Terveys

Omaan piikkiin? Mistä rokotuksista aikuinen hyötyy?

Aikuinen voi ottaa omalla rahalla useita rokotuksia, jotka ehkäisevät vakavia tauteja. Milloin niistä on hyötyä?

Teksti Milka Sauvala
Kuvat Istock
22.1.2020

Rokotteet voi ostaa itse apteekista, kun on saanut lääkäriltä reseptin. Ne voi käydä pistättämässä terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla.

Pneumokokkirokote suojaa rajulta keuhkokuumeelta

Pneumokokkibakteeri levää pisaratartuntana esimerkiksi yskiessä ja kosketuksen kautta. Rokote vähentää riskiä saada sen aiheuttama raju keuhkokuume, josta toipuminen voi kestää kauan.

– Huonokuntoinen voi pahimmassa tapauksessa jopa kuolla siihen, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Patrik Währn Mehiläisestä.

Pneumokokkitartunta voi johtaa myös sairaalahoitoa vaativaan aivokalvotulehdukseen tai vakavaan yleisinfektioon, jota kutsutaan myös verenmyrkytykseksi.

Monet terveet ihmiset kantavat pneumokokkeja nenänielussaan. Näin he voivat tietämättään levittää bakteereja eteenpäin, vaikka eivät itse sairastu.

Rokote kannattaa ottaa, jos on yli 65-vuotias, vastustuskyky on heikentynyt tai sairastaa esimerkiksi diabetesta tai keuhkosairautta, kuten astmaa. Ne altistavat vakavalle taudille. Prevenar-rokote maksaa 86 euroa. Kertarokotus riittää.

Alle 5-vuotiaat lapset saavat pneumokokkirokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa.

Ikääntyvä voi hyötyä vyöruusurokotteesta

Kun sairastaa vesirokon, sen aiheuttajavirus jää elämään hermojuuriin. Sieltä se voi kiivetä hermoja pitkin iholle ja puhkaista vyöruusun. Usein näin käy, kun ihminen ikääntyy ja vastustuskyky heikkenee.

Vyöruusu aiheuttaa kirvelyä ja kipua. Iholle nousee ihottumaa ja rakkuloita. Vyöruusua sairastava voi myös tartuttaa vesirokon muihin.

– Vyöruusu voi tulla mihin kohtaan kehoa tahansa. Etenkin kasvoilla ja silmässä tauti on paha, mutta se on onneksi harvinaista, Patrik Währn kertoo.

Lue lisää: Rokko on aikuiselle vaaraksi

Suurin osa paranee vyöruususta hyvin. Pahimmillaan tauti kuitenkin leviää laajalle ja on hyvin kivulias. Se voi jättää jopa pysyvän hermokivun.

– Vyöruusuun on olemassa viruslääkitys. Se pitää aloittaa kolmen vuorokauden sisällä siitä, kun ihottuma on tullut.

Sairautta voi ehkäistä rokotteella. Se tarkoitettu yli 50-vuotiaille. Se on hyvä ottaa ainakin, jos vyöruusu tulee toistuvasti. Zostavax-rokotteen hinta on 184 euroa.

A- ja B-hepatiitti rokotteet ovat tärkeitä matkailijalle

A-hepatiitti aiheuttaa maksatulehduksen, joka oireilee pahoinvointina, vatsakipuna ja kuumeena. Iho ja silmät kellertävät. Se tarttuu vedestä ja ruoasta, esimerkiksi simpukoista.

Jokaisen matkailijan kannattaa ottaa A-hepatiittirokote.

– Se on ihan ehdoton. Taudin voi saada Euroopassakin, Patrik Währn sanoo.

Tauti paranee itsestään eikä jää elimistöön. Siihen ei kuitenkaan ole lääkettä, ja toipuminen voi viedä kuukausia.

Havrix-rokote maksaa 60 euroa. Niitä otetaan kaksi.

B-hepatiitti tarttuu veren ja seksin välityksellä. Se voi saada esimerkiksi likaisista neuloista terveydenhuollossa. Pienet lapset taas saattavat saada tartunnan, kun he leikkivät muiden kanssa ja tulee haavoja.

B-hepatiitti voi aiheuttaa pahoinvointia, vatsakipua, ihon ja silmien keltaisuutta sekä lihas- ja nivelkipuja. Suurin osa, noin 60 prosenttia, on kuitenkin oireettomia.

Ongelma on, että infektio voi muuttua krooniseksi ja johtaa maksan vajaatoimintaan. Myös maksakirroosin ja maksasyövän riski kasvaa.

– Ainakin lapset ja nuoret kannattaa ehdottomasti rokottaa myös B-hepatiittia vastaan. Yhdistelmärokote on usein hyvä valinta myös aikuisille. Kun kerran menee rokotetta ottamaan, on kätevää, että saa samalla suojan molempia tauteja vastaan, Währn sanoo.

Twinrix-rokote antaa suojan sekä A- että B-hepatiitille. Se maksaa 57 euroa, ja annoksia tarvitaan kolme.

Influenssarokote suojaa myös läheisiä

Influenssa voi olla rankka tauti terveellekin ja kaataa sänkyyn viikoksi. Rokote vähentää tartuntoja ja jälkitauteja, kuten korvatulehduksia ja keuhkokuumetta.

Influenssa tarttuu pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketuksen kautta. Se leviää helposti ahtaissa tiloissa, kuten kouluissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Tartunnan saanut voi levittää tautia eteenpäin jo ennen kuin oireet alkavat.

Lue lisää: Influenssa tulee – oletko valmis?

Rokotetta suositellaan kaikille riskiryhmiin kuuluville eli ihmisille, joille influenssa voi aiheuttaa uhan tai joille rokotteesta on merkittävä hyöty. Heitä ovat esimerkiksi yli 65 vuotta täyttäneet, raskaana olevat, varusmiehet, sairautensa, kuten sydäntaudin, astman tai diabeteksen, vuoksi riskiryhmiin kuuluvat sekä vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri.

Riskiryhmät saavat influenssarokotteen maksutta yleensä omalta terveysasemaltaan. Muille hinta on 11–15 euroa. Rokotteita on myynnissä useita.

– Jos on perusterve eikä kuulu riskiryhmään, on jokaisen omassa harkinnassa, ottaako sen, Patrik Währn sanoo.

Myös terveen aikuisen kannattaa kuitenkin rokottautua, jos lähipiirissä on riskiryhmiin kuuluvia, influenssakaudella on tiedossa tärkeitä tapahtumia tai matkoja tai jos on hyvin ylipainoinen. Se lisää riskiä sairaalahoitoa vaativaan tautiin.

– Kun katsotaan, ketkä joutuvat tehohoitoon influenssan takia, suuri osa on perussairaita tai lihavia.

Influenssarokotus suositellaan otettavaksi joka syksy loka-marraskuussa.

Asiantuntija: yleislääketieteen erikoislääkäri Patrik Währn/Mehiläinen

Lähteet: Terveyskirjasto ja THL

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi