Terve.fi

Äidit vs. tutkijat - epiduraali ei aina pidennä synnytystä

Äidit vs. tutkijat - epiduraali ei aina pidennä synnytystä
Synnytyskeskusteluissa moni nainen kertoo ottaneensa epiduraalipuudutuksen, mutta jotkut uskoivat sen jopa nopeuttaneen synnytystä. Osa koki, että ilman puudutusta on nopeampi synnyttää.
Julkaistu: 4.4.2012

Helistin.fi uutisoi aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan ensisynnyttäjä synnyttää nykyään keskimäärin 2,5 tuntia kauemmin kuin 1960-luvulla.

Uutisoidussa tutkimuksessa arveltiin, että osasyy nykynaisten synnytysten pidentymiseen voi olla epiduraalipuudutuksen ottamisessa.

Helistimen Facebook-sivun kommenteissa moni nainen kertoo ottaneensa epiduraalipuudutuksen, mutta jotkut uskoivat sen jopa nopeuttaneen synnytystä.

Näin kommentoi epiduraalin käyttöä eräs keskustelija:

– Mulla epiduraali nopeutti todennäköisesti synnytystä kummallakin kertaa. Epiduraalin saannin jälkeen on alkanut tapahtumaan “rytinällä” :P Ehkäpä siitä on apua, kun kroppa rentoutuu eikä laita “vastaan”, kun kohtu supistelee…?

Myös toinen kirjoittaja uskoo epiduraalin nopeuttaneen ainakin toista synnytystään:

– Synnytykset kestivät noin 11 ja 10 tuntia. Ensimmäinen meni lähes kokonaan epiduraalissa, toisessa yli puolet ajasta ilman ja 4cm auki, epin jälkeen pari tuntia ja vauva pihalla. Eli ainakin toisen kohdalla epi nopeutti.

Ilman puudutusta nopeampi synnyttää

Osa äideistä on kuitenkin synnyttänyt mieluummin ilman puudutusta ja ollut tyytyväinen lopputulokseen. Eräs kirjoittaja kommentoi synnytystään seuraavasti: 

– Ekan kohdalla synnytys kesti 8 tuntia, josta kuudennen kohdalla sain spinaalin – toka puudutuksetta 4 tuntia. Meinasin jälkimmäisessä ottaa epiduraalin, mutta pelkäsin, että olisi viivästyttänyt synnytystä. Hyvä etten ottanut, poju syntyi kymmenen minuutin päästä päätöksestä.

Jotkut synnyttäjät ovat sitä mieltä, että puudutus todella pitkittää synnytystä:

– Ekassa synnytyksessä oli minispinaali-puudutus ja synnytys kesti n. 6 tuntia, tokassa synnytyksessä ei mitään kivunlievitystä ja kokonaiskesto alle 2 tuntia. Kyllä mullekin tuli se fiilis, että kivunlievitys pitkitti synnytystä.

Nopeille synnyttäjille ei puudutusta

Monelle synnyttäjälle on päässyt käymään myös niin, että lapsi on syntynyt niin nopeasti, ettei puudutusta ole ehditty edes antaa.

– Mulla synnytys kesti 1 h 21 min, ei ehtinyt mitään antaa.

– Synnytyssalissa ehdittiin olla noin 3 tuntia kunnes tyttö syntyi, tunti siitä meni ponnistamiseen. Siinä vaiheessa, kun olisin halunnut epiduraalin, ei sitä enää oltais ehditty antamaan.

– Kesto 1 tunti 57 minuuttia, ei ehtinyt ottamaan puudutusta :)

1 kommentti