehkä juuri se pelottaa arvostelijoita. Annimari uskaltaa olla avoimesti oma itsensä, avata suunsa ja sanoa, mitä mielessä liikkuu, vaikka on oikeasti herkkä. Hän on pystynyt palaamaan kilpakentille ja menestynyt kaiken kokemansa jälkeen.

Juoksijan sairauskertomus kuulostaa sellaiselta, että moni olisi nujertunut tai ainakin lyönyt piikkarit tiskiin.

Miksi Annimari kärsi selkäkivuista seitsemän vuotta? Entä miltä tuntuu, kun kohtaa kilpakentillä vähättelyä vuodesta toiseen? Lue haastattelu kokonaan uusimmasta Kauneus & Terveys -lehdestä!

Julkaistu: 11.9.2019